Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w tamtym roku jeden gospodarz pryskał w upał herbicydem i spalił 25 ha kukurydzy, tak że można spalić.

Bardzo często pryskam zimną wodą różne uprawy, ale albo wieczorem, albo przy niższych temperaturach, nigdy w upał i nic złego się nie dzieje. Bo w południe to wystarczy jakielkolwiek wody wylać na trawę i działa jak roundap.

Opublikowano

Mam pytanie czy można mieszać siarczan magnezu z odzywkami fosforowymi ? Bo czytam że nie bardzo taki zabieg łączyć ?

Opublikowano

zaobserwowałem spory niedobór Cynku kukurydza w +/-6 liści czym najlepiej uzupełnić sam cynk z intemaga czy znacie jakieś inne chelaty gdzie jest spora zawartość Cynku

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

To moja po piątkowym  gradzie 

20200620_100757.jpg

nie wiele stracisz w tej fazie jeszcze wypuści nowe liście i będzie ok gorzej gdy już pokazuje wiechę 

Opublikowano

Jest sens sypać pod kukurydze jeszcze mocznik ? pod którą poszło 300 l RSM 28  200 kg polidapu  i 25 tyś. L  gnojowicy świnskiej  stanowisko po kukurydzy na ziarno 

Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Ja już dwa zabiegi robiłem odżywkami. Chyba na tym zakończę.

Ja tylko 40% zrobiłem jednym zabiegiem a reszta bez niczego bo praktycznie nie ma dnia bez deszczu i bez sensu pryskać by zaraz spłukało

Opublikowano

U mnie udało się raz zasilić całość odzywką fosfor,cynk,mocznik,siarczan i planowałem drugi raz tym samym tylko zamiast fosforu bor miał iść ale nie wjade w pole juz-raz że mokro(cieszy mnie to bardzo)A dwa że już qq jest za duża

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez andrewk
      Piszcie jak przetrzymujecie obornik na pryzmie na polu - gdy np. płyta gnojowa jest pełna, a do 1 marca jeszcze daleko. Można przetrzymywać bezpośrednio na ziemi ? Jak nie to wystarczy dać folię pod spód ? Nie chcę nabawić się problemów z arimr, więc muszę zawczasu się przygotować

___________________________________________________________________________________________________________
      AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez Roldaw123
      Jaka będzie optymalna  prędkość siewu kukurydzy siewnikiem Gaspardo sp4. 
      Jest to siewnik punktowy. 
    • Przez Arekm
      Witam, potrzebuje pomocy, mianowicie widocznego zdjęcia tabeli wysiewu przedstawionej na moim zdjęciu. Ważne informacje się starły, bo maszyna ma już swoje lata. Model jest stary jak świat, możliwe że z lat 70. Załączam też zdjęcie modelu tego siewnika. Za pomoc będę ogromne wdzięczny! 🙂

• Dodaj nową pozycję...
v