Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

Zaczęli u nas kosić na 5-6 klasie jakiś Pioneer 31 % plon 4.5 t/ha cena 470 netto za 30 %

Gdzie gaka cena, dziś z ręki odmiana amavit i norento 220 FAO 22% po niedzieli planuje kosić.  

Opublikowano
21 minut temu, wilkołak napisał(a):

7 ton x 440 , jak można wypracować zysk, nierealne dla mnie

Wiecej razy niepada , liczyć na fuksa, dziękuje

Trochę racji masz, na takiej ziemi ciężko zysk wypracować przy obecnych cenach 

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

taką ziemie inaczej się nawozi , nawozy pod 10 ton 

Tylko wiele kosztów jest takich samych lub bardzo podobnych. Nasiona, zbiór, uprawa, opryski, siew, tu koszty nieznacznie się różnią ... Tak na prawdę jedynym zmiennym kosztem jest to nawożenie.

Opublikowano
10 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To słonecznik siej, 2 tony realne do osiągnięcia. Cena na dzisiaj to 1600. Nawóz 600 zł, chemia 50, a jak się pomyśli to ziarno 20 na ha. 

A koszt siewu zbioru, dziękuje

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

7 ton x 440 , jak można wypracować zysk, nierealne dla mnie

Wiecej razy niepada , liczyć na fuksa, dziękuje

Ja sieje słonecznik, ale tam u was pod Poznaniem rzepaki nędza 

35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko wiele kosztów jest takich samych lub bardzo podobnych. Nasiona, zbiór, uprawa, opryski, siew, tu koszty nieznacznie się różnią ... Tak na prawdę jedynym zmiennym kosztem jest to nawożenie.

Jak jedynym nawożenie, skoro wysiewa się mniej nasion i gałęzia się uprawia taka glebe. 

21 minut temu, wilkołak napisał(a):

A koszt siewu zbioru, dziękuje

I tak zostaje. 

Opublikowano
26 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

A jak z Dyniami, zostaje coś z tego ? U was chyba sporo ludzie sieją ...

z dynia najwiekszym problemem jest ze nie ma zadnych zarejestrowanych herbicydow

• Sad 1
Opublikowano

Panowie rzodkiew oleista na poplon talerzowac jak zaczyna kwitnąć? Czy czekać niech rosnie bo narazie na mały korzen palowy? Gorczyca jak zaczyna kwitnąć to trzeba talerzowac a jak jest z rzodkwia?

Opublikowano

To zależy co się chce osiągnąć. Ja wolę jak zdrewnieje.

3 godziny temu, Raptus902 napisał(a):

Okolice Kępna lokalny producent pasz. Też sieje kukurydzę na takiej ziemi ale widzę że Wawel lepiej sobie radzi na takiej ziemi niż Pioneer. Liczę z takiej ziemi na 7-8 ton a moze się zaskoczę na plus lub minus ;p. W tym roku, dostała 350 saletry polidap w siewnik i 200 kg korn kali. W zeszłym roku Wawel na tym polu 11.8 t/ha.

W jednym roku na +, w kolejnym  na - a w jeszcze innym na 0. Średnio wychodzi 0. 

Na piochach lepiej siać krótkie czy długie FAO?

Opublikowano (edytowane)

Dłuższe FAO z mojego doświadczenia lepiej sobie radzi z susza no i dłuższy okres wegetacji. Dam przykład u siebie po gorzowskiej w tym roku zasialem jedno pole gdzie jest 5 klasa FAO 260 odmiana furman Polska na drugim gdzie jest 4 klasa jest sporo niżej zasialem Polska Mieszko 230 FAO to tragedia ledwo ponad 2 m a ta na 5 klasie ponad 3 m i kolba sporo lepsza. I jak był okres suszy to ta z krótszym robił się totalny szczypior a ta z większym jakoś wytrzymywała 

Edytowane przez dantur96
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Tylko u mnie np. nie ma gdzie tego sprzedać.

Przecież masz pod Namysłowem skup. Nie narzekają bo w zeszłym roku wszystkie burze Was zahaczyły. U wujka plon dobijał do 17 ton przy 30% kukurydzy

14 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To słonecznik siej, 2 tony realne do osiągnięcia. Cena na dzisiaj to 1600. Nawóz 600 zł, chemia 50, a jak się pomyśli to ziarno 20 na ha. 

Na dzień dzisiejszy olejarnie płacą 1850 netto plus warunki jak na rzepaku. Wiele nie braknie do 2 tys że wszystkimi dopłatami. Na początku roku słonecznik dobił do 2250 netto z odbiorem z gospodarstwa plus do tego dopłaty za olej i wilgotność, 

Problem ze słonecznikiem jest taki że trzeba być przygotowanym na suszenie. 5 rok mam słonecznik i tylko raz się udało ściągnąć cały suchy 

• Like 1
Opublikowano
kibix napisał:

13 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Tylko u mnie np. nie ma gdzie tego sprzedać.

Przecież masz pod Namysłowem skup. Nie narzekają bo w zeszłym roku wszystkie burze Was zahaczyły. U wujka plon dobijał do 17 ton przy 30% kukurydzy

14 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Na dzień dzisiejszy olejarnie płacą 1850 netto plus warunki jak na rzepaku. Wiele nie braknie do 2 tys że wszystkimi dopłatami. Na początku roku słonecznik dobił do 2250 netto z odbiorem z gospodarstwa plus do tego dopłaty za olej i wilgotność, 

Problem ze słonecznikiem jest taki że trzeba być przygotowanym na suszenie. 5 rok mam słonecznik i tylko raz się udało ściągnąć cały suchy 

Zgadza sie od lipca przechodziły burzę co 2 tyg padało od 30 do 70 litrów. Miałem mokrej 17-18.5 t na dobrych polach nawet na piachu sypala koło 12 ton bo tam w czerwcu ją przypaliło ale potem zaczęło padać.