Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wolał bym za 80 tyś kupić, nie wydzierżawił bym tego

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Wolał bym za 80 tyś kupić, nie wydzierżawił bym tego

Ja w podobnej cenie chce kupić pole. Jak nie było chętnych do zakupu to sprzedający twierdził, ze mniej jak 75 tyś zł/ha nie sprzeda. Teraz cena za pole  przekroczyła tą kwotę i sprzedający odroczył sprzedaż na kwiecień 2022r. Ciekawe do jakiej wartości  dojdzie cena :/  ... klasa 3b, niecałe 2 ha obszar , przy drodze gruntowej, brak mozliwości zabudowy, świętokrzyskie.

Opublikowano

No pkt4 to chyba obowiązkowo do wyrzucenia . Dopłaty są dla uprawiającego i chyba takiego zapisu być nie może.

Dodałbym punkt o pierwokupie i możliwości przedłużenia dzierżawy po zakończeniu wymienionego okresu.

Jeszcze wydzierżawiający powinien zadbać o swoje i dopisać punk że ziemia będzie wykorzystywana tylko rolniczo, w zgodzie z obowiązującym prawem, dobrą praktyką rolną, nie będzie poddzierżawiana innym podmiotom...

Paliwo rolnicze można ująć.

Wszelkie rekompensaty np mrozowe suszowe, gradowe...

Jakaś kara za zerwanie umowy...

Edit.

Ups!

Jest zapis nr 5

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Ja jakbym chcial to jutro miałbym powiększone gospodarstwo o co najmniej 100 hektarów i to bez proszenia się. Jest tylko jeden szkopuł - musiałbym uprawiać bez dopłat :P

Dla mnie to głupota nie wziąść przecież nawet gdybyś miał 3 tys na czysto to masz 300 tys rocznie, co za problem oddać doplaty?

• Haha 1
Opublikowano

No bez wapna to daleko nie zajedziesz, w zasadzie jak nie chcesz ziemi uregulować ph to lepiej jej nie brać żeby sie nie zasłużyć i nie wkurzać

zadłużać *

• Like 1
Opublikowano

Ale jak ty sobie wyobrażasz? Mam nabrać tych 100 hektarów piachów, które nigdy wapna nie widziały bo dla tutejszych chłopów wapnowanie to abstrakcja? I co, mam przez kilka lat dokładać nie wiadomo z czego, wapnować, nawozić aż może po 5 latach ziemia będzie doprowadzona do kultury i przy dobrym roku zacznie dawać nie 3 a 6 ton żyta z hektara? A po 5 latach właściciel cie pogna, bo sprzedane pod zabudowę. 

Z dopłatami mam po prostu zarobek i mogę co roku sukcesywnie wapnować i nawet jak po kilku latach będę musiał zejść z pola to nie będę stratny finansowo. 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Po pierwsze wapnowanie jest za darmo. Wystarczy pobrać próbki złożyć wniosek, kupić 10 - 12 tirów wapna, wypożyczyć rozsiewacz i po problemie. Po drugie na efekty radkowit premium wystarczy poczekać chwilę, jedną zimę i ziemia nie do poznania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak ma kilka ha to za darmo, ja na wapno sie nie załapie ,zresztą pula deminimis mi sie kończy, zostało może na materiał siewny

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
5 godzin temu, maciej napisał:

Po pierwsze wapnowanie jest za darmo. Wystarczy pobrać próbki złożyć wniosek, kupić 10 - 12 tirów wapna, wypożyczyć rozsiewacz i po problemie. Po drugie na efekty radkowit premium wystarczy poczekać chwilę, jedną zimę i ziemia nie do poznania.

Dobra, a kto mi da pieniądze za to wapno skoro mam wziąć te dzierżawy bez dopłat?

O moje wapnowanie się nie martw, bo mam rozsiewacz i sukcesywnie wapnuje od trzech lat, kredą, morawicą i radkowitem, ale na efekty trzeba czekać.

Opublikowano

Pieniądze na inwestycje muszą być inaczej się nie rozwiniesz. Badanie gleb i wapnowanie każdemu polecam bo od tego trzeba zacząć. Wiec nie pisz "nie martw się o moje wapnowanie" ja piszę to ogólnie może ktoś skorzysta.

• Like 1
Opublikowano

Dają pole do uprawy i dopłacają 1 tyś., jaki to ma sens

Opublikowano
59 minut temu, maciej napisał:

Pieniądze na inwestycje muszą być inaczej się nie rozwiniesz. Badanie gleb i wapnowanie każdemu polecam bo od tego trzeba zacząć. Wiec nie pisz "nie martw się o moje wapnowanie" ja piszę to ogólnie może ktoś skorzysta.

No to jak chcesz to wspanialomyslnie inwestuj bez dopłat w dzierżawy na których za kilka lat będą zapewne stały domy a nie rosło zboże. 

Inwestuję w granicach zdrowego rozsądku, wapno uważam za podstawę, które na zakwaszonych polach daje zamiast NPK. Ukoszę te 3,5 tony, wezmę dopłaty i jakoś się to kręci, jest kasa na życie i na inwestycje. Bez dopłat nie byłoby mowy o takim gospodarzeniu. 

Opublikowano

A ja daje  wapno i NPK jak jest taka potrzeba

Czyli właściciel pola bierze dopłaty + 1 tyś.