Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na V i VI klasie mialem wlasnie okolo 3,5 tony w tym roku. Ale celowalem w taki plon, więc zysk bedzie, w tym roku bardzo ekonomiczne podejście do uprawy oplacilo sie bardziej niz intensywna produkcja.

Na jednym polu gdzie gleba jest bardziej zwięzła czyli piaszczysto gliniasta zebralem 5,5t z hektara ale tam zawaliłem z normą wysiewu i ze skracaniem, z pewnościa do 7 bym dobil no ale czlowiek bedzie uczyl sie cale życie na kolejnych błędach 

Opublikowano
Dnia 6.09.2020 o 12:24, 5544332211 napisał:

Nie ma się co dziwić jak tyle dzierżawa ,  każdy oszukuje sam siebie na plonie a ten co pokaże jakie naprawdę są zboża i plony to śmieją się z niego że nie gospodarz . sam w życiu zbieram średnio pszenicy rok w rok około 8 t w słabszych latach 7-.7.5  . A niektórzy z yt pokazują że i pszenicy to nie 10-12 się kosi ale 13-15 teraz w tych latach . Chociaż oni to temat rzeka kiedyś można było się dowiedzieć czegoś a teraz reklamują drogi syf albo maszyny dostają za darmo i sobie je chwalą a wcześniej narzekali  . Śmieszy mnie ostatni strzał z pewną firmą maszyn której nazwa zaczyna się na B . Nagle kupuje je 4 panów którzy się znają i tłumaczą że tak wyszło z tym kupnem a nikt nie reklamuje niby tego - przypadek ? Osobiście nazwał ich bym szmaciarzami bo kłamią a pelikany łykają . 

O to to i to. W punkt

Opublikowano
Dnia 7.09.2020 o 19:46, KlimekPL napisał:

Ja na V i VI klasie mialem wlasnie okolo 3,5 tony w tym roku. Ale celowalem w taki plon, więc zysk bedzie, w tym roku bardzo ekonomiczne podejście do uprawy oplacilo sie bardziej niz intensywna produkcja.

Na jednym polu gdzie gleba jest bardziej zwięzła czyli piaszczysto gliniasta zebralem 5,5t z hektara ale tam zawaliłem z normą wysiewu i ze skracaniem, z pewnościa do 7 bym dobil no ale czlowiek bedzie uczyl sie cale życie na kolejnych błędach 

Mam takie samo podejscie, Na najgorszych działkach celuje w około 4 tony. Tylko u mnie idzie dużo obornika i w tym roku to zaowocowało. 5,5 tony zbiebrałem pszenżyta z 5 i 6 klasy.

Co do tematu dzierżaw. Dziwi mnie że tak mało osób liczy opłacalność swojej produkcji. Jak się kogoś zapytasz ile zebrał ton z hektara a potem jakie koszty to nigdy nie dostaniesz określonej kwoty tylko zacznie wymieniać ile i jakich nawozów dał. 

O ile warto walczyć o dobre grunty(klasa co najwyżej 4) to licytowanie się za 5 i 6 klase to jest dla mnie dziwne. Co byście nie robili i jakie odżywki nie dawali to po 2 tygodniach bez deszczu widać pierwsze oznaki suszy, W tym roku zebrałem  z takiej ziemi 5,5 tony w zeszłym 2,6 tony. 

• Like 1
Opublikowano

U nas w okolicy grasuje jeden obszarnik co potrafi podbić stawkę nawet do 700zl za VI klase ale on ze wszystkiego robi "TUZ" i grabi dopłaty rolnosrodowiskowe do ptaszków. A po wsiach jezdzi od domu do domu i pyta o ugory i kit wkręca że potrzebuje siana dla koni

Opublikowano
Dnia 12.09.2020 o 14:44, KlimekPL napisał:

U nas w okolicy grasuje jeden obszarnik co potrafi podbić stawkę nawet do 700zl za VI klase ale on ze wszystkiego robi "TUZ" i grabi dopłaty rolnosrodowiskowe do ptaszków. A po wsiach jezdzi od domu do domu i pyta o ugory i kit wkręca że potrzebuje siana dla koni

Coś pamiętam, ze teraz nie można do programów RŚ dołączać w kolejnych latach kolejnych działek "ptasich"... 

Wypowie się ktoś lepiej doinformowany? @freetaxi Ty jesteś na bierząco z tymi sprawami. Jakie jest Twoje zdanie?

Opublikowano

Czasami doplaty do ptaszkow nie są tylko na obszarze natura 2000 i tylko na tuzach?  

Wydaje mi się że nie można dodawać działek ale można zrobić oddzielny projekt. 

Opublikowano

32ha 5 i 6 klasa ziemi podobno trochę 4. Teren częściowo zalewowy i graniczący z lasem, od xx lat nie widzący obornika i wapna. Zaorane PGRowskie łąk, trochę nieużytku. Umowa 5 letnia. 2223,80zł za ha.

Ktoś się nieźle wkopał

Opublikowano
7 minut temu, Bartek933 napisał:

32ha 5 i 6 klasa ziemi podobno trochę 4. Teren częściowo zalewowy i graniczący z lasem, od xx lat nie widzący obornika i wapna. Zaorane PGRowskie łąk, trochę nieużytku. Umowa 5 letnia. 2223,80zł za ha.

I co na tym zarobisz???? 

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, Bartek933 napisał:

O panie toż to prawie dwie tony zboża na sam czynsz trzeba wydać. Gdzie tu interes ?

• Haha 1
Opublikowano

Mi się wydaje że to stawka za te 5 lat za ha.... Bo inaczej to po co to komu? 

Opublikowano (edytowane)

Jak dwie tony? po 1100zł masz jakieś zboże? dostanie nawet jakby 4 tony żyta, nawet po 600zł, co jest mało realne i robi za darmo.

2 minuty temu, robercikj100 napisał:

O panie toż to prawie dwie tony zboża na sam czynsz trzeba wydać. Gdzie tu interes ?

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Kurla za pioch tyle?..... To jakiś bogacz musi być 😂😂😂

Opublikowano

W życiu, 5,6 klasa to piasek leśny, żytko tam że zająca widać jak siedzi.

Opublikowano

Dziś gus podał średnią cenę ziemi. Ponoć wzrosła o kolejny tysiąc i wynosi ponad 48tys.

Trochę mnie to dziwi bo co raz częściej się słyszy o zwiększającej się podaży i braku chętnych.

Sam mam ogłoszoną 3a po 40tys z dala od domu którą wydzierżawiłem i pies z kulawą nogą nawet z propozycją nie zadzwoni. U siebie najdrożej płaciłem 5 lat temu po 50. W ubiegłym roku po 47 ale z porzeczką i po sezonie mam 35% zwrotu

Opublikowano
16 minut temu, Bartek933 napisał:

Aaaa mogłem od razu dopisać bo zaraz zaorzecie mnie głębiej niż facet który to wziął. TO NIE MOJA DZIERŻAWA, wole siedzieć w domu niż na kogoś pracować.

Czynsz który podałem jest na rok  

Jak ktoś nie ka co robic w domu to drapie w piasku jak lis.

5 minut temu, Agrest napisał:

Dziś gus podał średnią cenę ziemi. Ponoć wzrosła o kolejny tysiąc i wynosi ponad 48tys.

Trochę mnie to dziwi bo co raz częściej się słyszy o zwiększającej się podaży i braku chętnych.

Sam mam ogłoszoną 3a po 40tys z dala od domu którą wydzierżawiłem i pies z kulawą nogą nawet z propozycją nie zadzwoni. U siebie najdrożej płaciłem 5 lat temu po 50. W ubiegłym roku po 47 ale z porzeczką i po sezonie mam 35% zwrotu

Zależy od regionu. U mnie poszło 2ha za 115 klasa 4b. Wlkp. 

Opublikowano
59 minut temu, Agrest napisał:

I gdzie tu myślenie, logika? To nie może się opłacić. 

To są skutki brania wszelkiego rodzaju PROW-ów z jednoczesnym  zwiększaniem dochodu gospodarstwa[wymóg prow-u] i wtedy delikwenci ładują kasę bez opamiętania aby tylko w papierach nastapił wzrost dochodu,u mnie w okolicy ziomek też szaleje 1000 zł/ha Vkl bez żadnych umów[oczywiście dopłata właściciela]