Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy 100 kg N to na mszę dajemy żeby się nie zwalił.

A tak poważnie to obowiązkowo. 

Ja daję  70- 80 kg i czasem wyłożył się bez skracania 

Edytowane przez Slawek393
Opublikowano
39 minut temu, Slawek393 napisał:

Przy 100 kg N to na mszę dajemy żeby się nie zwalił.

A tak poważnie to obowiązkowo. 

Ja daję  70- 80 kg i czasem wyłożył się bez skracania 

Tu są artyści co sypia 130N pod korzeń i jeszcze dolistnie poprawiają bo słabo idzie😂😂

Ten siany w wielka sobotę jako ostatni 225kg mocznika na1.65 ha.pole bez drenacji i siane w błoto zdjęcie ma kilka dni 

20210517_195001.jpg

Opublikowano

Cześć wszystkim. Na jednym z pól nie zostały przed zimą wykopane ziemniaki, niestety część musiała nie zmarznąć i teraz odbiły w plantacji owsa. Pryskałem na chwast Mustangiem i albo się pośpieszyłem i nie były jeszcze na wierzchu albo Mustang sobie z nimi nie poradził. Czym mogę poprawić żeby zniszczyć ziemniaki? Bo nie liczę, że owies je na tyle "zagłuszy" 

Opublikowano

Panowie planuje jutro od 18stej jechac z ochwaszczeniem owsa granstarem ultra i pytanie czy oprysk na noc dobrze podziała bo mniej wiecej po 2 godzinach albo i mniej pewnie najdzie rosa i czy to nie obniży działania środka? Jakie jest wasze zdanie bo wedlug mnie powinno byc ok a jak wy myślicie?

Opublikowano

Idzie jak zły! ;) 0.5 medaxu przy 110kg/n  myślę że to utrzyma.

Do tego dorzuciłem resztki które miałem na półce z fungi i  nawet ciekawa T1 wyszła :D

189931903_966126434163587_4876508790306308959_n.jpg

Opublikowano

Ja dzisiaj też zrobiłem w mieszance mix z fungi. Zostały resztki trzeba wykorzystać, poszła Tarcza Łan i inne resztki, do tego siarczan magnezu i Moddus.

Opublikowano

Witam kupiłem Chwastox Turbo na chwasty, czy można dodać do niego na jeden przejazd ccc na usztywnienie??

Sprzedawca mówił że lepiej nie mieszać bo może przypalić a inni mówią że można mieszać i nic się nie stanie

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko.Rok temu zakupiłem CCC,lecz go nie używałem.Mogę go użyć teraz na mieszanki zbożowe?Stał w garażu na mrozie ok. -10 stopni przez zimę.

Edytowane przez CaseInter
Opublikowano
14 godzin temu, Morion napisał:

Czy skracanie owsa przekłada się na większy plon, czy to tylko zabezpieczenie przed położeniem łanu?

Jak Ci się nie wyłoży, to więcej go zbierzesz, czyli pośrednio przekłada się na większy plon :)

• Thanks 1
Opublikowano

Mam takie trochę może głupie pytanie czy jak pryskałem wczoraj do 21szej granstarem owies a dzis od 16 do tej pory pada deszcz dosyc spory czy moze to obnizyc skuteczność działania na chwasty?Niby 4godziny musi byc bez opadu żeby zadziałał ale czy w jakiś sposób deszcz obniza dzialanie środka względem słonecznej pogody? Jak to z tym jest?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.05.2021 o 18:05, Morion napisał:

Czy skracanie owsa przekłada się na większy plon, czy to tylko zabezpieczenie przed położeniem łanu?

Tak jak wyżej kolega dron napisał jeszcze mogę dodać ze roślina nie idzie w słomę tylko ta energia idzie na ziarno jak po modusie i jednoczesne masz niższa roślinę nie wylega i więcej ziarna.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, pafnucy napisał:

jest tak jak napisali na opakowaniu.

To ja wiem że zadziała tylko chodzi mi o bardziej doświadczonych na forum czy pogoda po oprysku sprzyja bardziej deszczowa czy sloneczna czy jeden ch...j :) Bo mam takie dziwne przekonanie że jak slonecznie jest po oprysku to lepiej bierze chwasty a przynajmniej szybciej według moich doświadczeń i tak pytam czy inni tez mają takie spostrzeżenia.