Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

tomparkiet odbiorca to Pankiewicz Grzegorz.  W mojej okolicy chyba każdy go zna. 

Kiedyś sprzedawałem i do zakrzewskich ale samemu dostarczych musiałem, a jak cena nie pasuje te 20 gr to i głupio wracać z bykiem bo w drodze tyle straci kg.

Sądzę ż ekażdy pośrtednik ma te ok. 50 gr na czysto to  przy całym smochodzie byków troche naleci.

Opublikowano

zależy za ile kupi na wbc mają 1zł więcej niż jak samemu się sprzeda. Czyli jak byk ma 500kg wbc i handlarz wyceni go uczciwie to ma 500zł. A druga sprawa to to że pośrednikowi na zakładzie uczciwie wyceniają. W tym tygodniu biernaccy płacili maksymalnie za byki mm 7.50+vat czyli powoli do góry.

Opublikowano

Z tym 500 zł to się zgodzę, ale tysiąc to trochę przesada. A mówi się, że rolnikowi z byka zostaje 500-1000 pln, chowa go niekiedy 2 lata, przyjeżdża pośrednik i ma taki sam zarobek co rolnik... w 1 dzień.

Opublikowano

Znajomy handlarz mówił ze jak z jednej sztuki zostaje mu VAT to jest dobrze. Ale zdarza się że ma nawet 200-300 zł straty szczególnie na krowach chociaż nie ma reguły wszystko zależy ile wyda mięsa taki ma zarobek. Wiec myślę że średnio na sztuce ma zarobek od 100 do 300 zł

Opublikowano

Panowie wrona wronie oka nie wydziobie więc nie łudził bym się że w zakładzie dostaniecie więcej jeśli ominiecie pośrednika.

Co do rzekomej charytatywnej działalności pośredników to panowie jesteście tak głupi i naiwni że takie bajki na poważnie bierzecie ? Nawet jak uczciwie waży i płaci to ma super biznes na tym , a tych co patrzą aby wyr..ać tylko rolnika na cenie i na wadze  to już w ogóle  w głowach się takim ludziom przewraca od dobrobytu 

Opublikowano (edytowane)

Jak wszyscy będą handlować to kto będzie trzymał bydło  i czym będziemy  handlować ...?

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.1 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

nie hodujcie tylko zacznijcie handlować

oooooo!!!! Dobry pomysł. Napewno cena by podskoczyła !  :)    sprzedane 3 szt byków 31. 12 2014.(czyli w Sylwestra) sm 75 % 777 kg 7.5zł,   lm 50% 810 kg 7.5zł, hf 910 kg7.0zł      ceny i waga brutto. (skitka 6 %) Przelew zeby nie swieta byłby nastepnego dnia. odbiorca Krasowski Wysokie Mazowieckie. POLECAM!!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v