Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, MiHaR napisał(a):

Panowie jakie macie opinie o tezosar extra box? Cena jest przystępna, tylko czy jak zasieję owies lub pszenice ozimą po QQ nic jej nie będzie dolegać po mezotrionie ?

Po Tezosarze na jęczmieniu jarym nie było nic widać żeby coś się działo. Ale bób już mocno zareagował, poszło trochę Asahi i aminokwasów aby go uratować.

Raz zastosowałem ten Tezosar i więcej nie będę stosował. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Po Tezosarze na jęczmieniu jarym nie było nic widać żeby coś się działo. Ale bób już mocno zareagował, poszło trochę Asahi i aminokwasów aby go uratować.

Raz zastosowałem ten Tezosar i więcej nie będę stosował. 

A jak z chwastami w QQ ? Bobu ani grochu nie sieje.

Opublikowano
2 minuty temu, MiHaR napisał(a):

A jak z chwastami w QQ ? Bobu ani grochu nie sieje.

Poradził sobie z chwastami. Ale i u mnie pola w miarę "czyste" i nie ma problemów z chwastami.

Opublikowano

to zdjęcie nie mówi wiele , u mnie tak samo po zbiorze buraków w mokrych warunkach w listopadzie będzie pole wyglądać , ja dochodzę do wniosku że orka szkodzi a z przedpłużkiem jeszcze bardziej , kiedy głęboszowałem ściernisko w sierpniu wrześniu to wydzierał bryły 0,5 metra szczególnie po ścieżkach, potem to stało do wiosny i mróz rozsadził te bryły mimo bardzo małej ilości opadów i mrozu też nie było zbyt wiele , ale powietrze tzn tlen doszedł i tlenowce popracowały , potem trzeba było jechać konkretną wirówką na raz w frontpakerem , a ja zrobiłem talerzówką a potem zwykłym biernym agregatem i niestety puch ale było trochę scierwa i uratowało soje i buraka przed ulewą 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MiHaR napisał(a):

Panowie jakie macie opinie o tezosar extra box? Cena jest przystępna, tylko czy jak zasieję owies lub pszenice ozimą po QQ nic jej nie będzie dolegać po mezotrionie ?

Pszenicę nieraz siałem i nic jej się nie działo, 2 lata temu nawet po kukurydzy najwięcej mi sypała.

Edytowane przez Kobrarj455
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Nic jej nie będzie , niektórym cała zmarzła uschła i będzie dalej rosła

Yacenty jak byś tak zrobił na mocnej glinie , to byś zdanie zmienił

Ale on ma inne ziemię i u niego sie to sprawdza, tak samo jak i u mnie 🤷‍♂️ 

Opublikowano
2 godziny temu, rafal3939 napisał(a):

Jak bym to miał wiosna orać czym potem doprawić i zasiać kukurydzę.

IMG_20230208_092236.jpg

prosty sposób kowadło młotek i brył po bryle i posuwasz się spokojnie do przodu decymetr po decymetrze - też takie mam i wiosenne głębokie  wruszenie to zabójstwo 

• Confused 1
Opublikowano
18 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wiesz, więcej znaczy 5ha tunelu foliowego niż 50ha kukurydzy ... Także hektary to nie wszystko ... Niektórzy niby mają ha ale wszystko zarośnięte ...

Z 0.5 ha pod folią przy dobrym zagospodarowaniu weźmie się porównywalne lub lepsze pieniądze niż że 100ha(zależy jakiej ziemi) wiem z doświadczenia 

• Like 2
Opublikowano

Tylko że to nie ziemia rodzi ten pieniądz tylko Twoje ręce go wypracowują 

Ile roboty jest z kukurydzą a ile w tunelu ?

600-700 tys zł  z tunelu pół ha ?

🤔 

Opublikowano
5 minut temu, pawel885 napisał(a):

Tylko że to nie ziemia rodzi ten pieniądz tylko Twoje ręce go wypracowują 

Ile roboty jest z kukurydzą a ile w tunelu ?

600-700 tys zł  z tunelu pół ha ?

🤔

Masz 6/7 tys zysku z ha? Przy zbożu czy kukurydzy, rzepaku? Jeśli tak to zdradź sekret jak to robisz😃

W nawiasie jest zależy od gleby bo wiadomo na 1-3 są inne plony i zyski a 4-5 co innego.

Ja przyjąłem 2tys zysku z ha. 

No 100 ha obrobi 1/2 osoby a 0.5 ha tunelu to w sezonie 3 osoby moze być mało 

Opublikowano

Myślałem że piszemy o przychodzie ...

34 minuty temu, Damian_B napisał(a):

weźmie się porównywalne l

Nawet w te słabe lata 12 ton qq po 550 brutto i już masz 6600

Mam 4 klasę głównie 

No a z tego tunelu co sprzedasz za te 660 tys ?

Bo jestem ciekawy 

Opublikowano

No nie dopisałem że chodzi o zysk. Ale finalnie zysku ile będziesz mieć? 100/200tys zależnie od roku

Z 0.5ha przychodu takiego nie bedzie ale zysk lepszy ale za to wszystko praca ręczna a 100ha wszystko o robisz maszynami...

Opublikowano

Na komunii gospodarz pokazywał zdjęcia qq, przed palmową niedzielą zasiał 25ha 5 liści wszystko zmarzło doszczętnie, 1cm pod ziemią zgniła łodyga.

Ubezpieczył, ale karencja dopiero wczoraj minęła i w pisdzie jest. 

Najprawdopodobniej już nie odbije

10km ode mnie.

Opublikowano

Ja jutro przesiewam kukurydzę którą wydziobały kruki. Najlepsze jest to że nigdy nie widziałem tam ani jednego to też nie była zaprawiona. Zobaczymy teraz z zaprawą.

Opublikowano

U mnie tak wygląda kukurydza siana w wielką sobotę żółta suche liście się robią ale stożek wzrostu na razie ok . Zobaczymy jeszcze za kilka dni . Z przedstawicielem od kukurydzy rozmawiałem to ludzie wykupują resztę nasienia bo będą odsiewać

17469844805282245670935708163948.jpg

Opublikowano
41 minut temu, Damian_B napisał(a):

Masz 6/7 tys zysku z ha? Przy zbożu czy kukurydzy, rzepaku? Jeśli tak to zdradź sekret jak to robisz😃

W nawiasie jest zależy od gleby bo wiadomo na 1-3 są inne plony i zyski a 4-5 co innego.

Ja przyjąłem 2tys zysku z ha. 

No 100 ha obrobi 1/2 osoby a 0.5 ha tunelu to w sezonie 3 osoby moze być mało 

Myślicie ze to wszysto idzie samo - sąsiad moze nie 0,5 ale 0,25 będzie zapierdol non stop wilgotnośc 90% temperatur 30 stojąc w miejscu z d*py pot cieknie a trzeba za***rdalać a do tego a to za dużo a to za mało a to za czerwone a to za żółte i częśc do wywalenia -ogrzewanie pracownicy - idz pan w uj z takim interesem za żadne pieniądze - i jakoś tych milonów nie widać to samo z warzywami - import kwiatów z Holandi o to jest interes 

• Haha 1
  • Confused 1