Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, XTRO napisał(a):

Czym robicie chwasty w qq ? Ma być dobrze zrobione za raz. Nie miałem qq ponad 10 lat dlatego pytam 

Robiłem różne kombinacje:

2.7l lumaxu i 40g nikosulfuronu.

Click premium 1.5l i 40g nikosulfuronu.

Obie kombinacje czysto do żniw.

Przy obecnej pogodzie raczej skłaniam się do kombinacji nalistnich 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, yacenty napisał(a):

Robiłem różne kombinacje:

2.7l lumaxu i 40g nikosulfuronu.

Click premium 1.5l i 40g nikosulfuronu.

Obie kombinacje czysto do żniw.

Przy obecnej pogodzie raczej skłaniam się do kombinacji nalistnich 

Czyli zabiegi powschodowo?

W 200 zł idzie zrobić zabieg i bez poprawek to tak o już.

Opublikowano
3 godziny temu, KOSTEK12 napisał(a):

Adengo 315sc 0,4l/ha u mnie bardzo skuteczne

zamawiał ktoś nasiona u sprzedawcy zasiejpole.pl  jakieś opinie?

Nie lepiej poszukać u lokalnego dystrybutora? Powinno być taniej...

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał(a):

Czyli zabiegi powschodowo?

W 200 zł idzie zrobić zabieg i bez poprawek to tak o już.

Za sucho na doglebowke 

Opublikowano (edytowane)

Ja jechałem La Zina Super Trio w dawkach etykietowych . Koszt zabiegu bodajże 105 zł- bardzo ładnie wyczyścił bez poprawek. Na polach mokrych gdzie zabieg był spóźniony dołożyłem do tego środek o nazwie Gold - jak mnie pamięć nie myli. Też bardzo ładnie wyczyściło, żadnych poprawek nie robiłem.

Nie wiele drożej wychodzi Tezosar Extra Box

13 minut temu, yacenty napisał(a):

czym, bo mi najtaniej wychodzi 140zł

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
24 minuty temu, danielhaker napisał(a):

Tezosar Extra Box rok temu 695zł na 7ha. W tym roku chyba jeszcze się nie pojawił, ale ceny chemii na ogół nie wyższe niż rok temu, czasami nawet taniej

Na super plony jest w przedsprzedaży za 779

Opublikowano
3 godziny temu, maniekc360 napisał(a):

Nie lepiej poszukać u lokalnego dystrybutora? Powinno być taniej...

właśnie że nie, taniej  jest na zasiejpole

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Ten pack za 700 to nie jest na 5ha? Tak mi się wydawało stąd pisałem o 140zl

nie, na 7 ha. Jakby był na 5 to nie opłacało by się nawet na to patrzeć

50 minut temu, Kvl napisał(a):

Na super plony jest w przedsprzedaży za 779

La zine masz za 340, a kupowałem jeszcze taniej. Jak ktoś ma więcej ha do zrobienia niż kilka to u lokalnego dystrybutora można jakieś rabaty zgarnąć, końcowo wychodzi jakieś 95-110 złoty na hektar za kompleksowe odchwaszczanie.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

czym, bo mi najtaniej wychodzi 140zł

Nikosulfuron + mezotrion 

2 godziny temu, danielhaker napisał(a):

Za dwie stówki to zabieg na 2ha

Na niecałe 3ha

Opublikowano

Większość środków przedwschodowych można stosować do fazy 3 liści także raczej zawsze znajdzie się odpowiednie warunki na zabieg, a jak nie to wczesnym rankiem na rosę.

Przy rzepaku jak się stosuje doglebówke nawet w warunkach skrajnej suszy to mimo wszystko te zabiegi są skuteczne i to bardziej jak te powschodowe. Przynajmniej u mnie tak było odkąd pamiętam. 

Warto stosować większą ilość cieczy.

W przypadku kukurydzy uważam inaczej, na korzyść typowych powschodowych środków. Praktycznie niegdy nie zawodzą, do tego można zwalczyć wiele chwastów wieloletnich, choćby perz.

Jednak ja jak do tej pory nie miałem problemu z brakiem warunków na środki przedwschodowe ale stosuje je tylko i wylacznie dlatego, że muszę ugniatać jeden rząd kukurydzy (opony 600 i kiepski rozstaw)

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, TheBociek1996 napisał(a):

Większość środków przedwschodowych można stosować do fazy 3 liści także raczej zawsze znajdzie się odpowiednie warunki na zabieg, a jak nie to wczesnym rankiem na rosę.

Przy rzepaku jak się stosuje doglebówke nawet w warunkach skrajnej suszy to mimo wszystko te zabiegi są skuteczne i to bardziej jak te powschodowe. Przynajmniej u mnie tak było odkąd pamiętam. 

Warto stosować większą ilość cieczy.

W przypadku kukurydzy uważam inaczej, na korzyść typowych powschodowych środków. Praktycznie niegdy nie zawodzą, do tego można zwalczyć wiele chwastów wieloletnich, choćby perz.

Jednak ja jak do tej pory nie miałem problemu z brakiem warunków na środki przedwschodowe ale stosuje je tylko i wylacznie dlatego, że muszę ugniatać jeden rząd kukurydzy (opony 600 i kiepski rozstaw)

robie doglebówkę w rzepaku, ale jednak wrzesień a maj to kompletnie inna wilgotność gleby, już się wyleczyłem z tego.

Teraz zamawiam dystanse do ciągnika i go rozsunę na 225cm specjalnie do oprysków kukurydzy

Opublikowano

Pol  dawki adengo 0,18 zrobione w idealnych warunkach a jeżeli coś przepuści to lekka poprawka od siewu do wschodów zawsze coś pokropi a adengo nawet jak popada na 3 liśc działa ale dawka 100% Adengo stosuje od zawsze i na 100% są pozostałości bo wrażliwe chwasty wytępione już w całości 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Ja na 4-5 liść jadę i jeden rządek gniotek to kukurydza wstaje. 

Opona 580 ciągnik 7t.

Do zrobienia, tym bardziej że opryskiwacz plecak, ale moja psycha tego nie wytrzymuje 😀

Przez dość długi czas ta przejechana kukurydza się regeneruje. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ na plon, nie robiłem doświadczeń, ale podejrzewam że ma. Mówimy o suchych normalnych warunkach, im bardziej wilgotno tym bardziej uszkodzona.

1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

robie doglebówkę w rzepaku, ale jednak wrzesień a maj to kompletnie inna wilgotność gleby, już się wyleczyłem z tego.

Teraz zamawiam dystanse do ciągnika i go rozsunę na 225cm specjalnie do oprysków kukurydzy

Nie wiem czy porównanie wilgotności gleby pomiędzy kwietniem/majem a wrześniem jest w porządku. W sierpniu też potrafi być susza w dodatku tą glebę mamy parokrotnie zgwałconą pług/uprawa czy nawet bezorka w dodatku wysokie temperatury.

Wydać 5 tys na dystanse do poszerzenia też nie sztuka. Jeszcze gdyby ciągnik pracował u mnie tylko opryskiwacz/rozsiewacz to bym się skusił, ale niestety u mnie służy do wszystkiego i nie uśmiecha mi się tego przekładać na raz. Zbyt leniwy jestem, nie przy mojej powierzchni uprawy.

Ja na razie zostaje przy moich przedwschodowych, do momentu aż się nie zawiodę. Chociaż u nas leci już od 15 lat z paroma wyjątkami i obyło się bez poprawek. 

• Root Admin
Opublikowano

ja sie zawiodłem w tym roku, zjebałem kukurydze, już bym miał te 10tys na dystanse, bo to tylko 20t kukurydzy w tym roku było.

W rzepaku jak robię doglebówkę to widze opryskiwacz, w tym roku w kukurydzy nie widziałem belki opryskiwacza tak się kurzyło a siałem i pryskałem 27-28 kwietnia

• Root Admin
Opublikowano

pryskałem w dniu siewu, w nocy.

Było sucho i nic nie wzieło. Zwrobiłem poprawkę.

Jak zrobiłem poprawkę to kukurydza staneła w miejscu i kisła miesiąc