Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Mam pytanie do użytkowników ursusa 3512. Czy ktos z Was sie orientuje czy jest mozliwosc przerobienia reduktora od hydrauliki, zeby nie trzeba było za kazdym razem przełączac dzwigni pod siedzeniem do działania podnosnika albo wyjsc hydraulicznych? Rozwiazanie standardowe z taki przełaczaniem jest szczegolnie niewygodne podczas łądowania bel podnosnikiem masztowym zaczepianym na tył ciagnika.

Opublikowano

Szkoda to naprawde powazny problem w tym modelu. Jeszcze nie rozkrecalem tego elementu ale za jakis czas to zrobie i zobacze moze da sie usunac przełącznik oddzielajacy oba kanały od siebie i do obejsc, umozliwiajac puszczanie oliwy jednoczesnie na oba wyjscia

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to nie ma możliwości ominięcia tego fatalnego rozwiązania.Swego czasu mechanik który zajmuje sie mf na codzień proponował mi dorobienie drugiej niezależnej pompy i całej instalacji na hydraulikę zewnętrzną.

Opublikowano

Witam

Nie mam takiego ciągnika ale z tego co się przypatrywałem to danie trójnika spowoduje przepływ oleju tam gdzie będzie lżej czyli nic nie będzie działać olej pójdzie po prostu na przelew.

Wiem że w nowych 3512 niema tego problemu a przynajmniej widziałem na wystawie takiego w którym nie trzeba było wajhować.

Jedyne rozwiązanie nie wymagające dużego wkładu finansowego to połączyć wszystko w szereg tak jak to jest w innych ciągnikach. I w tym przypadku akurat rozdzielacz hydrauliki zewnętrznej byłby jako pierwszy potem podnośnik. trzeba by tylko sprawdzić gdzie w tych ciągnikach jest zapewniony zawór bezpieczeństwa aby i on był wpięty w instalację.

Opublikowano

Witam, potrzebuje pomocy w sprawie Ursusa 3512. Mam kilka pytań: W moich prospektach i innych źródła widze że Ursusy te maja w wersji podstawowej hydraulike jednokierunkową a w opcji dwu, jak zamontowac ten drugi obieg?? Tak samo jest z hydrostatycznym układem kierowania, jak zamontowac Orbitrol?? Czy zakłdanie tego wspomagania wiąże sie z wymianą części przedniej osi??

Prosze o podpowiedzi bo jest to dla mnie ważne i z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

Co do hydrauliki to nie jestem pewien ale chyba wstawia sie trójnik od głównego zasilania i podpina sie dodatkowy rozdzielacz,a Jesli chodzi o wspomaganie to orbitrol wstawia sie w miejsce przekładni kierowniczej,a jesli chodzi o przednią oś to nie ma potrzeby jej wymiany gdyz jest ona przystosowana do mocowania uchwytów z siłownikami.

Opublikowano

Ursus 3512 posiada w stanardzie rozdzielacz z 3 pozycjami

1- hydraulika zewnętrzna można wtedy wywracać np. przyczepę niedziała wtedy podnośnik

2- podnośnik działa reszta jest wyłączona

3- jest zaślepiona jednak istnieje możliwość zamątowania przewodu i wtedy będzie działał i podnośnik i hydraulika zewnętrzna.

Opublikowano
3- jest zaślepiona jednak istnieje możliwość zamontowana przewodu i wtedy będzie działał i podnośnik i hydraulika zewnętrzna.

Wiele osób już próbowało połączyć hydraulikę i podnośnik i jeszcze nie słyszałem żeby komuś się udało. Była już o tym mowa na forum, ale nikt nie podał jednoznacznej odpowiedzi. Napisz coś więcej o swoim ulepszeniu, na pewno się przyda...

Opublikowano

Niestety moja wiedza na ten temat jest czysto teoretyczna[ niemiałem potrzeby tego wykonywać] i pochodzi z instrukcji obsługi. Napisali w niej że należy przepiąć przewód [mósi być elastyczny] z jednej strony na drógą i zamienić zaślepki.

Twiedzą że będzie wtedy dziać i podnośnik i hydraulika jednak ja tego nie robiłem.

Opublikowano

Jak możesz napisz co dokładnie zrobiłeś?

P.S nie wiem jak kolega powyżej to zrobił że mu działa bo jak tak zrobiłem i okazało się że podnośnik rzeczywiścice podnosi ale nie opuszcza!!! W instrukcji napisane jest że służy to głównie do pracy z turem gdyż podczas operownia turem podnośnik z opciążeniem nie opada nam. Rozebrałem to ustrojstowo pod siedzenie i okazało się że nie ma rady żeby podnośnik i hydraulika zewnętrzna działała w jednym momencie

Opublikowano

Witam, kilka lat temu nabyłem nowego 3512, maszynka ma teraz około 5000mtg. i jestem z niego ogólnie zadowolony, jedyne co mnie w nim denerwuje to podnośnik który przy dźwiganiu znacznych ciężarów dosyć głośno sie odzywa[stuka]. Jeżeli ktoś z was zna przyczyne tego stukania to był bym wdzięczny za pomoc. Kiedy ciągnik był na gwarancji zgłosiłem to i w serwisie powiedzieli że to prawdopodobnie odzywa sie zębatka napędzająca pompe ale nic z tym nie zrobili.

Opublikowano

Stuka ponieważ cylinder od podnośnika dotyka do koła talerzowego w pewnej pozycji tzn przy podniesionym tak na 3/4 wysokości przynajmniej w moim tak jest ale żeby stukłao podczas podnoszenia i na postoju to coś dziwnego

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Cylinder jest przykręcony do obudowy także nie wiem jakim cudem może on w "pewnej pozycji" dotykać koła talerzowego :blink: .

Opublikowano

Mimo wszystko ja uważam, że jest to jednak objaw zużytej pompy. Mój 3512 też stuka, ale zdecydowanie nie od nowości. Miałem także 255 i on zdecydowanie nie stukał

Opublikowano

A ja mam wrażenie, że te stuki pochodzą z obudowy sprzęgła, ale może dźwięk się przenosi. Nie wydaje mi się, aby wynikało to ze zużycia pompy. U mnie ten objaw pojawił się gdzieś przy 500mth, teraz ciągnik ma 4000mth a pompa działa bez zastrzeżeń-jeśli chodzi o udźwig. Może ktoś wymieniał pompę i może potwierdzić, że stuki wynikają z jej zużycia...