Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, gałgan napisał:

Już widać że cynku jej brak lub magnezu

Dwa dni temu dostała odżywkę.mysle właśnie jeszcze prysnąć jakaś odżywka jeszcze Plus siarczan magnezu 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Dwa dni temu robiłem chwasty w kukurydzy dziś spadł deszcz po jakim czasie mogę wjechać z odżywka planuje siarczan magnezu i mocznik (w jakiej dawce dajecie na hektar) plus cynk i bor i zastanawiam się czy nie dac jeszcze po 100kg azotu kukurydza jest w fazie 6 liści 

Opublikowano

Co poszło nie tak? W piątek na suche liście rozsypana saletra pulan makro a w sobotę zaczęło padać. Liście zostały przypalone. 
we wtorek był oprysk na chwasty na jednym kawałku tezosar extra box na drugim mocarz i nikosulfuron 

IMG_6455.jpeg

IMG_6456.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, KacperDemczuk napisał:

Co poszło nie tak? W piątek na suche liście rozsypana saletra pulan makro a w sobotę zaczęło padać. Liście zostały przypalone. 
we wtorek był oprysk na chwasty na jednym kawałku tezosar extra box na drugim mocarz i nikosulfuron 

IMG_6455.jpeg

IMG_6456.jpeg

Saletra robote zrobila

Opublikowano
22 minuty temu, Eliot napisał:

Saletra robote zrobila

1 godzinę temu, KacperDemczuk napisał:

IMG_6455.jpeg

IMG_6456.jpeg

To nie saletra, u mnie podobnie po tezostar box

Opublikowano
43 minuty temu, rocco0987 napisał:

U mnie też po tym box`ie. Pare lat to dziadostwo stosuje ale takich przebarwień to jeszcze nie miałem, tyle że zawsze paczke dawałem na 7hektarów a teraz dałem na 6.

Ja dałem na 1,2 hektara mały zestaw. Jak myślisz przejdzie jej? Niby na etykiecie pisze że mogą pojawiać się przebarwienia, które przeminą bez skutku na plon. 

Opublikowano
4 godziny temu, Wpaw napisał:

To nie saletra, u mnie podobnie po tezostar box

Ja stosowałem 1litr tezosaru i 1 litr nikosaru na hektar i u mnie kukurydza nie ma żadnych przebarwień więc wątpię że to po oprysku

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiek55550 napisał:

Ja stosowałem 1litr tezosaru i 1 litr nikosaru na hektar i u mnie kukurydza nie ma żadnych przebarwień więc wątpię że to po oprysku

To od czego? Może też zależy od odmiany QQ. 

Opublikowano

Na jednym z produktów w tym boksie było napisane że niektóre odmiany są wrażliwe, ale dzwoniłem do przedstawiciela i mówił że nie spotkał się żeby wypaliło jakąś odmianę. Te przebarwienia to raczej po herbicydzie ale tak pisałem po kilku dniach miną- ješli jest woda...

Opublikowano
26 minut temu, Radek1986 napisał:

Też tak miałem po Tezosarze box, po tygodniu przebarwienia znikną.

Po jakim czasie się pojawiły? Czytałem dziś specjalnie etykietę to pisze o przebarwieniach, skręcaniu liści i zatrzymanym wzroście roślin. Ale nie ma wpływu na plon. U mnie w poniedziałek będzie tydz od zabiegu, chwastnica już wypalona a inne chwasty białe się robią.

Opublikowano

Pryskane we wtorek. Odmiany z farmsaat pioneera mas i dkc wszystkie przypalone 

połowa areału zrobiona mocarz 0.2 i nikosulfuron ok 50g i też tak wygląda 

Nawóz sypnąłem w piątek w dzień na suchutkie rośliny a oprysk był nocą 

Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał:

Po jakim czasie się pojawiły? Czytałem dziś specjalnie etykietę to pisze o przebarwieniach, skręcaniu liści i zatrzymanym wzroście roślin. Ale nie ma wpływu na plon. U mnie w poniedziałek będzie tydz od zabiegu, chwastnica już wypalona a inne chwasty białe się robią.

Bromoksynil nie takie przebarwienia robił :P

https://img.agrofoto.pl/monthly_2019_05/kukurydza_l_cec54036a8cfcaf1205eb0fcfe5b165d.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

To są przebarwienia od herbicydu. Taka pogoda w tym roku że tak rośliny reagują. U mnie na okolicy rolnicy różnymi środkami pryskaja i praktycznie u każdego są takie przebarwienia. 

Jak u kogoś była zasiana kukurydza wcześniej lub później lub trafił z opryskiem w idealne warunki to nie ma ale jeżdżąc po okolicy to u każdego są takie przebarwienia. A już na nakładkach zwłaszcza. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Bromoksynil nie takie przebarwienia robił :P

https://img.agrofoto.pl/monthly_2019_05/kukurydza_l_cec54036a8cfcaf1205eb0fcfe5b165d.jpg

I doszła do siebie? Dzięki panowie za uspokojenie, z QQ nie mam dużego doświadczenia 

Opublikowano

po jakim czasie powinno spalić chwastnice po lumaxie i Niko? minął tydzień i lekko się przebarwiły ale coś nie bardzo to widzę. czekać czy przejechać jeszcze samym Niko ? obawiam się że nie spali wszystkiego a faza ucieknie. kukurydza ma już 6-7 liści. Tam gdzie było mało chwastu to popalilo lepiej a tam gdzie gesto chwastnicy to i nie zbyt jakiś efekt widać póki co

Opublikowano

Czekać. 

Przecież nawet po glifo chwast nie schnie z dnia na dzień. 

A tu ma oszczędzić qq więc na chwast też wolniej wszystko działa. Na drugi dzień byście chcieli by wszystko leżało, a qq niebieska 😉