Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz podejrzenie ze wniosek ma powyżej 10 ha gruntów rolnych ( VII części wniosku, kolumna 10 ) zliczasz powierzchnię i jak wyjdzie powyżej 10 ha, musisz wykazywać kazda uprawę rolnika na gruntach rolnych, wtedy masz dzialki podrzędne w rolnych. W tym roku będą sankcje za nie przestrzeganie zazielenienia.

W tym roku agencja wysyla wnioski wypelnione, inaczej niż w poprzednich latach. We wnioskach wypelnione dzialki rolne glowne(JPO) i dzialki podrzędne (POM, PWB). Tu moga byc Problemy(szukanie główną i podrzędną). Latwo o pomyłkę.
Nie wiem czy będzie tak tobie lepiej czy tez nie. Radze przy większej ilości dzialek ewidencyjnych zacząć od ułożenia pokolei nr załączników graficznych
Latwiej znalesc załączniki graficzne. .Pamietaj o sprawdzaniu PEGu z karta i spójności.I wypełniaj w ten sposob gospodarstwa rolne, które maja powyżej 10 ha gruntów rolnych: najpierw uprawy na trwale( tuzy, sady)potem uprawy na gruntach rolnych, wtedy będziesz znal powierzchnie jaka jest gruntów rolnych i jak nalezy wypełnić wniosek oraz znak jak będzie potrzeba powierzchnie do efa. Wypelniaj wniosek w ten sposób:działka rolna we wniosku i obrysowujesz ja zaraz na załączniku graficznym.

Opublikowano

Bardzo wazne, zwracaj uwagę na PZtki, koraliki, obrysowuj dokładnie rolne tak jak rolnik uzytkowuje( jeśli polowe dzialki użytkuje to polowe obrysuj, bo moze ktoś inny druga polowe uprawia i jak obrysujesz cala ewidencyjna na 100% masz wezwanie. Wtedy tracisz zaufanie u takiego rolnika.

Jak rolnik ma w spersonalizowanym wniosku puste pola w rolnych( zabij mnie ale nie pamiętam czy występują na ewidencyjnych) to rolnik mial zmniejszona powierzchnię PEG ja tej działce lub byla kompensacja zrobiona w ramach dzialki rolnej(min2 ewidencyjne musza byc). Scalaj dzialki ale nie na sile! Zwróć uwagę jak wypełnia wnioski do 10 ha, powyżej 10 ha i jak jest z efa.

Uwazaj na gospodarstw 3-4 ha i na PEg dla tych gospodarstw. Żeby nie bylo sankcji lub odmów(nie przewidzisz wszystkiego).

Płatność zwierzęca.
sprawdzaj dane odnośnie wieku zwierzęcia i plci z paszportem. Najlepiej jak by rolnik sprawdzil paszport z kolczykiem zwierzęcia czy dane sie zgadzja(moze byc tak ze na paszporcie jest
byk a w oborze jest krowa która ma ponad 24 miesiące).
Tutaj w tej płatności nie mozesz zrobic pomyłki, sprawdz 10 razy czy wszystko gra.). sprawdzaj terminowość rejestracji zwierząt i uświadom rolnika z czym się to wiarze(jego ryzyko).

W skrócie z grubsza wyjaśniłem. Zycze milej pracy przy wypełnianiu i jak naj mniej problemow.

Opublikowano

Jak masz podejrzenie ze wniosek ma powyżej 10 ha gruntów rolnych ( VII części wniosku, kolumna 10 ) zliczasz powierzchnię i jak wyjdzie powyżej 10 ha, musisz wykazywać kazda uprawę rolnika na gruntach rolnych, wtedy masz dzialki podrzędne w rolnych. W tym roku będą sankcje za nie przestrzeganie zazielenienia.

W tym roku agencja wysyla wnioski wypelnione, inaczej niż w poprzednich latach. We wnioskach wypelnione dzialki rolne glowne(JPO) i dzialki podrzędne (POM, PWB). Tu moga byc Problemy(szukanie główną i podrzędną). Latwo o pomyłkę.

Nie wiem czy będzie tak tobie lepiej czy tez nie. Radze przy większej ilości dzialek ewidencyjnych zacząć od ułożenia pokolei nr załączników graficznych

Latwiej znalesc załączniki graficzne. .Pamietaj o sprawdzaniu PEGu z karta i spójności.I wypełniaj w ten sposob gospodarstwa rolne, które maja powyżej 10 ha gruntów rolnych: najpierw uprawy na trwale( tuzy, sady)potem uprawy na gruntach rolnych, wtedy będziesz znal powierzchnie jaka jest gruntów rolnych i jak nalezy wypełnić wniosek oraz znak jak będzie potrzeba powierzchnie do efa. Wypelniaj wniosek w ten sposób:działka rolna we wniosku i obrysowujesz ja zaraz na załączniku graficznym.

rolnych czy ornych ?

Opublikowano

rolnych czy ornych ?

Dziekuje koledze za wychwycenie bledu, tak jest jak pisze sie ze słownikiem.

Opublikowano

Miał ktoś przypadek, że nie otrzymał w terminie nowych wniosków ? Ponoć najpóźniej muszą wysłać do 15 marca ale kto tam wie...

Ja już dostałem drugi raz te same wnioski tylko że ten drugi już bez mapek.

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie. Czy można siać tą samą roślinę na tym samym polu co roku? Jeśli można to przez ile lat? Bo kukurydze mi pasuje siać na dwóch polach 2 lata pod rząd, potem pszenżyto, mieszanka zbóż jarych i znów 2x kukurydza i tak wkoło. Nie gryzie się to z dywersyfikacją upraw?

A ja wcale jeszcze nowego wniosku nie dostałem hehe

Edytowane przez Lukasz93
Opublikowano

u mnie nowy wniosek przyszedł ponad tydzień temu a wczoraj nowy bez mapek, podobno stary był z błędami.

Sąsiad nie dawno dostał odroczenie do 15.05 a wczoraj decyzje, pewnie lada dzien i pieniążki będą.

Opublikowano

Przy kukurydzy nie ma chyba przepisu, że może być siana max 3 lata na jednym polu.
Jedni dostają decyzje po odroczeniach a inni mimo decyzji nie mają przelewów. Co mieli wypłacić w lutym i marcu to wypłacili a teraz po temacie widać kolejny zastój.

Opublikowano

Oki. U mnie przyszło tylko odroczenie płatności do 31.05 i to tyle. Ani nowego wniosku na dopłaty, ani decyzji z tamtego roku. Wcześniej tylko przelali tą zaliczkę dopłat

Opublikowano

mnie dziś pocieszyli, transfery będą rozpatrywane w maju, lezą sobie na półce w segregatorze, jak komuś z transferem wysłali ratę, to mogą być nawet zwroty, zależy kiedy zmarła osoba, i czy w terminie wszystko załatwione,

kurcze jak to możliwe obciąć tak dopłaty, doładować jeszcze wymagań, skomplikować wnioski, i nie mieć w zanadrzu systemu do obsługi wniosków, to jakbym ja chwycił 300 ha i liczył, że je sześdziesiątką obrobię

Opublikowano

Dziś dostałem informację żę pakiety rolnośrodowiskowe wdrożone w systemie mają byćw połowie marca, zaś dla osób mających kontrolę wdrożenie planowane jest na 11 kwietnia (może być też szybciej).

Opublikowano

Mam takie pytanie. Czy można siać tą samą roślinę na tym samym polu co roku? Jeśli można to przez ile lat? Bo kukurydze mi pasuje siać na dwóch polach 2 lata pod rząd, potem pszenżyto, mieszanka zbóż jarych i znów 2x kukurydza i tak wkoło. Nie gryzie się to z dywersyfikacją upraw?

A ja wcale jeszcze nowego wniosku nie dostałem hehe

Mozesz siać kukurydze czy inne rosliny nawet przez caly okres trwania tego nowego prowu. Nie ma żadnego przepisu który by zakazywal cos takiego.a Zazielenie na czym innym polega.

Opublikowano

czy jeśli mowa o płatnościach dla osób, które miały kontrolę to mowa też o kontroli bydła? czy może ktoś kto miał kontrolę bydła dostał już dopłaty?[/quot

jak miales tylko kontrole bydla to juz idą decyzje i przelewy na konta rolników.
Opublikowano

W agrobiznesie mówili podobno, że w marcu wypłaty ruszają pełną parą. Onw też ma zaraz ruszyć. Może ktoś obejrzy i potwiedzi co powiedzieli?

Opublikowano

A ja tydzień temu dostałem pismo o trudnym charakterze sprawy i odroceniu na 27 czerwiec a wczoraj decyzję płatności.

To pewnie kasa już na koncie bo miałem tak samo ;)

Opublikowano

U mnie jak i u innych paru rolników podobno dopłaty mają przyjść dopiero w czerwcu żadnych kontroli nie zapowiadali nie wiem czemu tak późno ale mniejsza z tym. Panowie słyszeliście o ustawach jakie mają wejść
http://www.agrofoto.pl/finanse/mrirw-o-sprzedazy-ziemi-rolnej-co-zaklada-projekt-ustawy,63032.html

http://www.agrofoto.pl/finanse/agencja-nieruchomosci-rolnych-wykupi-ojcowizne-w-ramach-pierwokupu,62946.html
Nie bardzo lubie i rozumiem ten fachowy język ale z tego co zrozumiałem to teraz żeby kupić ziemie potrzebne będzie wykształcenie rolnicze? Druga kwestia ziemi nie będzie można przepisać na dziecko jeżeli nie ma wykształcenia rolniczego? Co będzie w przypadku gdy nie mam wykształcenia rolniczego ale mam wyżesze i chcem nabyć ziemi ale nie opłacam ani nie opłacałem krusu chociaż mam na sobie ziemie?

Opublikowano

W agrobiznesie mówili podobno, że w marcu wypłaty ruszają pełną parą. Onw też ma zaraz ruszyć. Może ktoś obejrzy i potwiedzi co powiedzieli?

ja oglądałem . z tym że ONW niby wypłacone w 70%, tylko gdzie ja się pytam  w koło u nas nikt nawet nie słyszał o onw...a zwsze w pierwszej kolejności przychodziło....

chciałbym zobaczyć tą wypłatę na swoim koncie w marcu , to wtedy uwierzę..

jak nie mają kasy to może Rydzyka opodatkować... tam się znajdzie kupa kasy i jeszcze sporo zostanie :P

Opublikowano

Koledzy z tego co wiem do 23 marca na byc przelane na konta rolników ok 7 miliardów zl. Wiec jest szansa ze duża czesc rolników dostanie kase.