Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

Znajomy z sąsiedniej wioski płaci 1500 zł i on bierze dopłatę a właściciel płaci podatek  

I to jest jeszcze akceptowalna cena

A są u was jeszcze jakieś dzierżawy do wzięcia?

• Like 1
Opublikowano

A u mnie w łódzkim w Zagłębiu krów i warzyw to w tym roku po 4 tys pod ziemniaki za ha płacą nawet i dopłata właściciela

Rok temu pod warzywa 3.5 tys to była norma ci co mają krowy po 2.5 tys dają pod kuku . A niektórzy z was narzekają że u was drogo 

• Thanks 1
Opublikowano

Trzeba być  debilem żeby po 2 drogich latach  pyrki walić tyle $. Chyba że  zobowiązania wobec ue. Wydaje mi się że  w tym roku będzie sezon  prac społecznych. 

Opublikowano
2 godziny temu, Piotrass napisał:

A u mnie w łódzkim w Zagłębiu krów i warzyw to w tym roku po 4 tys pod ziemniaki za ha płacą nawet i dopłata właściciela

Rok temu pod warzywa 3.5 tys to była norma ci co mają krowy po 2.5 tys dają pod kuku . A niektórzy z was narzekają że u was drogo 

Jakby ktoś dał mi po 4/ha to odrazu daje w dzierżawę. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Piotrass napisał:

jaki powiat? łeczycki?

ja mam w powiecie kutnowskim 2 dzialki po 15ha i mysle ile krzyknac bo mam zamiar poki co jedna dac w dzierzawe i zeby nie przegiac ani w jedna ani w  druga.

Opublikowano
Cheesburger napisał:

3 godziny temu, Piotrass napisał:

jaki powiat? łeczycki?

ja mam w powiecie kutnowskim 2 dzialki po 15ha i mysle ile krzyknac bo mam zamiar poki co jedna dac w dzierzawe i zeby nie przegiac ani w jedna ani w  druga.

podaj bliższa lokalizacje jaka gmina

Opublikowano (edytowane)

Mam ofertę na dzierżawę 5ha w kawałku który, 11km odemnie 4b chyba głównie, czynsz rownowartość dopłat, wlasciciel jest nie zwiazany z rolnictwem, zastanawiam się po tym roku i dalszych perspektywach z ua,  czy jest w ogóle sens. Gnojowicy mi raczej na ten kawalek nie starczy juz, nawożenie tylko sztuczne.

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano

Jesli dzierzawa na umowe, ty składasz wniosek i oddajesz mu te 720 zł to ja bym wzial bo wszystkie ekoschematy twoje, za straczkowe twoje i mozna sobie sensownie zrobic zróznicowana struktore upraw, a jak bez umowy i własciciel sklada wnisek to niech sam sobie w polu robi.

• Thanks 1
Opublikowano

A np, jak byś miał 200 ha też byś robił zróżnicowaną ?, tak mogą robić Ci co maja kilka ha, co z tymi straczkami robić

Opublikowano

Gdybym miał 200 ha ziemi klas od IV do VI to tym bardziej bym robił zeby zminimalizowac ryzyko wtopy, najgorsze kawałki na straczki i z głowy, zakladajac ze 1pkt za ekoschematy bedzie sie krecił kolo 100zł. Jeszcze przed straczkami zrobic miedzyplon ozimy i dodatkowe 5pkt wpada.

720zł podstawy

820 za straczki

ekoschematy : miedzyplon 500  zroznicowana 300 wymieszanie słomy z gleba 200

Samych dopłat wychodzi ok 2500 zł/ha x40 to daje 100 tys PEWNYCH pieniedzy.

Liczac nawet 1000zł/ha kosztow to 1500zł zostaje zysku przy minimum roboty gdzie w tym roku nie wiem czy mi zostanie 1000 zł zysku z ha pszenzyta.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Unexpected napisał:

Mam ofertę na dzierżawę 5ha w kawałku który, 11km odemnie 4b chyba głównie, czynsz rownowartość dopłat, wlasciciel jest nie zwiazany z rolnictwem, zastanawiam się po tym roku i dalszych perspektywach z ua,  czy jest w ogóle sens. Gnojowicy mi raczej na ten kawalek nie starczy juz, nawożenie tylko sztuczne.

Jak za darmo

Opublikowano
54 minuty temu, matisz napisał:

Gdybym miał 200 ha ziemi klas od IV do VI to tym bardziej bym robił zeby zminimalizowac ryzyko wtopy, najgorsze kawałki na straczki i z głowy, zakladajac ze 1pkt za ekoschematy bedzie sie krecił kolo 100zł. Jeszcze przed straczkami zrobic miedzyplon ozimy i dodatkowe 5pkt wpada.

720zł podstawy

820 za straczki

Liczac nawet 1000zł/ha kosztow to 1500zł zostaje zysku przy minimum roboty gdzie w tym roku nie wiem czy mi zostanie 1000 zł zysku z ha pszenzyta.

I sprzatniesz tone , albo wcale

Opublikowano (edytowane)

Za co 1500 , bez roboty ?  , musisz srączki zasiać i opryskać , bo zarośnie zielskiem, więc jakes koszty są , nawet jeśli będziesz siał nawozów

Podaj agrotechnike po pszenżyto , 2,5 tysia , naucz nas jak to zrobić 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, matisz napisał:

720zł podstawy

820 za straczki

Aleś popłynął z tymi ekoschematami, od kiedy można łączyć te dwa ekoschematy? Druga sprawa, to te 100 PLN, na chwilę obecną to one są wirtualne i może się okazać, że będzie 50 zł za punkt i już nie będzie pewnych 100 tys. 1000 zł kosztów, też jakoś wybiórczo policzone, bez amortyzacji i Twojego czasu i bez uwzględnionego zbioru.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, matisz napisał:

MIedzyplon ozimy wpisujesz rok wczesniej we wniosku, a wymieszie słomy w roku biezacym.

Dochód i koszty podaje się z jednego roku, a nie tak jak Ty to podałeś, dopłaty z 2 lat, a koszty (i  nie wszystkie) z jednego sezonu.

Opublikowano

No dobra to fakt, ale miedzyplon ozimy jest typowo pod roślinę jara, licząc doplaty do pszenżyta trochę głupio dodawać doplaty za poplon który siejesz po jego zbiorze. 

Opublikowano

Sam materiał siewny, groch czy łubin, i nasiona na międzyplon z olx to 500zł nie wystarczy. Usługa koszenia z 500zł w pierwszym roku, bo jednak jak wsiałeś te 200kg to pasowałoby chociaż ze 200 zebrać. Panowie wszystko jest policzone ile ma chłop zarobić.