Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Sean napisał:

Jak dwie tony? po 1100zł masz jakieś zboże? dostanie nawet jakby 4 tony żyta, nawet po 600zł, co jest mało realne i robi za darmo.

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Jakie zboże po 1100 jest?

Panowie jeszcze dopłata do tego myślę że jest bo bez niej to całkiem kosmos cena 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dziś gus podał średnią cenę ziemi. Ponoć wzrosła o kolejny tysiąc i wynosi ponad 48tys.

Trochę mnie to dziwi bo co raz częściej się słyszy o zwiększającej się podaży i braku chętnych.

Sam mam ogłoszoną 3a po 40tys z dala od domu którą wydzierżawiłem i pies z kulawą nogą nawet z propozycją nie zadzwoni. U siebie najdrożej płaciłem 5 lat temu po 50. W ubiegłym roku po 47 ale z porzeczką i po sezonie mam 35% zwrotu

U mnie też szał na zakupy się trochę skaczyl i widzę że nawet obszarnicy zaczynają bardziej racjonalnie podchodzić do cen.

Opublikowano

a u mnie odwrotnie biznesmen co mieszka w usa kupuje wszystko jak leci póaci o 80% więcej jak cena w okolicy. Własnie podkupił pole co dzierżawiłem. Gość na ciągniku w życiu nie siedział, do pl przyjeżdża raz w roku a życie potrafi uprzykrzyć

Opublikowano

Dogadaj sie z nim i bierz w dzierzawę.

13 godzin temu, ws71 napisał:

To są skutki brania wszelkiego rodzaju PROW-ów z jednoczesnym  zwiększaniem dochodu gospodarstwa[wymóg prow-u] i wtedy delikwenci ładują kasę bez opamiętania aby tylko w papierach nastapił wzrost dochodu,u mnie w okolicy ziomek też szaleje 1000 zł/ha Vkl bez żadnych umów[oczywiście dopłata właściciela]

Jak bez umowy i nie składa o dopłaty to nic mu to nie da że sobie weżmie.W prowie trzeba i powierzchnie zwiekszyc i dochód.

Opublikowano

@hardkor113tylko z tych lewych hektarów zbiera plony ,sprzedaje na własne nazwisko,powierzchnie niekoniecznie trzeba zwiększyć ważne aby zwiększał się nie tyle dochód  co obrót , przerabiany temat w najbliższej rodzinie

Opublikowano

Jakie macie u siebie aktualnie ceny dzierżaw za łąki? U nas za same dopłaty przestaje przechodzić, a na kilku kawałkach we wsi można by zasiać trawę i to zbierać. Ludziom i tak nie idzie tam nic innego uprawiać a hodowli nie mają.  

Opublikowano
Leszy napisał:

Jakie macie u siebie aktualnie ceny dzierżaw za łąki? U nas za same dopłaty przestaje przechodzić, a na kilku kawałkach we wsi można by zasiać trawę i to zbierać. Ludziom i tak nie idzie tam nic innego uprawiać a hodowli nie mają.  

ja za lake podmokla torfowa biore doplaty jako wlasciciel a dzierzawca placi mi jeszcze 200 -300zl

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Prawie nikt już u nas nie ma hodowli i łąki leżą odłogiem. Właściciele szukają ciągle żeby ktoś im skosił ale nikt nie potrzebuje siana. Z dopłatami nie oddadzą co prawda ale jak ktoś potrzebuje to może zbierać siano do woli. 

Z dopłatami można wziąć tylko nieużytki.