Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Pomorzanin1222 napisał:

Jak myślicie warto jezdzić na 45 ha pola 30 km od domu.Pole w jednym kawałku, ugorowane od 4 lat ,klasa 4-5 troche górek ale nie mocnych w uj.Ile zaproponować za dzierżawę właścicielowi?

Wprawdzie nie wzial w dzierżawę ale kuzyn kupił 40 ha ok 30 km. Ma kukurydzę na ziarno chyba, że k**wy dziki zjedzą lub pszenicę. Z kukurydzą nie ma problemu bo na ciężarówkę i na skup a pszenicy sprzedaje do drobiarze na miejscu. Zawsze tam jeżdżą na 2 ciągniki. Np jeden nasiona czy nawóz drugi rozsiewacz lub zestaw uprawowo siewny. Wodę biorą w mausery i na przyczepę do oprysków. Jakoś sobie radzę ale sprzedać nie planują.

Opublikowano

To ja ostatnio liczyłem jak wyjść na dzierżawie 12ha 4b i 5 6-8 km od domu. Umowa na 3 lata, 7000 zl czynsz rocznie, dopłaty moje.

Jakoś nie mogę na kartce zarobić. A w rzeczywistości pewnie gorzej.

Ziemia totalnie wyjałowiona, jak się dowiedziałem przez ostatnie kilka lat nie widziała żadnego nawozu i wapna.

Pole z rocznym ugorem, gdzie trochę lepsza gleba to totalnie zaperzona.

Opublikowano

A jak widac inni potrafia "zarobic"  i rzucaja odrazu takie dzikie propozycje. Jak ma byc dobrze :) ? V KL i oddanie całych dopłat zazwyczaj wychodzimy na zero lub minus napewno przez pierwsze kilka lata bo chyba mało kto oddaje w dzierżawe ziemie w dobrej kulturze.  Możemy sie tyko pochwalic ze wiecej ha obrobilismy, i sie narobilismy :) 

Opublikowano
9 minut temu, Bartek933 napisał:

A co po 3 latach?

Niby w ofercie przetargu jest opcja przedłużenia, ale chyba o rok i oczywiście  pewnie na innych warunkach. Ogólnie jest zapis że czynsz podlega rewaloryzacja, czyli może corocznie rosnąć.

W międzyczasie ruszą budowa obwodnicy i główne rondo na tych polach gminnych będzie, więc pewnie ze 2 ha zginie nie mówiąc o utrudnieniu dojazdu.

Przy tych warunkach nikt na 2 przetargi nie stanął 

Opublikowano

podatek zapłać dopłata właściciela i to jest max ewentualnie kiedyś jakaś flaszka wypita a na początku po ugorze rok / 2 bez podatku i minimum umowa na 10 lat żeby to miało sens wpierdzielenia w to kasy i jakiegos zwrotu a jak umowa to moze z prawem pierwokupu ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

To ja ostatnio liczyłem jak wyjść na dzierżawie 12ha 4b i 5 6-8 km od domu. Umowa na 3 lata, 7000 zl czynsz rocznie, dopłaty moje.

Jakoś nie mogę na kartce zarobić. A w rzeczywistości pewnie gorzej.

Ziemia totalnie wyjałowiona, jak się dowiedziałem przez ostatnie kilka lat nie widziała żadnego nawozu i wapna.

Pole z rocznym ugorem, gdzie trochę lepsza gleba to totalnie zaperzona.

posiej jakieś strączki to zazielenianie zrobisz i dopłata wieksza, nawet bez koszenia tego, policz sobie. Inaczej robiłbym jakby to pole miałobyc na dłuzej a jak na 3 lata to...

• Like 1
Opublikowano

Już liczyłem. Jest taki perz że powodzenia uprawy nie widzę.

Przy wykonaniu tylko siewu niewielki plus by wyszedł, ale nie wiadomo co wyrośnie i czy życzliwy nie doniesie że poszło pod talerzówkę.

Tylko że tam od lat nawozu nie było i łubin gorzki pewnie nie wyjdzie, a słodki sarny i antraknoza zjedzą 

Opublikowano

przeanalizujcie swoje gospodarstwa jak byscie gospodarzyli bez dopłat , czy byłoby was stać na wymiane parku maszynowego , ato wcale nie tak trudno odliczyć dopłaty bo wiadomo ile , gospodarstwa są różne jeden bedzie  na plusie drugi na zero a trzeci dołoży ja na swioim przykładzie powiem ze na 5 klasie bez dopłat w perspektywie kilku letniej ciezko było by a jeszcze jeden rok susza drugi zamokro 

Opublikowano

Ja w sumie też nie płacę mało za dzierżawy od prywatnych tyle że średnia nie taka zła najtaniej 1500zl ha moje dopłaty a najdroższa wstyd się przyznać ale 2400 i moje dopłaty tyle że w dwóch kawałkach 15 ha pola długie ponad 500m równe i 12 ha 3a i 3 ha 3b do pola mam 700 m i byl na jedym roku przetarg na dzierżawę państwowa walili po 5 ton z ha więc sąsiad się sam skusil oddać tyle w porządku zrobił że przyszedł powiedział po ile i chcesz bierz a nie to oglaszam wtedy bym napewno został przebity głod ziemi u mnie straszny a dzierżawa zawsze większa szansa żeby później kupić;)

Opublikowano

Z tymi dzierzawami ugorów to się trzeba dobrze zastanowić. Bo doprowadzić ziemię do przyzwoitego stanu to 2 lata kosztów w 3 może coś zostanie ale jak ja liczyłem to co najmniej  na 10 lat a najlepiej 15 żeby doprowadzić ziemię do kultury 3 lata, 10 lat po gospodarzyc ostatnie 2 już skromnej z nawożeniem jeśli umowy nie przedłużamy. I jak za V klasę to dopłaty max a jak pH i składniki na niskim poziomie to i dopłaty to sporo.

Opublikowano
Dnia 13.01.2019 o 20:09, jarecki napisał:

przeanalizujcie swoje gospodarstwa jak byscie gospodarzyli bez dopłat , czy byłoby was stać na wymiane parku maszynowego , ato wcale nie tak trudno odliczyć dopłaty bo wiadomo ile , gospodarstwa są różne jeden bedzie  na plusie drugi na zero a trzeci dołoży ja na swioim przykładzie powiem ze na 5 klasie bez dopłat w perspektywie kilku letniej ciezko było by a jeszcze jeden rok susza drugi zamokro 

Dopłaty sztucznie podnoszą ceny bo miastowi z kapitałem inwestują w pole. Co po tych dopłatach jak koszty  nawozów, paliwa , śor są wysokie czyli tak jak by ci dali wędkę ala kazali wszystkie złowione ryby zwrócić...  Najlepiej ma mój wujek gospodarzy na piachach ekologicznie  zwierzątka zające muflony hoduje , taki plus  kosztów prawie brak większość  tuz jego mało interesuja cena aby hajs z uni sie zgadzał i śmieje sie z kredytowców na john deery...

Opublikowano
14 minut temu, MarekUA napisał:

Dopłaty sztucznie podnoszą ceny bo miastowi z kapitałem inwestują w pole. Co po tych dopłatach jak koszty  nawozów, paliwa , śor są wysokie czyli tak jak by ci dali wędkę ala kazali wszystkie złowione ryby zwrócić...  Najlepiej ma mój wujek gospodarzy na piachach ekologicznie  zwierzątka zające muflony hoduje , taki plus  kosztów prawie brak większość  tuz jego mało interesuja cena aby hajs z uni sie zgadzał i śmieje sie z kredytowców na john deery...

A ci john deerowcy pewnie smieja sie z niego że jezdzi trupsusem?

Opublikowano

Jak z nim rozmawiam jego nie interesuje pogoń za wydajnością gospodarstwo ekologiczne  większości sprzętów nie potrzebuje większe dopłaty powodują że zyski ma na podobnym poziomie co właściciele john derów ... Baa nie ma kredytu i nie goni za tonami co wiąże się z  kosztami błędne koło sprzęt,pole,wydajność ... Co do czego  praca na roli daje mu mniej problemów a więcej może w siebie inwestować... Zyje w zgodzie z naturą że tak powiem. Dziwne ale ciężko wytłumaczyć . zrobiła się moda na hamerykański styl przez co trujemy ludzi  i siebie za marne grosze... jesteśmy niewolnikami kredytów i serwisów nie ma wspólnoty tylko wzajemna rywalizacja. Co ci po tym kredycie jak życie ucieka a sam wiesz że inwestycji końca nie ma.. popatrz na swoich rodziców  i nie ma co się oszukiwać że ta moda jest dobra.

• Like 2
Opublikowano

@MarekUA Dobrze powiedziane, tu nic nie ma dziwnego, wszystko jasne. Pogoń za ,,stylem życia,, kiedyś ta bańka pęknie, ale nie za naszego życia, do tego czasu jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie.

Opublikowano (edytowane)

a ja powiem ze niewarto choc zalezy jaka to jest 3 klasa to jest 50 tys. na start w plecy . w obecnej chwili polskiej gospodarki wybrał bym  eteat     ,                chociaz potem bedziesz mógł dołaczyć do agro unni i na protest jechać bo powody bedziesz .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1