Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

idź na gminę i powiedz, że masz sprawę do właściciela działki nr...

Opublikowano

Jak  znasz nr działki to złóż na dopłaty np. ugór lub trawa na gruntach ornych  najwyżej póżniej wycofasz ewentyalnie wykonasz jeden zabieg agrotechniczny lub zrobisz wypas jak masz rogaciznę

Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, dzierżawiłem "na gębę" od znajomego rolnika kawałek ziemi. Znajomy rozważa sprzedaż tej ziemi może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić po kolei notariusz itp. dawno nie było nic kupowane i nie wiem jaka teraz jest procedura. Słyszałem że od 2016r. ma się dużo zmienić w kwestii obrotu ziemią szczegóły mniej więcej znam dlatego chciałbym załatwić to jeszcze w tym roku a przynajmniej zacząć (jakaś umowa wstępna czy coś takiego).

Opublikowano (edytowane)

trochę z innej bajki

czy w tym okresie jesienno- zimowym jest sens (czy są jakieś przeciwwskazania związane z porą roku) robić badania gleby- jest możliwość dzierżawy, ziemia leży zaorana ale dobrze by było wiedzieć co się bierze.

Edytowane przez Matey
post nie na temat
Opublikowano

Dziś przetarg ANR w Pile, rekord działka 7,7 t pszenicy za ha na rok, klasa 3a i gorsze. Przypomnę że przy obecnej cenie GUS to 5272 zł/ha. Dzierżawa na 3 lata z opcją przedłużenia. Działek było więcej tj ok 300ha. Średnio ok 5,5-6t/ha rok. Nawet łąki szły po 2-3t. 

Żyć nie umierać....