Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.06.2023 o 22:07, Leszy napisał:

Jedna działka, ten sam przedplon, nawożenie i odmiana. Po lewej obornik poszedł jesienią i był wymieszany trzybelkowym agregatem, a po prawej tam gdzie zabrakło poszedł wiosną. Przed siewem nawozy były jeszcze raz wymieszane agregatem uprawowym. Różnicę jakąś widać

IMG_20230613_180220_838.jpg

Ile sypałeś pod korzeń ?. Ja dawałem obornik pod talerzówkę wiosną i sytuacja odwrotna ... Dziwny rok 

Opublikowano
Dnia 13.06.2023 o 22:07, Leszy napisał:

Jedna działka, ten sam przedplon, nawożenie i odmiana. Po lewej obornik poszedł jesienią i był wymieszany trzybelkowym agregatem, a po prawej tam gdzie zabrakło poszedł wiosną. Przed siewem nawozy były jeszcze raz wymieszane agregatem uprawowym. Różnicę jakąś widać

IMG_20230613_180220_838.jpg

Według mnie różnica wynika z tego że w oborniku danym wiosna było dostępne więcej azotu. W tym danym na jesieni część azotu pewnie sie ,, ulotniła''. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Ile sypałeś pod korzeń ?. Ja dawałem obornik pod talerzówkę wiosną i sytuacja odwrotna ... Dziwny rok 

250 kg. mocznika, 200 kg MacroSpeed Optima Plus, 100 kg korn kali Obornika tylko napisze, że dużo. 

34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Według mnie różnica wynika z tego że w oborniku danym wiosna było dostępne więcej azotu. W tym danym na jesieni część azotu pewnie sie ,, ulotniła''. 

Możliwe. Ten azot z obornika to nieobliczalny zasób. 

Opublikowano

Zgadza się. I pogoda podczas aplikacji nawozu też ma ogromny wpływ. Sam widzę że jak uda się wstrzelić z nawożeniem gnojowicą w pochmurny dzień lub gdy jest mżawka to trawa momentalnie robi się czarna i idzie w górę a jak się wozi w słońce bo nadają tylko przelotne burzę i ta gnojowicą leży pół dnia na słońcu albo i cały dzień to już takiego efektu nie ma 

Opublikowano
26 minut temu, Leszy napisał:

250 kg. mocznika, 200 kg MacroSpeed Optima Plus, 100 kg korn kali Obornika tylko napisze, że dużo. 

Możliwe. Ten azot z obornika to nieobliczalny zasób. 

spacer.png

Dość średnio wygląda, tak samo jak mówisz dużo obornika, 200kg mocznika, 200 kg kornkali i 120kg polidapu w podsiewacz 

Opublikowano
15 godzin temu, maniekc360 napisał:

Dawałem na początku jak zacząłem siać kukurydzę po 300 kg soli 60% i zasolenia nie było, no może na uwrociu parę m^2. Ale może u Ciebie susza.  Jeśli chodzi o Nmin to w kukurydzy mnoży się x2. Czyli jeżeli na wiosnę masz 50 to do jesieni zrobi się 100N

Dlaczego mnoży się x2???

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Dość średnio wygląda, tak samo jak mówisz dużo obornika, 200kg mocznika, 200 kg kornkali i 120kg polidapu w podsiewacz 

Dziś już troszkę lepiej wygląda. Ogólnie w tym roku szału z kukurydzami u mnie nie ma. Zobaczymy jeszcze jak przerobi mocznik i siarczan magnezu dolistnie. Może jeszcze drugą dawkę  dostanie na dniach. 

Opublikowano
6 godzin temu, anja79 napisał:

Dlaczego mnoży się x2???

Nie pamiętam źródła, być może w jakiejś książce, albo na stronie było, że z wiosennego badania azotu mnoży się dla kukurydzy x2 gdyż, kukurydza w przeciwieństwie do pszenicy ma długi okres wegetacji w którym jest uwalniany azot.

Opublikowano

Mieliście taką sytuację żeby jedna odmiana była wrażliwsza na problemy z fosforem od innych? Wsypałem 3 odmiany do siewnika. Ze Smolic i KWS nie mają objawów a MAS 195.p jak na zdjęciu.

20230616_121440.jpg

Opublikowano

Po jakim czasie od oprysku można wjechać z opryskiem mocznika i siarczanu? Poprawka na chwasty poszła w piątek wieczorem. Widać że chwasty przyvhamowaly a kuku poszła w górę. Dostała przez weekend trochę deszczu i chciałem ją trochę podgonic. 

Opublikowano

Mam mały problem wyleciało mi może z 0,3h kukurydzy na 6 klasie hoduje opasy i zastanawiam się czy nie zasadzić tam dyni dla bydła próbował ktoś na takim piachu ph 4,2 tam jest bo to nowa działka wapno poszło ale pewnie jeszcze ph się nie poprawiło za dużo mógłbym nawet pobawić się i w te miejsca gdzie posadzę dynię wrzucić obornika bo tam słabe zasobności. A no i pytanie czy oprysk na chwasty (mocarz,korrnik)  którym pryskałem może z dwa tyg temu nie będzie przeszkadzał. 

Opublikowano

Jak z tymi fazami księżyca i siewem jest ?, ma ktoś taki kalendarz podrzucić i bym sobie zerknął kiedy siałem ?. Rozmawiałem wczoraj z takim człowiekiem co dużo sieje i mówi że czasami pół pola jak siane w nocy było to całkiem inna qq, czy np jedno pole obok te samo nawożenie a różnica np 2 dni

Opublikowano
6 minut temu, Norman napisał:

Mazowieckie zachód tak wygląda na niektórych polach - szacowany plon "10 T" przy okazji wrzucę takiej na "15 T"

IMG_20230622_112253.jpg

Z tego 10t? Chyba ubezpieczyciel szacował.

Opublikowano
Dnia 11.06.2023 o 14:15, JanKrzysztof napisał:

Zostaw, lada moment ruszy z kopyta. Długo było chłodno i tam gdzie słabsza gleba, zawsze wolniej rusza. Jeżeli Cię to denerwuje, to staraj się wybierać odmiany z bardzo dobrym wigorem początkowym.

U mnie teraz ładnie poszła

Trochę deszczu i od razu poprawa

IMG20230622182213.jpg

Opublikowano (edytowane)

@6465 "" - taka drobną różnica, widać że plonu z tego nie będzie, po prostu na jednych polach ładne kukurydze a na nie których nędza.

Edytowane przez Norman
  • Thanks 1