Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Zetix napisał(a):

Głębokość siewu "ustawiona" tak samo. Wiosną przerwane parowanie bronami, później doprawiane kompaktorem i praktycznie za tyłkiem zasiane. To, że jest różnica we wschodach mnie specjalnie nie dziwi, bo to na  naszych glebach standard, ale to że powiedzmy x roślin jest na wierzchu, a za parę metrów dopiero kiełkuję i później znowu normalne roślinki to już ciekawostka :D

Siew w tym samym kierunku co uprawa ?

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zetix napisał(a):

Głębokość siewu "ustawiona" tak samo. Wiosną przerwane parowanie bronami, później doprawiane kompaktorem i praktycznie za tyłkiem zasiane. To, że jest różnica we wschodach mnie specjalnie nie dziwi, bo to na  naszych glebach standard, ale to że powiedzmy x roślin jest na wierzchu, a za parę metrów dopiero kiełkuję i później znowu normalne roślinki to już ciekawostka :D

Może nasiona pomieszane 🤔 

11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Siew w tym samym kierunku co uprawa ?

A to ma znaczenie? 🤔

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Może nasiona pomieszane 🤔 

A to ma znaczenie? 🤔

Jeśli uprawa była w skos to może być że trafiło tam gdzie ugniecione i w zależności od rodzaju gleby wschody będą albo szybsze albo późniejsze 

Opublikowano (edytowane)

To u mnie może tak być. W marcu mieszałem obornik gruberem na głęboko po skosie, a przed siewem talerzówką juz od miedzy normalnie i tak siane też było. Tydzień od siewu minął i jeszcze w ziemi Kiełek, może i lepiej bo zimno znowu ma być.  

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
4 godziny temu, Pajej napisał(a):

Dawał ktoś podczas siewu st w łapę zarówno wieloskladnik jak i azot? Lub inaczej czy ktoś dawał całość nawożenia w łapę na jedną głębokość? Jeśli tak to jaka ilość nawozu i jak kukuydza rosła po tym?

W tym roku 320 saletrzaku i 200 polifoski 5 

Głębokość pół na pół tzn około 10 cm i 25 

Na jedną głębokość kiedyś podawałem wszystko na te +-25 cm to z początku miała słaby start, ale później sobie fajnie radziła 

1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

To u mnie może tak być. W marcu mieszałem obornik gruberem na głęboko po skosie, a przed siewem talerzówką juz od miedzy normalnie i tak siane też było. 

Po głębokiej uprawie raczej to nie będzie zauważalne, ale plytko kompaktrorem jak robił to już może być widoczne. 

• Thanks 1
Opublikowano

Tydzien temu w sobote siana kukurydza. Pojechalem dzis zobaczyc ile tam jeszcze jest czasu aby pojechac glifosatem. No i nie ma czasu. Pojedyncze sztuki na wierzchu po 8 dniach siana na 4-5cm 🤦

Opublikowano
8 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

W tym roku 320 saletrzaku i 200 polifoski 5 

Głębokość pół na pół tzn około 10 cm i 25 

Na jedną głębokość kiedyś podawałem wszystko na te +-25 cm to z początku miała słaby start, ale później sobie fajnie radziła 

Po głębokiej uprawie raczej to nie będzie zauważalne, ale plytko kompaktrorem jak robił to już może być widoczne. 

Dzięki, ja na pewno nie będę miał sprzętu że dwa rodzaje nawozów na 2 głębokości siać. 

Szukam kogoś kto mi coś uspawa ale na 2 nawozy tj polifoska i mocznik lub nawóz i Rsm. Dawał bym to na jedną głębokość. Dlatego pytam

Opublikowano

Tym co ja sieje też się nie da dwóch na dwie różne głębokości (kockerling boxer + master)

Są dwa zbiorniki, ale za aparatami wchodzi w jedną rurę i tam się nawóz miesza, a za słupica jest redlica nawozowa z możliwością ustawiania na dwie głębokości 

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Tym co ja sieje też się nie da dwóch na dwie różne głębokości (kockerling boxer + master)

Są dwa zbiorniki, ale za aparatami wchodzi w jedną rurę i tam się nawóz miesza, a za słupica jest redlica nawozowa z możliwością ustawiania na dwie głębokości 

Czyli w sumie jakbys rozdzielil te rurki i podlaczyl osobno to bys mogl sobie dawac na 2 glebokosci?

Opublikowano
16 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

W każdym tak jest, że te nawozy się mieszają. Nie wiem kto wymyślił bajkę, że na jedną głębokość jeden, a na drugą drugi nawóz...

No właśnie nie w każdym 

Mozna założyć z tyłu siewnik punktowy z redlica nawozową i podajemy azot głęboko w łapę a klasycznie w podsiewacz  obok rzędu np polidap 

15 minut temu, kamil800 napisał(a):

Czyli w sumie jakbys rozdzielil te rurki i podlaczyl osobno to bys mogl sobie dawac na 2 glebokosci?

Tak tylko potrzebna by była druga redlica nawozowa 

Opublikowano

podawanie wysokich dawek nawozów pomimo że efektywne i ekonomiczne to jest pierdolenie się z tym dosypywaniem co pół godziny 3-4 bigi - wiem bo też to robię i to jest zniechęcające ponadto kockerling to nie ST ale bez płużna 

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, szymon09875 napisał(a):

No właśnie nie w każdym 

Mozna założyć z tyłu siewnik punktowy z redlica nawozową i podajemy azot głęboko w łapę a klasycznie w podsiewacz  obok rzędu np polidap 

Tak tylko potrzebna by była druga redlica nawozowa 

a potas kiedy 

Opublikowano
7 godzin temu, v11 napisał(a):

podawanie wysokich dawek nawozów pomimo że efektywne i ekonomiczne to jest pierdolenie się z tym dosypywaniem co pół godziny 3-4 bigi - wiem bo też to robię i to jest zniechęcające ponadto kockerling to nie ST ale bez płużna 

Dlaczego to nie st ?

Jakie dosypywania co pół godziny ? 

Po 1.5 tony każdego nawozu sypie 

7 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

a potas kiedy 

Potas mam wysoki i z granuli pod qq nie daje tyle tylko co w oborniku dostanie 

Opublikowano

Panowie kukurydza 3 listki, przebarwienia typowe dla problemów pobierania z fosforem. 

Czy jak w nocy od 0 do 3 stopni to można dawać odżywkę czy za zimno ? (nawozy płynne intermaga bez mikrochelatów)

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

od czasu wojny azot pod kukurydze daje przedsiewnie i to saletre. wydajnosci sa nieodbiegajace od innych. co by sie moglo stac z azotem w ziemi. lezy i czeka az pobierze go roslina. co pomoze podanie go miesiac pozniej? musi byc woda by sie przemiescil, a czesto w maju jej brakuje. podajac przedsiewnie, mieszajac bezorkowcem jest szansa ze sie rozpusci i na głębokości 10 -20 cm jakis azot juz bedzie. co kukurydzy z azotu lezacego na wierzchu, ile deszczu musialoby spasc, by przemiescil sie 20 cm? u mnie od kilku lat maj to najsuchrzy miesiac. wedlug mnie roslina powinna czuc,ze na jedzenia pod dostatkiem od samego poczatku, by programowac sobie plon. a jesli azot pobierze pozniej.....przeciez nie ucieknie, przy tych opadach to po 5 latach przemiesci sie ze 20-30 cm. w nast roku po wybuchu wojny na ukrainie,mialem deficyt z azotem. ale wydajnosci nie spadly. ziemia to bufor, ktory pochlania azot, a potem go oddaje. jedynym wrogiem magazynowania azotu to woda. nadmiar wyplucze, a ile? przy intensywnych opadach max 10 do 20 %. intensywnych!!! niech sobie przypomne, kiedy byly intensywne opady w mojej okolicy? nie pamietam juz, moze moj ojciec cos tam by sobie przypomnial. wiecej azotu ucieknie ,gdy rozsiejemy saletre, rosa ja rozpusci, ale lezy na wierzchu w cieple dni, wtedy denitryfikacja troche go ulotni , rzedu 20 %. siejac przed siewnie, jest cien szansy ze saletra bedzie ponizej 10 cm, czyli tzw warstwy niedostepnej dla rosliny .

co się stanie? kukurydza oszaleje i będzie się krzewić. Najgorsze rozkrzewienie to np 3 takie same rosliny, mniejsze zło to jedna duża, inna/inne mniejsze bo w przypadku niedoborów pociągnie od małych. Masz fosforan i tam już azot jest, potem w saletrze dasz szybko dostępny azot i się krzewi

Opublikowano
51 minut temu, adasku10 napisał(a):

Panowie kukurydza 3 listki, przebarwienia typowe dla problemów pobierania z fosforem. 

Czy jak w nocy od 0 do 3 stopni to można dawać odżywkę czy za zimno ? (nawozy płynne intermaga bez mikrochelatów)

Nic nie dawaj. Po mrozie jej bardziej pomoże jak już masz

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Kukurydza szpilkuje po sobotniej burzy...a tu straszą przymrozkiem😔 

Ubezpieczacie od przymrozków te uprawę? 

To takie standardowe ubezpieczenie 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Kukurydza szpilkuje po sobotniej burzy...a tu straszą przymrozkiem😔 

Ubezpieczacie od przymrozków te uprawę? 

karencja 14 dni

Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 06:36, szymon09875 napisał(a):

Dlaczego to nie st ?

Jakie dosypywania co pół godziny ? 

Po 1.5 tony każdego nawozu sypie 

Potas mam wysoki i z granuli pod qq nie daje tyle tylko co w oborniku dostanie 

Zdake się że jest ruszona cała powierzchnia - dlatego to nie ST a z dosypywaniem sory pomyliłem z wydajnością siewnika - dosypuje co 0,5 godziny 1,5 t i sieje ok 3 ha oczywiście kawałki pola a nie picle po 1-2 ha 

• Haha 1