Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakie nawożenie zastosowalibyście wybierając nawozy z tej oferty ? Proszę uwzglednoc też ceny. Zasobność gleby na niskim i średnim poziomie, dodam że nie stosuje nałożenia obornikiem. 

Saletra PULAN 34N-3200,00 zł.
Zaksan 32N-3600,00 zł.
Saletrzak-2800,00 zł.
Saletrosan 26N-2700,00 zł.
Polifoska 8-2600,00 zł.
Polifoska 6-2750,00 zł.
Mocznik Pulrea 46N-3600,00 zł.
Salmag-2500,00 zł.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Szymon94 napisał:

Siarkę i magnez w jakiej formie dajecie oprócz oprysku tym siedmiowodnym?

Kizeryt?

Rzutowo z mocznikiem można by to dać?

Też chętnie się dowiem kiedy ewentualnie dac magnez (kizeryt przedsiewnie czy oprysk) ?

Dodatkowo zapytam kiedy moge rozsiać sól potasową? 14 dni przed siewiem czy moge np. w lutym ? Bo czytałem że sól powinno się rozsiać jesienią. 

Kukurydzę będę siał po raz pierwszy.

Edytowane przez CzarnyR1
Opublikowano
3 minuty temu, CzarnyR1 napisał:

Też chętnie się dowiem kiedy ewentualnie dac magnez (kizeryt przedsiewnie czy oprysk) ?

Dodatkowo zapytam kiedy moge rozsiać sól potasową? 14 dni przed siewiem czy moge np. w lutym ? Bo czytałem że sól powinno się rozsiać jesienią. 

Kukurydzę będę siał po raz pierwszy.

Ja rok temu pierwszy raz siałem qq. Wynik przerósł oczekiwania bo 11 ton. Odmiana Lg 31 250

Wadą jest to że późna odmiana, ostatni na wiosce kosiłm chyba 8.11pomimo suchego i ciepłego października. Wilgotność 31% była. Gdyby jej przymrozek nie ścioł to by zielona do końca listopada była chyba.

Sól potasową 150 kg dawałem wiosną całość wyszło około 3 tygodni przed siewem. Zdecydowana większość daje właśnie w takim terminie, najpóźniej dwa tygodnie przed siewem.

Też czytałem że dają jesienią 1/3 dawki a reszta wiosna na ciężkich ziemiach. Ale w tym roku też daję na wiosnę wszystko.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Szymon94 napisał:

Ja rok temu pierwszy raz siałem qq. Wynik przerósł oczekiwania bo 11 ton. Odmiana Lg 31 250

O kurcze LG 250 ma fao 250 i tak późno dojrzała. 11 ton ładnie wyszło i 31%.

(opolskie) Zamierzam na 8 ha siać lg 31.250 oraz  lg 31.330 fao 270 ale skoro 250 tak późno dochodzi chyba 330 zmienię na LG Joffrey fao 240 lub LG 31.240 fao 230 obie dent .

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Sól warto dać jak najwcześniej, aby tylko nie spłynęła jak zmarznięte. Nie wiadomo jak z opadami będzie, a kwiecień zazwyczaj suchy. 

A może rozsiać na początku marca i lekko zmieszać z ziemią?

Opublikowano
11 godzin temu, CzarnyR1 napisał:

O kurcze LG 250 ma fao 250 i tak późno dojrzała. 11 ton ładnie wyszło i 31%.

(opolskie) Zamierzam na 8 ha siać lg 31.250 oraz  lg 31.330 fao 270 ale skoro 250 tak późno dochodzi chyba 330 zmienię na LG Joffrey fao 240 lub LG 31.240 fao 230 obie dent .

Że u mnie akurat była tak późno nie znaczy że u Ciebie będzie. Z początku była bardzo mizerna łokaś garbatek jej korzenie podgryzał i fioletowo na całym polu. Wiec to może być przyczyną opóźnienia. W maju ze 30 cm niższa niż ta u sąsiada za miedzą była.

Rosasol fosforowy z siarczanem magnezu jej dał kopa. Dopiero później nadrabiała, przyszło ciepło i wilgoci też nie brakowało. Nie wyrosła wysoka a i tak resztek dużo i ciężko było przyorać unią 3 skibową.

• Thanks 1
Opublikowano

Jeśli będą deszcze to sól/kornkali wystarczy rozsypać i nie ruszać. W tamtym roku tak zrobiłem ( tylko jak dało się wjechać to włóka, ok miesiąc przed siewem kornkali, a mieszałem dopiero jak rozsypałem mocznik tydzień przed siewem ). Ogólnie można płytko wymieszać o ile ma się jakieś brony ...

• Thanks 1
Opublikowano

ja w tym roku muszę bronować jak tylko zacznie obsychac bo uwilgocenie gleby w czasie orki było bardzo duże a większość orana w grudniu i wygląda to strasznie na glinach

Opublikowano

Ja daję sól ok miesiąca przed siewem i delikatnie uprawiam. Do tej pory azot i smg dawalem tuż przed siewem. W zeszłym roku mocznik dałem ok 2 tyg przed siewem i kilka dni przed saletrzak oraz smg ,. Wyczytałem aby mocznika nie dawać tuz przed siewem. W podsiewacz poszedł Polidap .

Opublikowano
3 godziny temu, Hubert90 napisał:

Ja daję sól ok miesiąca przed siewem i delikatnie uprawiam. Do tej pory azot i smg dawalem tuż przed siewem. W zeszłym roku mocznik dałem ok 2 tyg przed siewem i kilka dni przed saletrzak oraz smg ,. Wyczytałem aby mocznika nie dawać tuz przed siewem. W podsiewacz poszedł Polidap .

Jeśli na ziarno to ile wyszło z ha i jaka odmiana ?

Opublikowano

Anovi , w większości IV kl, kawałek V - 12,7 t /ha i 29%. Wilgotność zawyżyl dołek gdzie ok 2 tyg później wzeszła bo woda stała po majowkowej ulewie , a w trakcie wegetacji też kilku krotnie stała we wodzie .

• Like 1