Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, maniekc360 napisał(a):

130kg polidapu daje, a Polifoski 8 szło coś koło 220kg. Mam niskie zasobności fosforu.

No to dawka fosforu praktycznie te sama Co w polifosce. Przecież polidap a polifoska to ten sam fosfor😁. Rozumiem że masz wysoka zawartość potasu w glebie i nie ma potrzeby stosowania 

Opublikowano
9 godzin temu, 85Tomekkk napisał(a):

Czym się róznią nawozy z firmy yara od polskich?

Znajomy jak handlował tylko polskimi nawozami to mówił że niczym i ze nie warto przepłacać 

Jak zaczął mieć Yare w ofercie to twierdzi że są lepiej przyswajalne😅

I tak jest 

Mają ciekawe nawozy pod względem składu 

Ale droższe od naszych 

Opublikowano
21 godzin temu, TheBociek1996 napisał(a):

Nie powinny tylko muszą być lepsze. No chyba że siew w bagno, ale wiadomo w mokrym się nie sieje chociaż i bywają takie lata. I mnie akurat siew odbywa się solo. Nie mam swojego siewnika.

Po co się bawić w siarczany, w sól w kukurydzy. Dla mnie to bez sensu. Już nie wspominając o "nawożeniu dolistnym" 

Mieszam w regionie gdzie kukurydzy na ziarno uprawia się bardzo dużo od dawna. Można powiedzieć że to takie Zagłębie kukurydziane.

Taka "technologia uprawy" jest u mnie i u wielu rolników w okolicy od lat. Czyli kompletny klasyk i ten klasyk sprawdza się najlepiej. Jak czytam fora jak ludzie kombinują z tą uprawa to głowa boli 😁 

zagłębie QQ to południowy zachód -tam gdzie Yacenty . A z tym siewem uprawowo siewnym na gliniastej rędzine albo cięższej glinie -już to widzę z lekkim siewnikiem można się nawet pobawić na piasku ale cokolwiek cięższego i jeszcze nawóz nie widzę tego w ogóle  -maxima czy tempo nie do uniesienia 

Opublikowano

Poludniowy-wsch to samo, chodź ostatnie 4 lata to i tak mniej nasiane bo więcej soi weszło, gdyby nie to że dopłaty wymagają to są tacy co od 20 lat jadą na samej kukurydzy bez zmianowania.

Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 18:29, v11 napisał(a):

zagłębie QQ to południowy zachód -tam gdzie Yacenty . A z tym siewem uprawowo siewnym na gliniastej rędzine albo cięższej glinie -już to widzę z lekkim siewnikiem można się nawet pobawić na piasku ale cokolwiek cięższego i jeszcze nawóz nie widzę tego w ogóle  -maxima czy tempo nie do uniesienia 

@v11 co lepsze pod qq? Corn-cali , czy sól potasowa z siarczanem magnezu ? A jak siarczan to jaki? Z Siarkopolu, czy kizeryt?

Teraz dopiero będę robił próby i będę wiedział co mam w polu. 

I co sądzisz o dawaniu gnojowicy bydlęcej w ilości 70-100l na słabych glebach, jakieś podpowiedzi jak to z nawozami sztucznymi zgrywać? Uprawa uproszczona.  Zauważyłem że często qq szybko reaguje na upały.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ta różnica ceny...  I corncali jeden nawóz , a tu trzeba się bawić w mieszanie...

A gnojowica to chodziło mi o tysiące l😁

Edytowane przez Primula94
  • Like 1
Opublikowano

Przeliczając wszystkie składniki z tych nawozów to wychodzą praktycznie to samo. Różnica kilku groszy na kg na korzyść soli. Tylko żeby dać też siarkę, magnez i sód to trzeba albo domieszac nawóz albo siać drugi raz inny. I wtedy już nie ma oszczędności żadnej względem soli. Ja już tylko korn kali daje

• Like 1
Opublikowano

Ale przeliczalne po dzisiejszych cenach?, bo teraz to jest różnica.

A mi bardziej chodzi o to , że daje bardzo duże ilości gnojowicy czyli dużo potasu i tak się zastanawiam czy dając tylko 150kg corncali  pod qq, to czy nie daje zbyt mało siarki??

Wyniki badań będą pewnie do 5-6 tygodni. A potas i siarkę trzeba juz zamawiać.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, jakie dajecie mikro w kuku ? Konkretnie jaki produkt i ile go na ha. W którym momencie podajecie mocznik w kuku ?

Edytowane przez jezyk_nh
  • Root Admin
Opublikowano
21 godzin temu, Primula94 napisał(a):

Ale przeliczalne po dzisiejszych cenach?, bo teraz to jest różnica.

A mi bardziej chodzi o to , że daje bardzo duże ilości gnojowicy czyli dużo potasu i tak się zastanawiam czy dając tylko 150kg corncali  pod qq, to czy nie daje zbyt mało siarki??

Wyniki badań będą pewnie do 5-6 tygodni. A potas i siarkę trzeba juz zamawiać.

Przecież siarkę możesz podać na 3-4 różne sposoby, po co cornkali przy dużej ilości potasu?

Opublikowano
43 minuty temu, jezyk_nh napisał(a):

Panowie, jakie dajecie mikro w kuku ? Konkretnie jaki produkt i ile go na ha. W którym momencie podajecie mocznik w kuku ?

Na 1 zabieg fosfor, cynk, siarczan magnezu i mocznik.

2 zabieg miedz, bor, cynk, potas, mocznik.

Jak są warunki i się uda to 3 raz daje cynk i bor.

Ważne żeby było schelatyzowane, bo są lepiej przyswajalne w wyższych temperaturach.

Opublikowano
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Na 1 zabieg fosfor, cynk, siarczan magnezu i mocznik.

2 zabieg miedz, bor, cynk, potas, mocznik.

Jak są warunki i się uda to 3 raz daje cynk i bor.

Ważne żeby było schelatyzowane, bo są lepiej przyswajalne w wyższych temperaturach.

16 czy 18t je? 

Opublikowano
27 minut temu, Tomek90 napisał(a):

16 czy 18t je? 

Zależy od pogody, ale zawsze więcej od sąsiada, który nic nie daje 😉

Kolega rok temu przyszedł do mnie i mówi, że poradził się jednego znawcy i będzie dawał tylko raz odżywkę.  Raz że dał raz, to jeszcze jak już qq była wysoka. Pola obok siebie, u niego 9 ton, u mnie 15 t. W tym roku już dzwonił pytać jaki plan na kukurydzę mam w tym roku 🤣 Każdy uprawia jak mu pasuje 😉

Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał(a):

16 czy 18t je? 

Jak to je? prawie wszyscy zbierają tu tyle ton z ha że ja tak wysoko nawet nie celuję a co dopiero zbieram .Tyle że przy moich skromnych -żeby nie powiedzieć nędznych plonach generuję spory zysk i nie stękam jak to ciężko i nieopłacalnie a ci co zbierają po 18 t wciąż stękają -jakbym zbierał tyle to od razu buduje silos żeby kisić kasą .więc ponawiam pytanie JAK TO JE NA PRAWDĘ bo coś tu się nie klei 

• Root Admin
Opublikowano
5 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Zależy od pogody, ale zawsze więcej od sąsiada, który nic nie daje 😉

Kolega rok temu przyszedł do mnie i mówi, że poradził się jednego znawcy i będzie dawał tylko raz odżywkę.  Raz że dał raz, to jeszcze jak już qq była wysoka. Pola obok siebie, u niego 9 ton, u mnie 15 t. W tym roku już dzwonił pytać jaki plan na kukurydzę mam w tym roku 🤣 Każdy uprawia jak mu pasuje 😉

Czyli mówisz że jak dam 4x odżywkę to zbiore 6t więcej?

Wchodzę w to. Jak nie zbiore tony więcej to dopłacasz mi za różnice.

Pierwszy rok qq bez odżywek 11t średnio mokrej.

Drugi rok 14.8t średnio mokrej.

Ten rok spieprzyłem siew, dawałem 2 krotnie jakieś odżywki na 1 kawałku i plon nie przekroczył 10, na innych kawałkach posiałem lepiej i bez odżywek taki plon że średnią z gospodarstwa 13, więc ...

Więcej pogniote tej kukurydzy przy oprysku niż zyskam na odżywkach.

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

A wiesz gdzie jest stożek wzrostu i do którego liścia kuku prostuję się bez uszczerbku? A wiesz że np. cynk dla kuku jest równie ważny jak bor dla rzepaku?

Edytowane przez Zapracowany
T9