Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, friz napisał:

Nie pada i nie zapowiadają żadnych opadów w ciągu najbliższych tygodni w moim rejonie także nie widzę sensu.

U mnie większość kukurydzy się silnie krzewi, czegoś takiego jeszcze nie widziałem, o co tu chodzi?

20230609_110924.jpg

stożek wzrostu pogryziony przez ploniarkę plus odmiana -ja zaprawiam i nie ma ani jednej sztuki krzewiacej

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Eliot napisał:

Właśnie mam obawy ale zostały mi 90kg i na 11 h ,chyba krzywdy by wielkiej nie było, nie jestem pewny

Nie radzę kombinować z saletrą w ten sposób. Rozsiać pogołównie też nie. Więcej szkody jak pożytku narobisz.

• Thanks 1
Opublikowano
33 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Czemu? 

Widziałem kilka plantacji które wyglądały tragicznie po takim zabiegu nawet w tym roku we wsi jeden tak poleciał zaczęło palić deszczu brak więc stwierdził że poleci opryskiwaczem z samą wodą czym narobił jeszcze więcej szkody bo tylko rozpuścił do końca granule saletry. Dolistnie tylko mocznik z którym przy suszy i wysokich temp też ostrożnie a reszta nawozu azotowego 100% pod korzeń nie widzę potrzeby dzielenia dawki azotu w kukurydzy jeśli już można sie pokusić o podanie azotu pod korzeń w formie saletra + mocznik np i wtedy mamy 3 formy azotu które działają w różnym czasie

Opublikowano (edytowane)

Raz posialem saletrę w fazie 5 liścia, miało padać, a przyszła tylko dobra mżawka, to była moja najgorsza kukurydza w historii, mocno ją przypaliło... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

stożek wzrostu pogryziony przez ploniarkę plus odmiana -ja zaprawiam i nie ma ani jednej sztuki krzewiacej

Rzeczywiście trochę tego lata jest jakiś insekcytyd który ja zwalcza? Czy teraz już za późno 

Opublikowano
6 godzin temu, friz napisał:

Nie pada i nie zapowiadają żadnych opadów w ciągu najbliższych tygodni w moim rejonie także nie widzę sensu.

U mnie większość kukurydzy się silnie krzewi, czegoś takiego jeszcze nie widziałem, o co tu chodzi?

20230609_110924.jpg

U mnie podobnie

Opublikowano

rozkrzewienia to nic złego, wrecz przeciwnie,,, ktoś wcześniej pytał po jakim czasie widać efekty elumisu- u mnie mieszanka 1,25 +0,1mocarz podawana z samego rana wieczorem już pokręciła komose.

Opublikowano
48 minut temu, friz napisał:

Rzeczywiście trochę tego lata jest jakiś insekcytyd który ja zwalcza? Czy teraz już za późno 

to się zwalcza bardzo wcześnie teraz po ptokach  .rozkrzewienie to ujnia bo na tych kolbach nie ma nawet połowy ziarna jakie jest na jednej średniaj kolbie

• Thanks 1
Opublikowano

jeśli dojdzie do sytuacji że te rozkrzewienia wydadzą kolbe to faktycznie jest to nieporządane. Jednak zazwyczaj po pewnym czasie te boczne pędy zostają odrzucone i wtedy jest to pozytywne.Przez pewien czas gdy pole jest puste w miedzyrzedziach dodatkowo "pracują" dla rośliny a przy redukcji tych pedów wszystko co wytworzyły jest przekazywane do rośliny głównej.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, rocco0987 napisał:

jeśli dojdzie do sytuacji że te rozkrzewienia wydadzą kolbe to faktycznie jest to nieporządane. Jednak zazwyczaj po pewnym czasie te boczne pędy zostają odrzucone i wtedy jest to pozytywne.Przez pewien czas gdy pole jest puste w miedzyrzedziach dodatkowo "pracują" dla rośliny a przy redukcji tych pedów wszystko co wytworzyły jest przekazywane do rośliny głównej.

Kazdy ma prawo do swoich przemyśleń -dla mnie roślina niepotrzebnie żywi te badyle a po ewentualnym obumarcie (choć nigdy nie zauważyłem ) nic z tego nie ma no może wolne miejsce dla infekcji .spróbowalem z zaprawianiem i tego będe się trzymał 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, michalcium napisał:

Nie radzę kombinować z saletrą w ten sposób. Rozsiać pogołównie też nie. Więcej szkody jak pożytku narobisz.

Broń boże siać saletrę jak już to jak jest bardzo mała i nie narobi się szkody, sąsiad kiedyś rozsiał jak była większa i podpaliło ją nie mogła dojść do siebie.

3 godziny temu, albert1991 napisał:

Czyli 2,4d mustang mocno przychamuje mi kuku ?chce dać 0,4 -0,5 l na poprawkę 

Kiedyś Mustanga używaliśmy i przyhamowuje trochę kuku , stosujemy mocarza i nikosurfon plus olej i nic złego się nie dzieje .

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał:

Widziałem kilka plantacji które wyglądały tragicznie po takim zabiegu nawet w tym roku we wsi jeden tak poleciał zaczęło palić deszczu brak więc stwierdził że poleci opryskiwaczem z samą wodą czym narobił jeszcze więcej szkody bo tylko rozpuścił do końca granule saletry. Dolistnie tylko mocznik z którym przy suszy i wysokich temp też ostrożnie a reszta nawozu azotowego 100% pod korzeń nie widzę potrzeby dzielenia dawki azotu w kukurydzy jeśli już można sie pokusić o podanie azotu pod korzeń w formie saletra + mocznik np i wtedy mamy 3 formy azotu które działają w różnym czasie

Jednak po przemyśleniu pomysł odpada ,jest sucho nie ma co przedobrzyć ,qq to droga uprawa ryzyko jest zbyteczne, wszędzie piszą żeby nie mieszac azotowych razem....

Opublikowano
41 minut temu, v11 napisał:

Kazdy ma prawo do swoich przemyśleń -dla mnie roślina niepotrzebnie żywi te badyle a po ewentualnym obumarcie (choć nigdy nie zauważyłem ) nic z tego nie ma no może wolne miejsce dla infekcji .spróbowalem z zaprawianiem i tego będe się trzymał 

To nie moje przemyślenia taki twórczy to nie jestem, tylko wnioski firmy nasiennej.  Badali to w jakiś tam sposób i właśnie przy odrzucaniu tych pędów składniki które wyprodukowały są oddawane roślinie głównej dając jej dodakową energie. A w początkowych fazach gdy jest dużo miejsca a rośliny małe to nie są konkurencją która by "objadała" ten pęd główny. U mnie z tym krzewieniem bywa różnie w latach, ale przy normalnym łanie -bez dziur w obsadzie- zawsze te pędy giną. Ciekawe jest to że właściwie żadne farmery czy top agry o tym nie piszą, a jak już to właśnie tak jak dawniej się sądziło że to bezwzględnie zła sytuacja. Co do zaprawiania, masz jakieś pomysły czym dosłodzić ziarno pszenicy przeciw ploniarce? Dawniej u nas nawet nikt o tym nie słyszał a teraz mam już drugi raz że pszenica wcześnie zasiana jest zdziesiątkowana. W tamtym roku opóżniłem siew do pierwszych dni października a i tak jest kiepsko.

Opublikowano
36 minut temu, adamowicz84 napisał:

Broń boże siać saletrę jak już to jak jest bardzo mała i nie narobi się szkody, sąsiad kiedyś rozsiał jak była większa i podpaliło ją nie mogła dojść do siebie.

.

Gruba saletra nie robi krzywdy kukurydzy 

Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

To nie moje przemyślenia taki twórczy to nie jestem, tylko wnioski firmy nasiennej.  Badali to w jakiś tam sposób i właśnie przy odrzucaniu tych pędów składniki które wyprodukowały są oddawane roślinie głównej dając jej dodakową energie. A w początkowych fazach gdy jest dużo miejsca a rośliny małe to nie są konkurencją która by "objadała" ten pęd główny. U mnie z tym krzewieniem bywa różnie w latach, ale przy normalnym łanie -bez dziur w obsadzie- zawsze te pędy giną. Ciekawe jest to że właściwie żadne farmery czy top agry o tym nie piszą, a jak już to właśnie tak jak dawniej się sądziło że to bezwzględnie zła sytuacja. Co do zaprawiania, masz jakieś pomysły czym dosłodzić ziarno pszenicy przeciw ploniarce? Dawniej u nas nawet nikt o tym nie słyszał a teraz mam już drugi raz że pszenica wcześnie zasiana jest zdziesiątkowana. W tamtym roku opóżniłem siew do pierwszych dni października a i tak jest kiepsko.

Oczywiście że firma nasienna której odmiana jest bardziej podatna na krzewienie będzie wymyślać farmazony o pozytywnym działaniu krzewienia dlatego nikt inny o tym nie pisze ( to moje wytłumaczenie )a co mają powiedzieć że odmiana jest do d*py? A z zaprawianiem trzeba trochę eksperymentować i obserwować -podpowiem że wystarcza dawka na 0,5 ha na jednostkę QQ w zbożu nie wiem a nie będę promować swoich wynalazków (po co mi inspekcja inspekcji )

Opublikowano

Po co te kombinacje? To mocznika już nie można dostać? To jest nawóz dedykowany na drugą dawkę azotu rzutowo pogłównie w kukurydzy. I też trzeba uważać. Musi być wilgotna gleba a najlepiej deszcz po siewie bo jak sucho i gorąco to i mocznik narobi bałaganu.

Opublikowano

Pany i Panewki, kukurydza w fazie 5 liści duże niedobory potasu wczoraj poszła odżywka ale to rozwiązanie krótkoterminowe. Nie zrobie krzywdy kukurydzy jakbym wjechał w takiej fazie z solą potasową? Chyba że macie jakieś inne pomysły jak ratować sytuacje