Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

@szymon09875 bo on DAJE RAZ a dobrze, szkoda tylko,ze azotu a o reszcie zapomina

Reszta jest nie potrzebna, szkoda pieniędzy tyle razy jeździć jak mozna raz i dużo. W żniwa patrzy jak na głupka, jak mówię ile nakoszone i l teraz jak mówię ze przed azotem jade z magnezem i siarka na zboża też to podobnie. A po co, na co szkoda pieniędzy. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Troche mi to przypomina gadke znajomego, nigdy nie kosil wiecej jak 5t/ha żyta i twierdzi ze na całym świecie nie da wiecej. Na moich ziemiach z ha hybrydy zostaje mi srednio 300/400 zł więcej niz z pszenicy. 

No tak wypada sprostować całe żniwa koszę usługowo (I to z mapowaniem plonów) u innych bo uprawiam wyłącznie kukurydzę i stąd mam rozeznanie ile zbierają  a usługi i w 15 ha gospodarstwach i w 1700 ha gospodarstwie  

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Reszta jest nie potrzebna, szkoda pieniędzy tyle razy jeździć jak mozna raz i dużo. W żniwa patrzy jak na głupka, jak mówię ile nakoszone i l teraz jak mówię ze przed azotem jade z magnezem i siarka na zboża też to podobnie. A po co, na co szkoda pieniędzy. 

Jak usłyszał ile sypało to kłamię i tyle a najlepsze było jak przyjechał gdy kosili kukurydzę -mało go nie trafiło

• Haha 1
Opublikowano

Z tym magazynowaniem to masz racje. Kilka lat wstecz, sasiad sie chwalił ze nakosil i wszystko zostawił - 400t zboża. Wynik zaden rewelacyjny bo z 80 ha chyba wtedy mieli, ale na pytanie gdzie to wszystko wyspał nie odpowiedział. Dwa strychy nad obora moze ze 150t sie zmiesci.

1 minutę temu, soltys48 napisał:

Jak usłyszał ile sypało to kłamię i tyle a najlepsze było jak przyjechał gdy kosili kukurydzę -mało go nie trafiło

No ale nie wytłumaczysz że na saletrze sie świat nie kończy. 

Opublikowano

Saletrzak niby najtańszy ale azot w nim już nie koniecznie. Najtaniej saletra wychodzi

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Z tym magazynowaniem to masz racje. Kilka lat wstecz, sasiad sie chwalił ze nakosil i wszystko zostawił - 400t zboża. Wynik zaden rewelacyjny bo z 80 ha chyba wtedy mieli, ale na pytanie gdzie to wszystko wyspał nie odpowiedział. Dwa strychy nad obora moze ze 150t sie zmiesci.

Na 400 -500t potrzeba około  400 m kwadratowych  pryzma 2 m wysoka przy ścianach 1 m wysokości  a tego nie wytrzyma żaden strych 

Opublikowano
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Saletrzak niby najtańszy ale azot w nim już nie koniecznie. Najtaniej saletra wychodzi

MOcznik Panie mocznik

8 minut temu, szymon09875 napisał:

A powiedz mu to 🤣 to saletra can.

teraz Yara

• Haha 1
Opublikowano

Mocznik dobry jest jak od razu leci za tobą brona/agregat zostawisz pare h na wilgotnej glebie i słońcu i jakiś % na pewno się ulotni. Ja lepsze efekty po superstarcie mam niz po moczniku

Opublikowano

ja tam jakoś nie widziałem różnicy na korzyść superstartu, tak samo inhibitor ureazy, dobrze zastosowany mocznik dawał te same efekty albo lepsze a był tańszy, teraz jade na rsm trzeci rok i dla mnie jest na plus w cenie i w wilgotności.

Opublikowano

Ja tylko mocznik, polidap i sól potasowa 60 %, żadnych wynalazków jeśli chodzi o nawozy sypkie. Kukurydza co roku ładna i nie wale na ślepo jak głupi. 

Obornik co roku, różne ilości to zależy, 

Około 200kg mocznika 

Około 120-150 kg polidapu 

Około 100-140 kg soli. 

I może dorzucę odżywki, elvita kukurydza i może kristalon zielony. 

• Like 2
Opublikowano

@Eliot spróbuj zwiększyć ilość potasu w stosunku do fosforu. Dając 140 soli 60% dajesz 84 kg potasu. Fosforu zaś ze 150  polidapu  wychodzi 69 kg. Jest tego potasu więcej, ale zazwyczaj podają  zapotrzebowanie na potas jako trzykrotność zapotrzebowania na fosfor. Może nie musisz aż tyle dawać, ale np. do 200 kg soli mógłbyś powiększyć. 

Opublikowano
RU68 napisał:

I grzecznie pytam czy to ma być recepta na ha ? A temat był kompostu . Jak rozrzucisz dla porównania taczkę obornika też będzie lepiej rosło 

JarekBazyd

54 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Wez sie za robote a nie szpiegowanie innych. A tak wogole idac twoim tokiem myslenia ten co ma dobry ciagnik i magazyny to ma dobre plony:) Hmmm juz teraz wiem czemu ludzie kupuja coraz wieksze ciagniki :P

A tak dla informacji jak masz problemy z ortografią to naciskając  prawy klawisz myszki błędy poprawi ci komputer i do tego nie potrzeba studiów czy doktoratów

Brak argumentow więc przechodzisz na ortografię? Jak jesteś taki polonista to zmień zawód bo jak widać w gospodarce Ci słabo wychodzi jeśli uważasz że ludzie z gorszym ciągnikiem i brakiem magazynu nie mogą osiągnąć dobrych plonów. Pozdrawiam. A i zgłaszam oczywiście jako prowokacje 😂

Opublikowano
15 godzin temu, farmerss34 napisał:

a siał ktoś z Was  kukurydze całkowicie  bez nawożenia mineralnego ,  tylko  na oborniku ? przy zasobności PK Mg  wysokie i ph ok. 

wszystko w monokulturze  drugi, trzeci rok

Tak, v klasa, kuku na kiszonkę w monokulturze 15 lat, rok do roku ok. 35 t obornika bydlęcego/ ha.

Plon w okolicach 35-40 t zielonki z zawartością skrobi 23-27% s.m.

Nazwał bym to produkcją ekstensywną :D

Po tych latach P,K i Ca w analizie wyszło nie niżej niż średnie, a Mg chyba na wszystkich kawałkach bardzo wysokie. pH też ok.

Opublikowano
soltys48 napisał:

Dnia 17.02.2021 o 11:05, krzysiek1614 napisał:

Ja właśnie w tym roku planuję dać Kizeryt w dawce około 100 kg jakoś 3 tyg przed siewem.

Do tego reszta :

Mocznik 350 kg

Polidap 200 kg

Sól 150 kg

Co myślicie ??

Wg mnie kiepsko, osobiście rozwiązał bym to inaczej

Dnia 17.02.2021 o 22:27, szymek napisał:

npk 5-10-25- 350kg mocznika-300kg soli-150kg polidapu-150kg w podsiewacz bez obornika na kiszonkę oraz ziarno przy niskim zasobie wystarczy?

Chyba drogo zboże sprzedałeś i tanio nawóz kupiłeś

npk po 1450 mocznik 1350 sól po 1250 polidapu nie mam jeszcze.