Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Terez pojeździłem trochę po polach to dziś się już większość kukurydzy i buraków poddała wczoraj jeszcze jako tako wyglądało a dziś już po zwijana i buraki ochlaple leżą. Jedynie u znajomego co ma poletka farmsatu to kukurydza wyjątkowo się trzyma nie jest zwinięta 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

napiszcie mi czy saletra w podsiewacz ma sens, czy to glupi pomysł?

Bardzo głupi nwm czy nawet młodych siewek by nie spaliło. Kukurydza jak jest mała to aż tak dużo azotu nie pobiera a jak by mniala tak szybkodostępny azot to zaraz by się mogła mocno krzewić 

Opublikowano
25 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

napiszcie mi czy saletra w podsiewacz ma sens, czy to glupi pomysł?

jesli saletra to tylko kędzierzyńska lub salmag -dlatego że da się mieszać z innymi nawozami mocznik odpada bo robi zasolenie i szkodzi wschodom dodatkowo problem z mieszaniem .jako start idzie salmag 75 kg do tego sól MAPlubDAP oraz syntetyczny kizeryt  wszystko w ilościach według badań z wyjątkiem salmagu 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

ok. dziekuje. zastanawiam sie co sypac w ten podsiewacz. sypalem polifoske, ale tam sol potasowa, to chyba tez nie zbyt dobrze. to moze ,jak wiekszosc, sol rzutowo, a w podsiewacz polidap?

Przecież dawałeś chyba saletrzak z polifoską , pół góra pół dół?  Sorry, pomyliłem cię z kimś innym...

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

ok. dziekuje. zastanawiam sie co sypac w ten podsiewacz. sypalem polifoske, ale tam sol potasowa, to chyba tez nie zbyt dobrze. to moze ,jak wiekszosc, sol rzutowo, a w podsiewacz polidap?

Sól rzutowo a w podsiewacz polidap albo polidap z kizerytem pół na pół 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

bez przesady z ta gwarancja. brak wody i 6 t max 😂 dawaliscie w podsiewacz saletre? np. 100 kg.

Dalem, w zwykły siewnik w podsiewacz po 120 saletry i 100 superfosfatu prostego, do tego 80 metrów gnojowicy i kukurydzy nic się nie dzieje złego.

4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Był rok że po 3/4 zbierali z piachów i mnie w okolicy 

Ja mam rekord 2 tony z 6 klasy.

Opublikowano
5 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Terez pojeździłem trochę po polach to dziś się już większość kukurydzy i buraków poddała wczoraj jeszcze jako tako wyglądało a dziś już po zwijana i buraki ochlaple leżą. Jedynie u znajomego co ma poletka farmsatu to kukurydza wyjątkowo się trzyma nie jest zwinięta 

A co się dziwić, u mnie 35° w cieniu. Zwija się bo jest mądra i chroni przed utratą wody.

Wstań sobie o 3 nad ranem zobaczysz, że się rozwinie, a w południe znowu. 

Trochę porosił deszcz i już się rozwija. Godzinę temu żar z nieba

Opublikowano
30 minut temu, pedro2 napisał(a):

A co się dziwić, u mnie 35° w cieniu. Zwija się bo jest mądra i chroni przed utratą wody.

Wstań sobie o 3 nad ranem zobaczysz, że się rozwinie, a w południe znowu. 

Trochę porosił deszcz i już się rozwija. Godzinę temu żar z nieba

U mnie na noc się rozwija zawszę. Teraz też trochę pokropiło i przyszło ochłodzenie to ładnie się rozłożyła 

Opublikowano

nie powiem że w międzyrzędziach woda stoi ale wilgoć jest i to dzieki tym słynnym chwaściorom i słomie w  rzędzie gdzie odkryta ziemia pieprz  .prawie nic się nie zwija a za miedzą nie ciekawie 

IMG_20250703_155022_542.jpg

IMG_20250703_155807_081.jpg

• Haha 2
Opublikowano

dawalem kiedys polifoske, ale to byl pomysl jak nie mialem pieniedzy na nawoz, a polifoska mi jeszcze zostala. potem powtorzylem to samo, ale chcialbym wrocic do standardu. czyli sol ok 200 kg/ha i 100 kg polidapu w podsiewacz bedzie ok? a rzutowo ja sypie saletre, nie chce mocznika. musze podzwonic o ten polidap, bo u nas ciezko to dostac. ale dziekuje za rady. nie dam rady mieszac z kizerytem, brak sily przerobowej 🤕

Opublikowano
Godzinę temu, RU68 napisał(a):

nie powiem że w międzyrzędziach woda stoi ale wilgoć jest i to dzieki tym słynnym chwaściorom i słomie w  rzędzie gdzie odkryta ziemia pieprz  .prawie nic się nie zwija a za miedzą nie ciekawie 

IMG_20250703_155022_542.jpg

IMG_20250703_155807_081.jpg

Jaka to wilgoć 😂to tylko że Ziemia Tylko ciemniejsza 😂

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

szczypie w dupska jak się wcześniej podśmiehujki robiło - co kałuże mają stać jak mówi śląskie przysłowie " takie rolniki jak z koziej d*py resetasche" ale hadziaj tego nie zrozumie 

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Przy tej wilgoci nie uwierzę w to że kukurydza się nie zwinęła dzisiaj 

1 minutę temu, RU68 napisał(a):

szczypie w dupska jak się wcześniej podśmiehujki robiło - co kałuże mają stać takie rolniki jak z koziej d*py resetasche

Chłopie jak ty to wilgocią nazywasz to już nie mam pytań u mnie taka wilgoć w trawie jest i trawa podsycha 😂

• Like 2