Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Płacić 1200 zł za owies, to wolałbym już chyba się szarpnąć i 2500 dać za kwalifikat.

A to w czym gorszy  mój owies ( plon w żniwa ważone 5,6t )  oczyszczony przez separator , mający kiełkowanie na poziomie 97 % oraz zaprawiony lepiej niż ten z centrali ? . 

Niektórzy myślą , że nasiona z centrali nasiennej to są niebiańskiego pochodzenia zesłane na ziemie ,  

W moim doświadczeniu na przestrzeni lat  wole zrobić materiał siewny ze swoich nasion niż bulić po 2,5 tyś za zboże co nie dość że ma nasiona obce w opakowaniu to jeszcze lepiej by wialnią je oczyścił i tym bardziej zaprawił lepiej w betoniarce 

• Like 4
Opublikowano
29 minut temu, Zefir napisał:

A to w czym gorszy  mój owies ( plon w żniwa ważone 5,6t )  oczyszczony przez separator , mający kiełkowanie na poziomie 97 % oraz zaprawiony lepiej niż ten z centrali ? . 

Niektórzy myślą , że nasiona z centrali nasiennej to są niebiańskiego pochodzenia zesłane na ziemie ,  

W moim doświadczeniu na przestrzeni lat  wole zrobić materiał siewny ze swoich nasion niż bulić po 2,5 tyś za zboże co nie dość że ma nasiona obce w opakowaniu to jeszcze lepiej by wialnią je oczyścił i tym bardziej zaprawił lepiej w betoniarce 

Ma lepsze wyrównanie. Po czym stwierdzasz że lepiej zaprawione masz?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jak kto woli 10ha to 2400 vs 5000.  Różnica duża

+ zaprawa + swój czas

27 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie raz brałem od rolnika i nie było problemu.

Od kogo byś nie kupował, to nigdy nie będziesz wiedział na sto procent co kupujesz.

11 minut temu, Zefir napisał:

Napisać można wszystko. 

Parę razy kupowałem "od ludzi" i różnie bywało. Najwięcej za owies dałem 900zl - od znajomego, oczyszczony, zaprawiony, kilka km od domu, załadowany w baga. Wszystko super. Innym razem z wujkiem pojechaliśmy po pszenżyto - okazało się, że nie oczyszczone, syfu od groma, sypać trzeba by było samemu w worki, do tego gospodarza nie było. Z tego powodu staram się jak najmniej kupować od obcych. Nigdy nie wiesz napewno co kupujesz. Przy kwalifikacje pewność jest jednak większa - mi osobiście nigdy żaden zonk się w kwalifikacje nie trafił. 

Takze z tym zsylaniem przez niebiosa, to czytając af bardziej bym się skłaniał ku temu, że to ludziom się wydaje, że mają wszystko naj. 

Żeby nie było - sam z centrali kupuje co kilka lat, a potem sieje swoim materialem.

Opublikowano

Robię siłę kiełkowania i podaję w ogłoszeniu. Ale sam kiedyś kupiłem łubin z siłą kiełkowania 1%

Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał:

Robię siłę kiełkowania i podaję w ogłoszeniu. Ale sam kiedyś kupiłem łubin z siłą kiełkowania 1%

To żebyś się nie zdziwił kiedyś jak się przyjebia. Nie wolno handlować materiałem c2.  Lepiej tak oficjalnie w ogłoszeniach nie pisać na co sprzedajesz. Do mnie już kiedyś dzwonili.

Dla przykładu w tym roku miałem 2 kontrolę z agencji i jedna z weterynarii. Myślałem że wszystko mam. Efekt jest taki że nie mam jeszcze doplat tylko 15str decyzji i potrącanie 3%. A znajomi mają więcej.

Opublikowano

Akurat wszystko szło z ogłoszeń w lokalnym radio.

A że się przyebią to wiem bo z tego względu zrezygnowałem z dorabiania na szkółkarstwie bo nie można nawet nazwy wymienić.

A na olx parametry przemycam gdzieś na ostatnich  zdjęciach.

Można wiedzieć z jakiego powodu ta obcinka?

Opublikowano

Miałeś to w Excelu rozpisane czy po swojemu ?

Azot rozpisany dla każdej działki geodezyjnej czy rolnej?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ma lepsze wyrównanie. Po czym stwierdzasz że lepiej zaprawione masz?? 

Widać gołym okiem wiele nasion nie pokrytych zaprawą , poza tym powiedz mi czy na worku ci piszę w jakiej ilości i czy napewno producent zastosował rekomendowaną dawkę zaprawy ? Bo ja mogę zaprawić przy tobie . A co do wyrównania to żebyś się nie zdziwił :) . Nie powiem , że materiał siewny jest zły , ale nie widze sensu płacenia 2,5 tyś zł za t kwalifkiatu gdy sam potrafie przygotować taką samo ilość w cenie 1,500 zł na tą chwilę i uwierz mi plon jest zazwyczaj na takim samym poziomie a nie raz jak zakupie trefny materiał to i lepszy .

Edytowane przez Zefir
Opublikowano

zależy skąd kupuje się materiał siewny , ja kilka razy brałem z gospodarstwa rolnego co produkuje materiał siewny kwalifikowany to troche porażka   , za to z centrali nasiennej jest dobry . z gospodarstwa był też z certyfikatem i etykietą nasienną 

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

To agencja kontrolowała cie z azotu? sami przyjechali czy ktoś pomógł?

Kontrolowala duża część gminy. Nie tylko z azotu ze wszystkiego czyli azoty mapki obornika szafki sor opakowania ewidencja kursy opryskiwacz itd itp. Już nie pamiętam co tam jeszcze bo to we wrześniu było.

Opublikowano
47 minut temu, Zefir napisał:

Widać gołym okiem wiele nasion nie pokrytych zaprawą , poza tym powiedz mi czy na worku ci piszę w jakiej ilości i czy napewno producent zastosował rekomendowaną dawkę zaprawy ? Bo ja mogę zaprawić przy tobie . A co do wyrównania to żebyś się nie zdziwił :) . Nie powiem , że materiał siewny jest zły , ale nie widze sensu płacenia 2,5 tyś zł za t kwalifkiatu gdy sam potrafie przygotować taką samo ilość w cenie 1,500 zł na tą chwilę i uwierz mi plon jest zazwyczaj na takim samym poziomie a nie raz jak zakupie trefny materiał to i lepszy .

Pokrycie nasion o niczym nie  świadczy, zależy od ilości barwnika. Sam robię zaprawę i wogóle zaprawione nie zmienia koloru bo nie dodaje barwnika który jest w tym wysztkim najdroższy. Jaki separator?? 

Opublikowano

No tak ale w gotowej zaprawie jednak ten barwnik jest i  to mocny, takie gadanie że kolor o niczym nie świadczy jest bez sensu. Skoro nasionko nie spotkało się z barwnikiem, to wątpię żeby spotkało się z substancją aktywną 

Opublikowano

No dokładnie, jeśli barwie tą samą zaprawa zboże, która zaprawia centrala i to zboże jest 3x bladsze to jakieś wnioski wyciągnąć można. Chyba, że oni mają specjalne. Z mniejszą ilością barwnika 😂. Wiadomo, tutaj jeszcze woda robi robotę, bo może nie leją tyle ile ja. No ale różnica w wyglądzie jest.