Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak chcecie poratować owies to polecam saletrę wapniowo i oprysk asahi. Kiedyś miałem rozrobiony huzar activ na pszenżyto i mówię do taty jedz opryskaj pszenżyto a on głuchy i usłyszał owies i opryskał owies i po trzech dniach owies żółty to ja wtedy dzwonie do sklepu i mówią asahi i pojechałem zastosowałem i jeszcze 3 tony z ha zebrałem na 6 klasie.I macie sposób na żółkniecie liści.

http://www.asahi.pl/

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Siema, posiałem owies Romuls kwalifikat. Działka klasy 6 a,b. Nie wapnowana z 20 lat. Pod owies dałem 200 kg/h lubofoskiej. Co doradzicie dalej robić ? 

Zauważyłem że owies zaczyna się żółknąć.... co mu dolega ?!

Opublikowano

Teoria mowi nie mieszamy z herbicydami odzywiania dolistnego ale druga sprawa mocznik wzmaga działanie herbicydu wiec ja stosuje juz pare lat mieszanine 15kg mocznika 1,7l turbo i 8kg siarczanu magnezu i jest wszystko oki ja mam ustawimy opryskiwacz na 300l na ha

Opublikowano

Ta teoria obiła mi się o uszy więc pytam czy ktoś już to próbował i jak to wychodzi. A jak dam zwiększoną dawkę mocznika to będą skutki uboczne? Czy zniżyć ją do 15kg tyle co ty używasz?

Opublikowano

Mogą wystąpić przypalenia po moczniku , ale szybko odżyje . Ja daję 20kg na ha .

Opublikowano
Azor07 napisał:

Dnia 27.04.2019 o 19:50, Axd529 napisał: gold 450 poradzi sobie z tym chwastem? Nie stosowałem go ,ale na etykiecie jest siewki rzepaku więc na gorczyce pewnie zadziała . ---------------------------------- Odchwaszczałeś już owies?Jakim środkiem planujesz pryskać?

Opublikowano

U mnie w okolicy też sporo owsów ma takie objawy i wydaje mi się, że nie można jednoznacznie stwierdzić, że to mróz czy susza. Owsy zarówno siane wcześniej jak i później mają takie objawy. 

Opublikowano

Pisałem ze susza i brak soli potasowej i fosforu, co ciekawe zabrakło mi nawozu i nie dosiałem kawałek i żółkło na piaskach, sól zatrzymuję wodę.

Opublikowano

u mnie 70 arów chyba spisze owies na straty co bedzie to bedzie bo z 70% owsa pożolklo pasami ale niby nawet krzewi sie i do tego działka najdalej od domu żeby próbować ratowac może po deszczu cos sie wykuruje

Opublikowano

Cego może brakować?W ogóle na tym kawałku owies jest niski jasnozielony,jakby nie chciał rosnąć, miejscami liście zaczynają się robić takie jak na zdjęciu,w sobotę poszła saletra.Co mu podać i czy w ogóle warto?

20190430_094142.jpg

20190430_093228.jpg

Opublikowano
39 minut temu, Axd529 napisał:

Cego może brakować?W ogóle na tym kawałku owies jest niski jasnozielony,jakby nie chciał rosnąć, miejscami liście zaczynają się robić takie jak na zdjęciu,w sobotę poszła saletra.Co mu podać i czy w ogóle warto?

20190430_094142.jpg

20190430_093228.jpg

ile kg czystego N poszło?  Ogólnie widać mokro tam u cb. Pewnie kilka lat temu tu była łąka?  Na listku widac od żółtego aż do prawie czerwonego co by swiadczyło że przed była susza i dlatego takie coś..  Ja bym zastosował  po tych deszczach jakąś odzywke fosforową + siarczan magnezu+ mocznik i bedzie  OK .

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bambrzwlkp1 napisał:

ile kg czystego N poszło?  Ogólnie widać mokro tam u cb. Pewnie kilka lat temu tu była łąka?  Na listku widac od żółtego aż do prawie czerwonego co by swiadczyło że przed była susza i dlatego takie coś..  Ja bym zastosował  po tych deszczach jakąś odzywke fosforową + siarczan magnezu+ mocznik i bedzie  OK .

Więc tak,przedsiewnie był ugór który był nieużytkiem 15 lat wcześniej było pole ziemia jet tam ciężka miejscami glina się trafia jest strasznie kamienista.

Azotu poszło 3 dni temu 64N na hektar.Przedsiewnie nic nie dawałem N ze względu na możliwe duże zachwaszczenie.

Susza była nie padało bardzo długo jak już to mały deszczyk.

Jeszcze nie pryskałem na chwast planuje prysnąć na dniach jak obwieję tą wilgoć z pola,Czy można ta odżywkę zmieszać z opryskiem?

Edytowane przez Axd529
Opublikowano
Axd529 napisał:

13 minut temu, bambrzwlkp1 napisał:

Więc tak,przedsiewnie był ugór który był nieużytkiem 15 lat wcześniej było pole ziemia jet tam ciężka miejscami glina się trafia jest strasznie kamienista.

Azotu poszło 3 dni temu 64N na hektar.Przedsiewnie nic nie dawałem N ze względu na możliwe duże zachwaszczenie.

Jeszcze nie pryskałem na chwast planuje prysnąć na dniach jak obwieję tą wilgoć z pola,Czy można ta odżywkę zmieszać z opryskiem?

ja bym poczekal jeszcze z odchwaszczaniem bo po deszczach sporo może wyjść

Opublikowano
8 godzin temu, Axd529 napisał:

Susza była to wyjasnia czemu taki kolor  listków.

Odżywkę z opryskiem  jesli chodzi ci czy mozna odzywki + herbicydy to NIE!!. 

Ogólnie to ja dalem okolo 84kg N pod agregat przed siewem i efekt jest. Bo z dzisiejszymi ''widzimisie''  pogody to jest rożne. W poźniejszym czasie pojdzie siarczan z mocznikiem + cos tam z mikro makro zobaczymy