Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Tomek to co lepiej jak teraz głębiej gruberem zrobię aby wymieszać kurzak a potem przed siewem tylko talerzówką? 

Ja mam słabe ziemie i zawsze wczesną wiosną czyli początek marca daje obornik i mieszam na jakieś 15-20 cm . I tak to zostawiam. Kiedyś przed siewem poruszałem jeszcze na jakieś 3-5 cm bo do maja już było dużo chwastów na moich piaskach. Ale później jak nie padało to były słabe wschody bo ta warstwa była przesuszona w pył. W tamtym roku zrobiłem jak zawsze z obornikiem a później już nic nie robiłem. Po zasianiu kukurydzy opryskałem glifo i wypaliło wszystkie chwasty. Wschody kukurydzy  były piękne. Wierzchnia warstwa nie przesuszona. Na spokojnie kukurydza wzeszła i się rozwijała a chwasty dopiero później wzeszły więc nie miała presji z ich strony. Później przy 6-7 liściu zrobiłem właściwy oprysk. Było by super gdyby nie późniejsza susza i ploniarka. W tym roku robię tak samo tylko ze do oprysku na chwasta dorzucam oprysk na ploniarke żeby zrobić to za jednym razem. Część ziemi też nawiozłem jesienią obornikiem żeby porównać czy lepiej obornik mieszać jesienią czy wczesną wiosna. Oczywiście robione bezorkowo 

• Thanks 2
Opublikowano

W sumie mniej przerzuca ziemię, co za tym idzie mniej przesusza. Z drugiej strony słyszałem teorię że po poplonie na cieżkiej ziemi dobrze zrobić talerzówką wcześnie, ale bez wału

Opublikowano

Ja u siebie kasuję cały Majdan talerzowka wiosną (poplony obornik chwasty) a trzybelkowy bezorkowiec przed samym siewem 

Ciężkie zlewne ziemie moim zdaniem lepiej zaorać na zimę mróz zrobi robotę i przed siewem jakaś uprawka i jest ok

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 17:55, Grzesiu90209 napisał(a):

Przy tej ilości naturalnego to bym dał 100 mocznika i z 50 kg polidapu, a za zaoszczędzone pieniądze wykupił sąsiada😉 po co więcej nawozu jak w tej gnojowicy wszystko jest?

Próby oddane i poczekam na wyniki. Ogólnie może z tym azotem na słabych glebach jest przesada , bo zauważyłem że jak przychodzi susza , to moja kukurydza jedną z pierwszych reaguje zwijaniem liści.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

chce po żniwach (pszenica) płyciutko puścić talerzówkę, poczekać az wzejdą samosiewy, puścić gruber na głeboko a następnie zasiać mocny poplon zimujący (dla co niektórych doprecyzuję: częściowo zimujący). Wiosną talerzówka żeby pociąć poplon i od razu siew.

Taki jest plan, co z niego wyjdzie to się okaże w kwietniu 2026

Masz już plan jaka mieszankę poplonowa będziesz stosował? 

Opublikowano

jak drugi rok z rzędu tam gdzie ma być kukurydza po pszenicy, zostawiam ściernisko do końca września. Idzie płytko talerzówka, przez miesiąc samosiewy powschodzą w zasadzie takiej wielkości jak siana pszenica i w listopadzie idzie gruber na 25-27cm. Jedynie Na dwóch małych działkach po żniwach posiałem groch 150kg/ha, urósł ładny prawie do pasa, różnicy w strukturze cudownej nie widziałem, kwestia ile naciągnął tego azotu 😄 może obejdzie się wiosną bez rsm-u 🤭

Opublikowano

Z grochu sianego na poplon ponoć 0 azotu bo za mało czasu na rozwój brodawek a jak nie zaszczepiony to totalnie pomyłka 

• Haha 2
  • Confused 2
  • Root Admin
Opublikowano

Po grochu który wydał nasiona i brakło mi z 2 tygodnie żeby go skosić w grudniu dałem 200l rsm32, czyli jakieś 80kg n i kukurydza dała 14.8t średnio z całego gospodarstwa, więc moim zdaniem ten groch daje jakiś azot ale nie będę się spierał czy daje i ile daje. Kiedyś szukałem danych to znalazłem into o 40-60kg n.

Opublikowano
7 godzin temu, v11 napisał(a):

Z grochu sianego na poplon ponoć 0 azotu bo za mało czasu na rozwój brodawek a jak nie zaszczepiony to totalnie pomyłka 

Nigdy nie zaszczepiłem grochu, i zawsze była widoczna różnica w pszenicy czy pszenżycie po nim.  I twierdzę że u mnie taki przedplon był zawsze na plus dla uprawy następczej.  

Opublikowano
8 godzin temu, v11 napisał(a):

Nie wiem jak groch, ale bób wysokości 15cm już ma pełno brodawek ...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, v11 napisał(a):

Miałem w tym roku trochę grochu, to poplon z samosiewów był dosłownie oblepiony brodawkami. Dużo więcej niż w plonie głównym. Teraz rośnie mieszanka groch z jęczmieniem bo sporo tego grochu dojrzało.

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, v11 napisał(a):

Oj RU zajmij się swoim cudownym nawozem będzie lepiej😂😂😂

Opublikowano

mysle, ze groch daje ladne stanowisko, moze gromadzi wode? natomiast z azotem, soja brodawki dopiero po 2 miesiącach ma, jesli ktos sial groch to bakterie w polu sa i moga brodawki urosnac. azot gromadzi sie w roslinie, ciekawe jak dlugo trwa rozklad i uwalnianie substancji? ciekawy sposob yancentego, nie ruszac sciernicka, by tak nie wysuszac, potem talerzowka by samosiewy urosly. pod rzepak swoje pole stalerzowalem, a brata zostawilem, bo glifosat szedl. to po siewie strip tilem u niego wiecej wilgoci, u mnie susza. gdybym nie sial rzepaku, mozna by nie dotykac scierniska. a w planach mam zeobic swoj striptill ale bez podsiewacza nawozu. po sciernisku sprobuje zasiac poplon ze slonecznika, zobacze jak wyjdzie 😎

Opublikowano

Panowie ,a jak podeszli byście do takiej sytuacji. Na wszystkich działkach pod qq mam posiany poplon (aktualnie okolo 30-40cm) . Poplon wymarzajacy, siany w październiku . Ale przez przebieg pogody taki , że na razie nie zmarzł. Na ten poplon początkiem grudnia poszło wapno(  na jednych działkach Morawica na innych kreda z kornicy). Wapno pogłowie dlatego że pod zasiew poplony szła gnojowica.

I co teraz z tym robić?

Pasowałoby wapno wymieszać, ale tym samym zniszczę poplon, który chroni przed erozja i dalej rośnie. A pod  siew qq będzie szła jeszcze gnojowica/obornik. 

Jak sądzicie , zostawić to wapno na wierzchu i rozsiać teraz potas i czekać do kwietnia i wtedy gnojowica ,obornik ,azot i siew???

Czy teraz rozsiać potas  / Oborniki i to wymieszać i zniszczyć poplon ( tu mi szkoda okrywy). A przed siewem jeszcze raz uprawić z azotem.

Dodam że na wszystkich działkach przed poplonem robiłem na głęboko. Tzn bezorkowiec 3belkowy na 30-40cm, albo głębosz na 40-50 z doczepiona brona talerzowa .

IMG_20250128_131339_722.jpg

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

mysle, ze groch daje ladne stanowisko, moze gromadzi wode? natomiast z azotem, soja brodawki dopiero po 2 miesiącach ma, jesli ktos sial groch to bakterie w polu sa i moga brodawki urosnac. azot gromadzi sie w roslinie, ciekawe jak dlugo trwa rozklad i uwalnianie substancji? ciekawy sposob yancentego, nie ruszac sciernicka, by tak nie wysuszac, potem talerzowka by samosiewy urosly. pod rzepak swoje pole stalerzowalem, a brata zostawilem, bo glifosat szedl. to po siewie strip tilem u niego wiecej wilgoci, u mnie susza. gdybym nie sial rzepaku, mozna by nie dotykac scierniska. a w planach mam zeobic swoj striptill ale bez podsiewacza nawozu. po sciernisku sprobuje zasiac poplon ze slonecznika, zobacze jak wyjdzie 😎

to nie mój pomysł, to tylko wnioski po obejrzeniu 3 filmów na YT, dwóch polskich i jednego amerykańskiego - każdy z kadrą akademicka. Spodobało mi się ich argumentowanie więc postanowiłem ze tak spróbuję w tym roku.

18 minut temu, Primula94 napisał(a):

Jak sądzicie , zostawić to wapno na wierzchu i rozsiać teraz potas i czekać do kwietnia i wtedy gnojowica ,obornik ,azot i siew???

IMG_20250128_131339_722.jpg

tak bym zrobił

• Like 1
Opublikowano

Będę stosować orkę wiosenna ale gdzieś bliżej kwietnia bo idzie obornik  i tu moje pytanie czy dać teraz Korn kali niech się rozpuszcza i potem pług czy dać po orce i agregat ? gleby przeważnie lekkie 

Opublikowano
9 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Miałem w tym roku trochę grochu, to poplon z samosiewów był dosłownie oblepiony brodawkami. Dużo więcej niż w plonie głównym. Teraz rośnie mieszanka groch z jęczmieniem bo sporo tego grochu dojrzało.

Potwierdzam 👍

Opublikowano
2 godziny temu, Łukii napisał(a):

Będę stosować orkę wiosenna ale gdzieś bliżej kwietnia bo idzie obornik  i tu moje pytanie czy dać teraz Korn kali niech się rozpuszcza i potem pług czy dać po orce i agregat ? gleby przeważnie lekkie 

podpinam się.