Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie mam kiedy jaki odstęp czasowy muszę zachować między pogłównym wapnowaniem a odchwaszczaniem ? Czy nie ma to znaczenia ? Nie chcę żebym nie za szybko wjechał z herbicydem i je jeszcze przyhamował... 

Opublikowano

Ja w tym, jak i w zeszłym pryskam florahumus - na 6 liści wjeżdżam i pryskam. W tym roku daję tylko jedną dawkę, w zeszłym dawałem dwie i już sobie lepiej radziła. 

Opublikowano

Jest sens poprawiać na chwasty w kukurydzy pryskałem ostatnie 2 ha - intensywny opad w ilości 1mm w 15 minut, zaczęło padać około 5-10 minut po złożeniu lanc.
Tylko nie piszcie że przed deszczem się nie pryska bo to wiem ale padało jak świeciło słonce, musiała nadejść nie wiadomo skąd chmura
Pryskałem CornMax w dawce 1l + 30 gram Rimel czyli bromoksynil działa kontaktowo, pobierany jest głównie przez liście i pędy roślin, terbutylazyna pobierana jest przez liście i korzenie roślin, rimsulfuron pobierany jest głównie poprzez liście i szybko przemieszczany w roślinie. 
Myślałem aby zmniejszyć ilość wody do 150L i pojechać 50 % dawki to co pryskałem. Jest w planie dodatkowy zabieg na około 6 liść 20 gram rimsulfuron + nikosulfuron. kukurydza obecnie 3-4 liście  

Opublikowano
4 godziny temu, przem64 napisał:

Jest sens poprawiać na chwasty w kukurydzy pryskałem ostatnie 2 ha - intensywny opad w ilości 1mm w 15 minut, zaczęło padać około 5-10 minut po złożeniu lanc.
Tylko nie piszcie że przed deszczem się nie pryska bo to wiem ale padało jak świeciło słonce, musiała nadejść nie wiadomo skąd chmura
Pryskałem CornMax w dawce 1l + 30 gram Rimel czyli bromoksynil działa kontaktowo, pobierany jest głównie przez liście i pędy roślin, terbutylazyna pobierana jest przez liście i korzenie roślin, rimsulfuron pobierany jest głównie poprzez liście i szybko przemieszczany w roślinie. 
Myślałem aby zmniejszyć ilość wody do 150L i pojechać 50 % dawki to co pryskałem. Jest w planie dodatkowy zabieg na około 6 liść 20 gram rimsulfuron + nikosulfuron. kukurydza obecnie 3-4 liście  

Ogólna zasada to 3 godziny bez deszczu jeżeli na etykiecie nie wskazano inaczej  a już minimalne wymaganie to wyschnięcie cieczy na liściu .Uważam że lepiej poprawić 50% dawki niż męczyć chwasty po kolana .Sam stosuję dawki dzielone i zabiegi precyzyjne zwykle wychodzi 

Opublikowano

to wszystko zależy jakimi substancjami się pryska, każda ma innym mechanizm działania - jakby to była typowa do glebówka to bym się nie przejmował a pytam czy ktoś miał wcześniej podobny przypadek. 
Jeszcze jest taka ewentualność poprawić od razu samym rimsulfuronem i nikosulfuronem

Opublikowano

ja jeszcze do swojego mixu spróbuję dołożyć saletrę wapniową 

tylko narazie to trzeba poczekać bo po 1 nie opryskałem jeszcze na chwasty a po 2 nie będę walił odżywek w ziemię. 

Opublikowano
Dnia 25.05.2021 o 09:50, Rzepakowiec napisał:

No niestety 4,7 więc nie za duże, ale tragicznie chyba też nie jest. Po zbiorze napewno pójdzie wapno, ale teraz nie wiem co zrobić 

Przy tak niskim ph należy podać  3t CaO/ha czyli 6t/ha wapna nawozowego,  okazja do  skorzystania  z dotacji .

Opublikowano
16 godzin temu, Szymon94 napisał:

Plonvit kukurydza 2l  + 5 % roztwór siarczanu magnezu. Ma to ręce i nogi?

Chciałbym wykonać zabieg jak będzie tak z 7-8 liści.

Plonvit ma mało składników, śladowe ilości

Jak ma być niedrogo to lepiej (moim zdaniem) dac cynk, bor i siarczan

Opublikowano (edytowane)

nie chcę żeby ją przyhamowało bo kiedyś słyszałem że herbicydy trochę hamują kukurydzę więc poczekam profilaktycznie. a co do mojej zagadki ze słabszą kukurydzą to już wyjaśnione. drutowce wpieprzają. macie jakieś sposoby oprócz ziemniaków które zakopie ? 

IMG_20210601_170644.jpg

Edytowane przez Rzepakowiec
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

A wiesz czemu hamują? Przez zbyt późne pryskanie. Od 6 liścia kukurydza wytwarza włoski na liściach które właśnie przedłużają wchłanianie herbicydu

Dokładnie im szybciej się pryska tym kukurydza lepiej rośnie, nie konkuruje o światło i składniki z chwastami, u mnie już czysto a pryskałem w zaniżonej dawce tezosaru extra box o 10% obniżona dawka i wzięło wszystko, inni dopiero wyjechali plantacje pozarastane bo płakali, że kukurydze małą "spalą" a ja będę leciał z odżywkami na weekendzie 

Opublikowano

osobiście uważam że 4 liść to dobry moment, chwila zanim zacznie formować plon, jedynie że jest osłabiona po przymrozkach itp to wtedy lepiej poczekać aż nabierze wigoru.