Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli rozumiem, że ta "dobra zmiana" będzie polegać na tym, że dopłaty będziemy teraz dostawać 30 czerwca :D  Super.  A tak na poważnie ten nie działający system nagle zadziała pod koniec lutego, potem pod koniec marca- tak jak to było na koniec stycznia....  Było to wiele razy tłumaczone tutaj jak i na stronie Farmera.

Opublikowano

30 listopada 15 % doplat zw stosunku do poprzedniego roku, a dzis rano niespodzianka  telefon z bp ze nie wiedza o co mi chodzi w moim wniosku za 2015 rok poniedzialek  ostateczny termin na wyjasnienia ,mowie spokojnie do idiotow  ze nalezaloby w takim przypadku raczej wyslac pismo z ich strony i w nim zawrzec zarzuty jaki maja do mnie ,ale musze ich odwiedzic bo inaczej moge nie zobaczyc ani zlotowki wiecej.h*j z taka zmiana.

dodam ze zawsze mam pomniejszenia  wogole zdziwila mnie zaliczka

Opublikowano (edytowane)

Czyli rozumiem, że ta "dobra zmiana" będzie polegać na tym, że dopłaty będziemy teraz dostawać 30 czerwca :D  Super. 

Jeśli dzięki takiej sytuacji , nie muszę 1/4 dopłat zostawic u dystrybutorów nawozów , ktorzy sumiennie wykorzystywali napływ doplat przed sezonem wiosennych prac polowych , to w sumie mi taki uklad pasuje .

Po za tym gdybym dostał doplaty zimą to z uwagi na mnogość wolnego czasu zapiłbym się na śmierć , bom przecież patologia z więcej jak dwojka dzieci.

A jak dostanę w czerwcu , to po pierwsze na dłużej starczą , a po drugie następne dostanę najpózniej za rok .

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)

Na co to czekać..Pozdrawiam cierpliwych sra..ć na to na ten burd..el
Zero ani zaliczki Onw ani kropelki.Jestem od następnego roku zawsze juz gotowy na 30 czerwca.A niech spróbują sie spóźnic tak jak ja sie spozniam takie same chce konsekwencje do nich
PS: 500+ osobiście nie mam dzieci ale Cieszę sie że to weszło ale to i tak zamalo na wzrost urodzeń...oby nie tak jak w niemczech :D osiem arabów na niemca przypada heh

Edytowane przez Bamber310
Opublikowano

"Przeprowadzane w ostatnim czasie zmiany kadrowe w ARiMR dotyczyły kilku procent zatrudnionych i spowodowane były m.in. brakiem przygotowania agencji do realizacji nowego systemu płatności bezpośrednich w kampanii 2015 roku." Podejrzewam, że kierownicy biur powiatowych nawet nie wiedzieli jak szerokie mają kompetencje i co za tym jaką mają odpowiedzialność.... hehheheh :D

Opublikowano

Możesz dostać jutro a możesz dostać w maju. Nie ma żadnych zasad jak patrzę na to co się dzieje, zagraj w totka bo prawdopodobieństwo 6-tki i terminu wypłaty dopłat jest identyczne ;)

Opublikowano

Dopłata MR przysługuje do pięciu lat od przejęcia gospodarstwa. Krus nie ma tu nic do tego tylko dzień spisania aktu notarialnego. Ja składałem na MR w 2011 roku a gosp przejąłem w listopadzie 2011 i przysługuje tylko na 2 lata czyli nabór wniosków 2015 i 2016.

Czyli mam podobnie- jeszcze w tym roku mogę zaznaczać czy co tam będzie (nie mam jeszcze wniosku) dopłatę MR. Podałem datę przystąpienia do KRUS bo to jest jakby najwcześniejsze w moim przypadku-wcześniej gospodarstwo było w dzierżawę oddane.Dopłaty mam od 2012.Tylko nie kumałem z tymi 5 latami:

(...) "Płatność przysługuje do powierzchni gruntów objętych obszarem zatwierdzonym do jednolitej płatności obszarowej, 

rolnikowi aktywnemu zawodowo, który: 
 jest osobą fizyczną, która po raz pierwszy zakłada gospodarstwo rolne, jako kierująca gospodarstwem 
rolnym, lub która założyła już takie gospodarstwo rolne w ciągu 5 lat przed pierwszym złożeniem wniosku o 
przyznanie jednolitej płatności obszarowej w ramach systemu płatności bezpośrednich na lata 2015-2020 
oraz której wiek w pierwszym roku składania wniosku o przyznanie jednolitej płatności obszarowej w ramach 
systemu płatności bezpośrednich na lata 2015-2020 nie przekracza 40 lat (tj. nie ukończyła 41 roku życia w 
pierwszym roku składania wniosku o przyznanie jednolitej płatności obszarowej w ramach systemu płatności 
bezpośrednich na lata 2015-2020)" (...)
Chodziło mi że "w ciągu 5 lat" to chodzi o równo 5 lat "od-do", czy cały ten rok jeszcze normalnie się liczy jako piąty (i ostatni).
Dzięki.
Opublikowano

co oznaczają trzy pionowe kreski na ortofotomapie?bo w instrukcji nie znalazłem

Gość sylwanow810i
Opublikowano

Dzisiaj decyzja młody rolnik , bydło. Czyli będą wypłacać pod koniec lutego.

Opublikowano

Telefon z agencji, i dobry znajomy mi mowi, zebym przyjechal bo jest jakies pismo, ktore niby ma swiadczyc o tym, ze nie jestem kawalerem :D i w poniedzialek musze sie u nich zjawic, zeby wyjasnic.... oczywiscie dotacje pewnie przesuna....

Opublikowano

Dostał ktoś już młodego rolnika ,EFA, bydło??? Decyzje lub przelew

Opublikowano

Telefon z agencji, i dobry znajomy mi mowi, zebym przyjechal bo jest jakies pismo, ktore niby ma swiadczyc o tym, ze nie jestem kawalerem :D i w poniedzialek musze sie u nich zjawic, zeby wyjasnic.... oczywiscie dotacje pewnie przesuna....

A co tera dla kawalerow bedą wypłacać wiecej czy szybciej? Bo nie wiem czy ujawniac swoja czy nie  :P

Opublikowano

Nie - są pomysły żeby ich opodatkować, jak w czasach minionych. Nazywało się to tzw. "bykowe" i opłacane było od wieku 30 albo 35 lat. ;)

Opublikowano

Co agencję obchodzi czyjś stan cywilny? Ja z MR, ale do niczego mnie nie wzywali. Na razie decyzji brak.