Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy słyszales ale w tarnówczynie (nie będę nazwiska pisał) po 3 tyś wydzierżawil 17 ha swoje, krowy sprzedal maszyny tez i handlować zaczal

Widzę okolice Złotowa i Jastrowia same skrajności jedni wydzierżawiają za 3tyś/ha, znajomy w okolicach Jastrowia 80ha w jednym ponoć kawałku kupuje za niecałe 25 tyś za ha,u nas dzierżawa 1500zł/ha uznaje się już za bardzo wysoką a z ekonomicznego punktu widzenia za nieopłacalną,średnia cena ziemi w sąsiedzkim obrocie nie przekracza 49 tyś/ha

Poruszyłeś ciekawy temat płatności i wypłacalności takich ludzi ,przy takich dzierżawach to najlepiej kasa z góry i dopiero wjazd na pole i tak co roku,co słyszę na okolicy prędzej czy póżniej następują problemy z uzyskaniem należnej dzierżawy a ostatni rok przeważnie gratis

Edytowane przez ws71
Opublikowano (edytowane)

to nadleśnictwa teraz trochu podniosły wcześniej to za grosze szło...

Nie wiem czy słyszales ale w tarnówczynie (nie będę nazwiska pisał) po 3 tyś wydzierżawil 17 ha swoje, krowy sprzedal maszyny tez i handlować zaczal

No jak nie jak tak ;) Grzesiu musiał krowy sprzedać........

brałem od niego słomę jesienią

Widzę okolice Złotowa i Jastrowia same skrajności jedni wydzierżawiają za 3tyś/ha, znajomy w okolicach Jastrowia 80ha w jednym ponoć kawałku kupuje za niecałe 25 tyś za ha,u nas dzierżawa 1500zł/ha uznaje się już za bardzo wysoką a z ekonomicznego punktu widzenia za nieopłacalną,średnia cena ziemi w sąsiedzkim obrocie nie przekracza 49 tyś/ha
Poruszyłeś ciekawy temat płatności i wypłacalności takich ludzi ,przy takich dzierżawach to najlepiej kasa z góry i dopiero wjazd na pole i tak co roku,co słyszę na okolicy prędzej czy póżniej następują problemy z uzyskaniem należnej dzierżawy a ostatni rok przeważnie gratis

prawdopodobnie ta ziemia na Ciosańcu.......

sam teraz kupuje ziemię i to sporo taniej i nie żadne piachy

Edytowane przez soltys48
Opublikowano (edytowane)

Okolice Łobżenicy to czynsz 3tys i więcej. Pan B. jeżeli o nim mówicie to w już setki ha wydzierżawił. Sami widzieliśmy w ANR dzierżawy od 4 do 7 ton pszenicy czynszu i tak ponad 100 ha. Teraz całe prywatne gospodarstwa. Tylko żeby miał czas się wyspać przy tych setkach krów :) Ostatnio za "ekologiczna" łąkę nad notecią facet zawołał dopłaty i 500 zł czynszu/ha. I tez ktoś się skusił :D 

Edytowane przez GR_Stachnik
Opublikowano

wziąłem w dzierżawę 7ha VI klasy, był to ugór i właściciel zaproponował 500,-/ha i ja biorę dopłaty ale to tylko przez 5 lat później 1000,- podatek płaci właściciel akcyza moja, umowa na 10 lat notarialna

Opublikowano

Tak raczej o tego chodzi. 300 ha kukurydzy na kiszonkę, 150 ha buraków  cukrowych. I pola oddalone min 20 km. Coś pod tysiąc bydła ogółem. 

Ostatnio kolejny Fendt do kolekcji :)

Opublikowano

To nie ten. Ten o którym mówisz nie ma mlecznych tylko opas i trzodę. Spoko gość. Ten o którym mówię nie miałby czasu nawet przyjechać :)

Opublikowano

Był, niestety nie udało się nic wziąć. Trzeba było mieć ok 120 pkt na 130. Na niektóre działki i ludzie Max mieli.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam pytanie odnośnie przetargów ofertowych. Oświadczenia o zgodę na przetwarzanie itd pisaliście na komputerze, czy odręcznie?  I jak ma wyglądać przykładowy wniosek o dzierżawę? Co w nim napisać? Chcę się ubiegać o 3 działki. To mam dla każdej osobny wniosek napisać, czy w jednym uwzględni c wszystkie działki?

Edytowane przez pasio
Opublikowano

Odwiedż OT ANR właściwy dla miejsca połozenia działek,na miejscu Cię poinformują co i jak i jeśli to jest przetarg ofertowy ograniczony to najlepiej od tego zacząć,u nas dostaliśmy komplet dokumentów.

Opublikowano

szkoda ze na kazdy przetarg ofertowy trzeba składać osobny komplet dokumentów na wykazie jest 10przetargów i na kazdy to samo.  Jutro jadę zawieść dokumenty składam papiery na kilkadziesiąt działek i za samo ksero poszło 100zł. a str. 20gr. a do tego po wszystkich gminach i wszedzie Płać!! 

Opublikowano

A zapłać za złożenie każdej oferty u notariusza, to jest dopiero koszt...

Opublikowano

Wadium zwrócą po zakończeniu przetargu, a opłata notarialna idzie w powietrze...  

Opublikowano

Nie pisze bajek. 7 kwietnia byłem na przetargu dwóch działek z ANR ( obie po ok. 8ha) to poszły po 4,7 i 5 ton za ha, dzierżawa na 5 lat bez możliwości pierwokupu. Na moim terenie nie ma przetargów ofertowych, tylko ograniczone ale kto da więcej. W grudniu było dużo więcej działek i po niżej 4t/ha praktycznie żadna nie poszła.

Nie wiem jak na tym można zarobić, ja nie umiem.

Witam Kolegę, widzę że na te same przetargi jeździmy :)