Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe doświadczenie z tego wyjdzie, ale jak dla mnie brona aktywna ma tę wadę, że nie jest wydajna i do tego paliwożerna. (Jak kupiłem pierwszy większy ciągnik to miałem tylko bronę aktywna do uprawy)

Opublikowano

Każdy ma inną glebę i zwraca uwagę na inne szczegóły i robi to co mu odpowiada .U nas z siewu ST czajkowski +vaderstadt już się wyleczyli i robią tak jak ja najpierw rzędy a później siew 

Po pierwsze przy  aktywnym unoszenie siewnika z nawozem i broną w sumie 3 tony sprzętu i tona nawozu na wysięgu? 

Po drugie dociśnięcie wilgotnej ziemi kółkami siewnika 

Po trzecie ujeżdzenie na uwrociu głębszej warstwy 

A po czwarte co to ma dać ? ani to oszczędność czasu ani paliwa 

Nikomu nie zakazuje ale dzielę się tym co już przerabiałem 

=

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

Świetnie, zapiszmy ten pomysł żeby nam nie uciekł i myślmy dalej

NIE DAJE SIE TAKICH DAWEK W PODSIEWACZ KUKU 

Only polidap 

daje się w sumie więcej z tyłu w siewniku  prawie 1500 ładowność to za mało więc jeszcze i fronttank i już można obsiać jakiś kawałek 

Opublikowano

Ja daje 400-450 kg NPK przez podsiewacz, nawet gdybym miał mały zbiornik wolałbym żeby drugi traktor stał z bagami i cześciej dosypać niż dokładać sobie przejazd rozsiewaczem. Już pare lat temu bawiłem się w sól rzutowo a fosfor przez podsiewacz bo było sporo taniej, ale nie tęskno mi do tego, ile w tych traktorach mozna sie bujać.

• Root Admin
Opublikowano

mi sie wydaje ze to wszystko zależy od sprzętu.

Rozsiewacz mam duży - pakuje 5-6 bagsów na raz i jade minimum 15km/h, przy 24m to daje niemal 40ha na godzinę więc dłużej dojeżdżam w pole i się ładuję niż realnie sieje nawóz.

Przy siewniku do kuku który ma zbiornik na nawóz 160kg to jednak kupe czasu schodzi żeby to załadować. Łatwiej jest to ogarnąć samemu w takiej konfiguracji

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, rocco0987 napisał(a):

Ja daje 400-450 kg NPK przez podsiewacz, nawet gdybym miał mały zbiornik wolałbym żeby drugi traktor stał z bagami i cześciej dosypać niż dokładać sobie przejazd rozsiewaczem. Już pare lat temu bawiłem się w sól rzutowo a fosfor przez podsiewacz bo było sporo taniej, ale nie tęskno mi do tego, ile w tych traktorach mozna sie bujać.

sieje 4 nawozy na raz z siewnika +fronttank i jakoś idzie każdy osobno regulowany pod dane pole 

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, rocco0987 napisał(a):

U siebie robiłem 350kg npk, powód taki sam jak powyżej. 

Opublikowano

A jednak wolę większość rzutowo choć to więcej przejazdów u zabawy. Duża ilość nawozu w jednym miejscu nie jest dobra ani dla gleby ani dla korzenia. No pomyślcie sami, raz zasolenie a dwa po co ten korzeń ma się rozwijać jak ma wszysko pod nosem. Przecie to to samo co z naszą młodzieżą...

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

Możesz rozwinąć wątek paliwożerności brony aktywnej? Od 7 lat używam brony aktywnej i nie zauważyłem paliwożerności tego rozwiązania.

Brona ma 3m, a agregat 5m i na dodatek agregatem jeździ się z większą prędkością, czasami nawet dwukrotnie większą to i zużycie paliwa inne i czas uprawy inny.

W dniu 19.01.2025 o 09:51, v11 napisał(a):

już pisałem w bruzdę nasienną idzie z apv polidap z podsiewacza idzie sól potasowa obok rzędu a z front tanka DF2 idzie startowy mocznik i kizeryt a 90 % N idzie w płynie na 4-5 liść 

Polidap w bruzdę nasienną, sól potasowa w podsiewacz, a mocznik z kizerytem gdzie?

Opublikowano
Godzinę temu, maniekc360 napisał(a):

, a mocznik z kizerytem gdzie?

w redlicę nawozową  obok  rzędu razem z solą -chyba normalne 

• Root Admin
Opublikowano

Niby tak, ale u mnie 1 przejazd agregatem to było za mało, czasem wypadało zrobić 2 przejazd, czyli już wydajność taka sama, a dopiero później jechać siać, tu w jednym przejeździe mam komplet. Mimo ze miałem 6m agregat to nie byłem zadowolony z pracy z nim, on na moją ziemię był zbyt lekki.

W kukurydzy jeszcze to nie sprawdzone, ale w zbożach - mniej palę jeżdżąc z broną aktywną niż wcześniej bez brony aktywnej.

Opublikowano

Od parunastu lat leci u mnie w podsiewacz 450-500kg/ha NPK. Przed uprawa RSM, dawniej mocznik. Po co kombinować. Jedyne uzasadnienie dzielenia dawek lub zabawy z polidapem to duże działki, a nie rozdrobnione po parę ha w kawałku.

Zależy kto w jakiej Polsce mieszka, ale mi mimo wszystko by się nie chciało bawić rozsiewacz przy kukurydzy. Jest to tylko pozorna oszczędność.

Po zbiorze kukurydzy zazwyczaj leci pszenica bez nawozu pod korzeń.

W mojej okolicy jest bardzo dużo zestawów brona aktywna 3m + siewnik 4rz. Sieją prosto w orkę zimowa/wiosenna bez jakiejkolwiek wcześniejszej uprawy. Wschody kukurydzy zawsze lepsze niż siew solo. I są to gospodarstwa siejące nierzadko od 30lat w tej technologii.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Ile azotu sypiecie pod QQ na kiszonkę? W jakiej postaci? Mocznik przed siewem? W podsiewacz planuję polidap.

Jak na oborniku to i 200 kg. mocznika wystarczy. Tylko, że mówię o dawce normalnej a nie tej urzędniczej. 

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, TheBociek1996 napisał(a):

Od parunastu lat leci u mnie w podsiewacz 450-500kg/ha NPK. Przed uprawa RSM, dawniej mocznik. Po co kombinować. Jedyne uzasadnienie dzielenia dawek lub zabawy z polidapem to duże działki, a nie rozdrobnione po parę ha w kawałku.

Zależy kto w jakiej Polsce mieszka, ale mi mimo wszystko by się nie chciało bawić rozsiewacz przy kukurydzy. Jest to tylko pozorna oszczędność.

Po zbiorze kukurydzy zazwyczaj leci pszenica bez nawozu pod korzeń.

W mojej okolicy jest bardzo dużo zestawów brona aktywna 3m + siewnik 4rz. Sieją prosto w orkę zimowa/wiosenna bez jakiejkolwiek wcześniejszej uprawy. Wschody kukurydzy zawsze lepsze niż siew solo. I są to gospodarstwa siejące nierzadko od 30lat w tej technologii.

dajesz tylko NPK? żadnych siarczanów? żadnej soli itp?

Też mi się własnie wydaje ze po dobrze ustawionym upr-siewnym wschody powinny być lepsze

Opublikowano

Nie powinny tylko muszą być lepsze. No chyba że siew w bagno, ale wiadomo w mokrym się nie sieje chociaż i bywają takie lata. I mnie akurat siew odbywa się solo. Nie mam swojego siewnika.

Po co się bawić w siarczany, w sól w kukurydzy. Dla mnie to bez sensu. Już nie wspominając o "nawożeniu dolistnym" 

Mieszam w regionie gdzie kukurydzy na ziarno uprawia się bardzo dużo od dawna. Można powiedzieć że to takie Zagłębie kukurydziane.

Taka "technologia uprawy" jest u mnie i u wielu rolników w okolicy od lat. Czyli kompletny klasyk i ten klasyk sprawdza się najlepiej. Jak czytam fora jak ludzie kombinują z tą uprawa to głowa boli 😁 

Opublikowano
13 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Ile azotu sypiecie pod QQ na kiszonkę? W jakiej postaci? Mocznik przed siewem? W podsiewacz planuję polidap.

200+100 mocznika w dawkach dzielonych plus 25N z polidapu, takie nawożenie przy odmianach z długim FAO, stay green, rośliny przeważnie bardzo duże, w przypadku suszy (gleby bardzo słabe) rezygnuję z pogłównego.

Opublikowano

W okolicy śmiga też sporo zestawów wirnik + siewnik z podsiadaczem i na przednim tuzie jeszcze Siewnik nawozów typu unia alfa. Wtedy można kombinować z paroma nawozami za jednym przejazdem, np w dozownik NPK w alfę mocznik, lub polidap a na przód sól. Tylko czy warto - trzeba sobie samemu odpowiedzieć. I to rozwiązanie też raczej na małe, rozdrobnione działki.

@maniekc360 ile tego polidapu dajesz i ile szło npk. Jak przeliczysz na czysty składnik to dawki wyjda podobne. Oczywiście npk też musi być odpowiednio dobrane. Zależy co jest w glebie 

Opublikowano
51 minut temu, TheBociek1996 napisał(a):

Taka "technologia uprawy" jest u mnie i u wielu rolników w okolicy od lat. Czyli kompletny klasyk i ten klasyk sprawdza się najlepiej. Jak czytam fora jak ludzie kombinują z tą uprawa to głowa boli 😁 

U nas klasyk to był fosforan w podsiewacz i sól potasowa sypana rozsiewaczem. 

U mnie w glebach potasu brakuje. Fosforu nie. 

Opublikowano
49 minut temu, TheBociek1996 napisał(a):

W okolicy śmiga też sporo zestawów wirnik + siewnik z podsiadaczem i na przednim tuzie jeszcze Siewnik nawozów typu unia alfa. Wtedy można kombinować z paroma nawozami za jednym przejazdem, np w dozownik NPK w alfę mocznik, lub polidap a na przód sól. Tylko czy warto - trzeba sobie samemu odpowiedzieć. I to rozwiązanie też raczej na małe, rozdrobnione działki.

@maniekc360 ile tego polidapu dajesz i ile szło npk. Jak przeliczysz na czysty składnik to dawki wyjda podobne. Oczywiście npk też musi być odpowiednio dobrane. Zależy co jest w glebie 

130kg polidapu daje, a Polifoski 8 szło coś koło 220kg. Mam niskie zasobności fosforu.