Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, driver24 napisał:

Kukurydza z tego co zaobserwowałem potrafi zaskoczyć plonem mimo nieciekawego pH. Myślę że jak zasobności w glebie są wysokie to można trochę zejść z nawożeniem fosforu i potasu. Z mojego niewielkiego bo kilkuletniego doświadczenia mocno limituje plon brak wilgoci w glebie w kluczowych momentach. 

I brak słońca

• Root Admin
Opublikowano

wszędzie woda to podstawa, u mnie pH na ostatnich próbach na tej działce 5.5-5.7 więc najpierw ratunkowo pójdzie kreda granulowana, później korn-kali i polifoska. co będzie to się okaże. na ile pozwoli pogoda

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

wszędzie woda to podstawa, u mnie pH na ostatnich próbach na tej działce 5.5-5.7 więc najpierw ratunkowo pójdzie kreda granulowana, później korn-kali i polifoska. co będzie to się okaże. na ile pozwoli pogoda

Przy takim pH nie stosowałbym pod kuku wapna granulowanego, po zbiorze na resztki pożniwne dałbym sypkie wapno, zawsze trochę taniej. A przy pH 5,5 - 5,7 kuku sobie poradzi. Taka tylko sugestia z mojej strony, bo widzę że raczej już zaplanowane to nawozenie. 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

Zaplanowane, wapno już stoi na przyczepie, czekam tylko na jakiś przymrozek zeby je rozsypać, na żniwa wapno też zamówione. Co 3 lata sypię po żniwach 3 tony węglanu, ale widać ze to troszkę mało. Próby jednak siadły. Trzeba albo więcej albo jednak co dwa lata wapnować.

Opublikowano

Z uwagi na dość drogi mocznik i inhibitor będę zmuszony dać saletrę na kukurydzę. Jak sądzicie czy 400 kg saletry na ha to dobry pomysł czy lepiej dać 300 i 100 kg saletrzaku lub saletrosanu ? Zawsze dawałem ok +- 300 kg mocznika  w korzeń i 100 przed okryciem .

Opublikowano
20 minut temu, Damianek20 napisał:

Z uwagi na dość drogi mocznik i inhibitor będę zmuszony dać saletrę na kukurydzę. Jak sądzicie czy 400 kg saletry na ha to dobry pomysł czy lepiej dać 300 i 100 kg saletrzaku lub saletrosanu ? Zawsze dawałem ok +- 300 kg mocznika  w korzeń i 100 przed okryciem .

To daj po prostu z 300kg mocznika w korzeń i tyle.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Murphys napisał:

To daj po prostu z 300kg mocznika w korzeń i tyle.

No tylko że nie wiadomo jak szybko będzie działał mocznik z inhibitorem oraz cena 3700 ostatnia a 3000 saletry  robi wrażenie i przynajmniej sprawdzone działanie 

Opublikowano

Damianek porównaj cenę czystego składnika w nawozach mocznik ma 46% azotu a saletra 34% nie sugeruj się ceną nawozu , w 300kg mocznika masz 138 kg azotu na tą ilość składnika musisz dać ok. 406 kg/saletry na ha czyli masz saletra do mocznika 0,74 teraz przyrównaj to do ceny nawozów 

• Like 2
Opublikowano

Pierwszy raz zaczynam przygode z ta rośliną dlatego muszę nadrobić wiedzę 😃

Kiedy w lubelskim zaczynacie rozsiewac sol potasowa i czy sypiecie pod qq kizeryt ?

• Root Admin
Opublikowano

ja też zaczynam, Korn kali będę dawał jak tylko da się wjechać w pole. kizeryt przed samym siewem na równi z rsm. magnez i siarka szybko się wymywa więc najlepiej będzie ją podać przed samym siewem

Opublikowano
Dnia 2.02.2022 o 09:43, yacenty napisał:

Zaplanowane, wapno już stoi na przyczepie, czekam tylko na jakiś przymrozek zeby je rozsypać, na żniwa wapno też zamówione. Co 3 lata sypię po żniwach 3 tony węglanu, ale widać ze to troszkę mało. Próby jednak siadły. Trzeba albo więcej albo jednak co dwa lata wapnować.

Jakie kupiles wapno granulowane?

• Root Admin
Opublikowano

wapno kredowe premium calc, nic innego w okolicy nie było w rozsądnym pieniądzu. a dawać po 700zl za jakieś wapno z bakteriami to trochę dla mnie dziwne było

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

wapno kredowe premium calc, nic innego w okolicy nie było w rozsądnym pieniądzu. a dawać po 700zl za jakieś wapno z bakteriami to trochę dla mnie dziwne było

Można wiedzieć ile płaciłeś? Ja w tamtym roku  rozsiewałem wapniak koszelewski ( 380tona) ale mam mieszane uczucia, kupiłem bez foli ochronnej i nie które bik bagi były wilgotne i w rozsiewacz mi się zatykał. Teraz szukam czegoś innego

• Root Admin
Opublikowano

400,ale worki do dupy, dwa się urwały przy rozładunku. teraz wsypie jeden i pojadę w pole zobaczyć jak to się da siać. dopiero później będę sypał rozsiewacz na full

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

ja też zaczynam, Korn kali będę dawał jak tylko da się wjechać w pole. kizeryt przed samym siewem na równi z rsm. magnez i siarka szybko się wymywa więc najlepiej będzie ją podać przed samym siewem

Kizeryt można wymieszać z mocznikiem razem w rozsiewaczu? Nie wybuchnie to? 🤣

Pytałem już tu kilka razy ale brak odpowiedzi... Mocznik daję przed siewem pod agregat 150 kg można by do tego dorzucić 75 kg kizerytu?

Bo jakikolwiek nawóz poniżej sto kilogramów to jest wysiew kijowy jednak. A tak to raz by to ładnie równomiernie leciało.

• Root Admin
Opublikowano

ja żadnych nawozów nie mieszam, każdy nawóz ma inną granule, inaczej leci. druga sprawa jak planujesz wymieszać dokładnie nawóz? chcesz 100m pola siać mocznikiem a później 30m kizerytem?

mój rozsiewacz po włączeniu reduktora sieje bez problemu od 25kg

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, lassie napisał:

Damianek porównaj cenę czystego składnika w nawozach mocznik ma 46% azotu a saletra 34% nie sugeruj się ceną nawozu , w 300kg mocznika masz 138 kg azotu na tą ilość składnika musisz dać ok. 406 kg/saletry na ha czyli masz saletra do mocznika 0,74 teraz przyrównaj to do ceny nawozów 

Zawsze porównuje skład tylko mam obawy o to jak dodatek inhibitora będzie miało wpływ na przyswajalność i dostępność azotu na roślinę.

Opublikowano

Jak sie uda to w przyszłym tygodniu będę chciał wysiać sól potasową i zastanawiam się czy tak zostawić czy może puścić jakąś konną bronę,  czy może już na ostro włukować ? 

Opublikowano

a ujedzie się u was ? u nas to woda na polach stoi . Sól powinna być wysiana 3 tyg wcześniej względem innych nawozów także nie wiem po co się aż tak spieszyć . możesz bronować , możesz zostawić , włókować raczej się nie zaleca .

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Mecha napisał:

Jak w listopadzie szedł obornik a wyorała się martwica do warto dać te 500kg kredy? 

Bez przesady

1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Witam, w czasopiśmie Kukurydza w nr 59 znalazłem zalecane dawki NPK na 10t kukurydzy. 200kg N, 105kg P2O2, 140kg K2O.

Czy 200 N nie będzie za dużo? 

https://kukurydza.info.pl/kukurydza-nr-59-wydanie-specjalne/

Dolicz zasobność w glebie plus przedplon policz, ja nie zaobserwowałem powyżej 140kgN/ha wzrostu plonu, raczej wyższa wilgotność podczas zbioru jak przesadzisz