Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał(a):

A co glifosat nie jest rakotwórczy ?

Oczywiście że jest, ale pewnie tak samo jak tebukonazol który dajemy na kłos , a czemu o tym nie mówią? 

🤪

Opublikowano

Czemu słomy po glifosacie nie można stosować jako podłoże 

A jeść już można ?

Czy to zwierzęta jako pasza czy ludzie przetworzone ziarno 

11 minut temu, mirekcich napisał(a):

Twoje wpisy są bardziej rakotwórcze...

Dla mnie to możesz się nawet smarować DDT przeciwko komarom 

Opublikowano

A czemu solą się nie słodzi???? Zacznij trochę myśleć,ze pewne rzeczy są do określonych zastosowań!!! Woda tez jest rakotwórcza bo nie smaruje łożyska??? Logiki trochę ludzie...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pawel885 napisał(a):

Czemu słomy po glifosacie nie można stosować jako podłoże 

A jeść już można ?

Czy to zwierzęta jako pasza czy ludzie przetworzone ziarno 

Dla mnie to możesz się nawet smarować DDT przeciwko komarom 

Tak samo w sumie jak po lancecie. A jakos nikt nie mowi, ze rakotwórczy 🤣 

Przecisz ten glifosat to juz najpopularniejsza substancja i przebadana wzdłuż i wszerz. Taki ogrom przeciwnikow i nikt jednoznacznie nie potwierdzil jej rakotwórczości. Potwierdzili "prawdopodobieństwo". No za duzo to pewnosci do osadu nie daje. Skoro jest tak szkodliwa i jest to takie pewne to nie powinno to byc trudne do udowodnienia 🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 minuty temu, mirekcich napisał(a):

A czemu solą się nie słodzi???? Zacznij trochę myśleć,ze pewne rzeczy są do określonych zastosowań!!! Woda tez jest rakotwórcza bo nie smaruje łożyska??? Logiki trochę ludzie...

Co Ty porównujesz ...

Przecież słoma bez glifo jest stosowana jako podkład czy ściółka 

9 minut temu, kamil800 napisał(a):

Przecisz ten glifosat to juz najpopularniejsza substancja i przebadana wzdłuż i wszerz

Ale ja zadałem proste pytanie 

Czemu słomy po glifosacie nie wolno stosować jako ściółka czy podkład dla roślin...

Tak głosi ulotka 

Opublikowano

Pytam o wpływ na roślinę następczą słomy po zastosowaniu danego środka 

Czemu na ulotce nawet jest to uwzględnione skoro to nie prawda bo wszystko zostaje w ziemi jak piszecie 😂

Opublikowano (edytowane)

Zaraz zaraz. Ale o czym ty teraz gadasz? Czy ty uwazasz, ze tu chodzi o slome ktora urosla na ziemi ktora byla potraktowana wczesniej glifosatem? 🤣 Przecież tu chodzi o slome ktora zostala "dosuszona". Nic dziwnego, ze w niej moze cos  zostanie skoro jakis geniusz wali na dosuszanie przed zbiorem? 

Ta twoja wzmianka jest w etykiecie w podpunkcie DESYKACJA... (Ktorej nie popieram) A nie w podpunkcie o roslinie nastepczej

IMG_20250428_003859.jpg

IMG_20250428_003133.jpg

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, pawel885 napisał(a):

Co Ty porównujesz ...

Przecież słoma bez glifo jest stosowana jako podkład czy ściółka 

Ale ja zadałem proste pytanie 

Czemu słomy po glifosacie nie wolno stosować jako ściółka czy podkład dla roślin...

Tak głosi ulotka 

Bo to dotyczy desykacji ,gdy srodek się stosuje przed zbiorem... Az tak trudo ci zrozumieć ulotke ??? Gdybyś pryskał jakimkolwiek środkiem odchwaszczajacym w takim terminie,zalecenie bylo by takie samo!!! 

Opublikowano
9 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

prawda że horsz na jakieś skopane spuszczanie nasion?

Ten jest nadciśnieniowy, popitala do 20 km/h. A żeby nasiona spuścić trzeba odpiąć osłonę i wyciągnąć tarczkę. Nic skomplikowanego.

Opublikowano
10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Tyko talerzówka , kuku lubi pulchną ziemie , ja jade bezorkowcem na 27 cm

Ja robię zimową, na wiosnę raz wcześnie ruszone, potem przed siewem drugi raz i agregat robię na jakieś 6-8 bo głębiej nie idzie i qq rośnie pięknie.

10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Tyko talerzówka , kuku lubi pulchną ziemie , ja jade bezorkowcem na 27 cm

Ja robię zimową, na wiosnę raz wcześnie ruszone, potem przed siewem drugi raz i agregat robię na jakieś 6-8 bo głębiej nie idzie i qq rośnie pięknie.

Opublikowano
15 godzin temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Myślę siać we czwartek, jutro wieczorem zaprawie chyba będzie ok? Tylko martwi mnie to jak czytam o tym że zabija siłę kiełowania, nie chciałbym żeby później tyle kukurydzy nie zeszło albo zeszło w kratkę...

Tak będzie ok, przecież to nie muss że dzień przed siewem, aby długo nie leżały np od stycznia.

Zabija siłę kiełkowania jeżeli poleży dłuższy czas.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mirekcich napisał(a):

Bo to dotyczy desykacji ,gdy srodek się stosuje przed zbiorem... Az tak trudo ci zrozumieć ulotke ??? Gdybyś pryskał jakimkolwiek środkiem odchwaszczajacym w takim terminie,zalecenie bylo by takie samo!!! 

Ja to doskonałe rozumiem 

Specjalnie dałem taki przykład na twoje teorie 

Pryskaja kukurydzę w lipcu i w październiku zbierają sieją  i myślisz że nie ma w resztkach środka 

Nie wierz we wszystko co piszą na ulotkach 

Bo to wszystko dotyczy idealnych określonych warunkow

A jeśli takich nie ma to piszą wprost nie stosuj 

A rzadko są idealne 

Ten sam temat rzeka regulatory wzrostu i ich bezpieczeństwo ...

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
23 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

Ten jest nadciśnieniowy, popitala do 20 km/h. A żeby nasiona spuścić trzeba odpiąć osłonę i wyciągnąć tarczkę. Nic skomplikowanego.

Źle nie ma le nie ma  ale mogli to zrobić inaczej -demontaż tarczy przy bardzo delikatnych odrzutnikach nie jest zbyt komfortowe - nasiona też się trochę wieszają na rynnie czy kolanie do komory wysiewającej  A prędkość  20 / h no cóż można i 30 tylko kto utrzyma proste rzędy - ani z ręki ani z nawigacji 

Opublikowano
6 minut temu, pawel885 napisał(a):

Ja to doskonałe rozumiem 

Specjalnie dałem taki przykład na twoje teorie 

Pryskaja kukurydzę w lipcu i w październiku zbierają sieją  i myślisz że nie ma w resztkach środka 

Nie wierz we wszystko co piszą na ulotkach 

Bo to wszystko dotyczy idealnych określonych warunkow

A jeśli takich nie ma to piszą wprost nie stosuj 

A rzadko są idealne 

Ten sam temat rzeka regulatory wzrostu i ich bezpieczeństwo ...

Bayer za glifosat zapłacił już tyle odszkodowań że wola napisać byle tylko nie mieć problemów tak na wszelko wypadek -opierdoliłem na przebijającej się szpilce QQ kupę ha i jakoś strat nie widzę -buraki tak robią i inne rośliny -więc to brednia 

• Haha 3