Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wydzierżawiła - nooo i wszystko jasne . B) Szkoda tylko że obydwie strony można tak nazwać :D:P .

Opublikowano

u nas jest różnie całe dopłaty plus podatek przy dobrej glebie, przy lekkich to albo godzimy się pół na pół dopłaty i jego podatek albo wcale się nie bierze bo u nas w okolicy nie ma ziem w dobrej kulturze , tylko cheblowane do końca zakwaszone i nie wiele próchnicy , ale zależy jak w okolicy tej ziemi są dzierżawy , bo u nas też można nie raz trafić że jakiś dziadziuś pół dopłat jeszcze odda z dobrego pola

Opublikowano

Wydzierżawiła - nooo i wszystko jasne . B) Szkoda tylko że obydwie strony można tak nazwać :D:P .

wydzierżawiający - właściciel pola, on oddaje w dzierżawę

dzierżawca - osoba która bierze pole w dzierżawę

a u nas podobnie jak u kolegi ZELKOW, ziemie słabe wiec albo bierze się dopłatę i płaci podatek, albo pół na pół dopłaty, albo bez dopłaty, ale to bardzo rzadko gdy jest jakiś większy kawałek ziemi i pewność że ci nie podziękują po roku jak nawieziesz pole...

Opublikowano

zależy od gustu w naszej gminie płaca 2000zł niezależnie od rodzaju gleby oczywiście dopłaty i podatek dla osoby która wydzierżawiła

To ile ci kasy zostaje z tego pola,jak nie bierzesz dopłat i płacisz 2 tyś :o

U mnie pewien obszarnik płaci 400zł/ha,jak nie bierze doplat,a jak bierze to dorzuca troche pszenicy i kuku,jak się umówią ;)

Opublikowano

panowie nie wiecie jak to wygląda z ziemią do dzierżawy od Agencji nieruchomości czy przetargi ograniczone na daną działkę mogą być wystawiane cały czas jako w przetargu ograniczonym czy też z czasem może się to zmienić na nieograniczony?

Opublikowano

@mawigos-  ja nie jestem z tamtych okolic wiec i tak nie wezmiemy nic z tej puli najpewniej 4 tys ha wezmie pig-pol, a reszta po 500 ha bedzie rozdysponowana miedzy innych klientow

@K100- nie ma w tym tajemnicy wiec poco na PW- gleby sa praktycznie tylko 3 i 4 klasy, ale sa to gleby ciezkie i bardzo urodzajne 

Opublikowano

to jest sprawiedliwość, zamiast rozdysponować, po wszystkich gospodarstwach i każde zwiększyć o 20-50ha, to najedzą się tylko już najedzeni.

Opublikowano

to jest sprawiedliwość, zamiast rozdysponować, po wszystkich gospodarstwach i każde zwiększyć o 20-50ha, to najedzą się tylko już najedzeni.

Ale to nie jest ziemia agencyjna wiec parcelacji nie bedzie

Jedynym pocieszajacym faktem jest to iz ziemia należy do polskiej firmy, a jeszcze inna rzecza  jest ze nikt nie chce dac za dzierżawe wiecej jak 1200 za ha

Opublikowano

@mawigos-  ja nie jestem z tamtych okolic wiec i tak nie wezmiemy nic z tej puli najpewniej 4 tys ha wezmie pig-pol, a reszta po 500 ha bedzie rozdysponowana miedzy innych klientow

@K100- nie ma w tym tajemnicy wiec poco na PW- gleby sa praktycznie tylko 3 i 4 klasy, ale sa to gleby ciezkie i bardzo urodzajne 

chodziło mi o informacje kto to chce wydzierżawić

bo byłbym zainteresowany