Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

robię też trochę usług z mapowaniem plonu  i nigdy jeszcze nie było u różnych delikwentów średnio 16 t z ha -placowo tak a jak leci około 15 to przyczepa odbierającą prawie na bieżąco obok kombajnu  bo co 10 min zbiornik 8t pełen a co pół godziny  auto . pokażcie mi te niezależne doświadczenia z plonami po 18 ton podobnie jak wychwalany pionier tak jest jedna czy dwie odmiany w czołówce ale o 1-3 %więcej jak odmiany innych hodowców to samo flint i dent wszystko jest w przedziale różnicy do 5 % proponuje zgłębić kilka tabelek poczytać a dopiero później popadać w zachwyt przy plonach jak piszecie 18t po 550zL nie ma bardziej opłacalnej uprawy więc czemu nie siejecie tak jak ja wyłącznie QQ to na ciul te nędzne dopłaty 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał(a):

Może inaczej....

-6 ton przez suszę tak

+6 ton przez dobrze rozłożone opady wątpię ...

Piszemy o nawożeniu na te 12 ton oczywiście 

A jakie to nawożenie na 12?

2 minuty temu, v11 napisał(a):

robię też trochę usług z mapowaniem plonu  i nigdy jeszcze nie było u różnych delikwentów średnio 16 t z ha -placowo tak a jak leci około 15 to przyczepa odbierającą prawie na bieżąco obok kombajnu  bo co 10 min zbiornik 8t pełen a co pół godziny  auto . pokażcie mi te niezależne doświadczenia z plonami po 18 ton podobnie jak wychwalany pionier tak jest jedna czy dwie odmiany w czołówce ale o 1-3 %więcej jak odmiany innych hodowców to samo flint i dent wszystko jest w przedziale różnicy do 5 % proponuje zgłębić kilka tabelek poczytać a dopiero później popadać w zachwyt przy plonach jak piszecie 18t po 550zL nie ma bardziej opłacalnej uprawy więc czemu nie siejecie tak jak ja wyłącznie QQ to na ciul te nędzne dopłaty 

Rzepak bardziej dochodowa. 

Opublikowano
7 godzin temu, mimi007 napisał(a):

dokładnie, zrobisz nawożenie na 12 a jak będzie dobry rozkład opadów i temp to i 18 zbierzesz, tylko składniki wypadało by uzupełnić na następny rok

Takie 

12 minut temu, Tomek90 napisał(a):

jakie to nawożenie na 12?

• Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

piszesz że to żaden cud a nie masz 18t? oj to kiepsko

Znowu szukasz zaczepki i będziesz marudził że wszyscy dookoła winni a ty święty? Daj sobie trochę luzu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jęczał w temacie rzepaku, teraz przeskoczył na inny. 

34 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

piszesz że to żaden cud a nie masz 18t? oj to kiepsko

Bo niemam warunków na taki plon?

Płakałeś że rzepak ci się nie udaje, siales na mokrych glebach gdzie rzepak nadmiaru wilgoci boi się bardziej od mrozu. Nie miałeś warunków A chciałeś robić dobre plony? 

29 minut temu, pawel885 napisał(a):

Takie 

Dalej niewiem ile azot potas fosfor siarka

Opublikowano

Za stary jestem żeby zmyślać. Mam kilku znajomych co byli na polu widzieli i uwierzyli. Drugi rok z rzędu Brus li 17,5 dwa razy mikro znaczy trochę boru cynku i SM. Pod korzeń wszystkiego po trochę. Działki słabe ale w bardzo dobrej kulturze. Nie wiem czy to się jeszcze kiedyś powtórzy no ale tak było.

Opublikowano

Nie wiem jak u was, ale u mnie po kukurydzy gleba zbita się robi. Jak siałem zboża to ciągnik w kolano mógł orać, a teraz 23 cm jest problem. Dwa pola przez miedzę, jedno było zboże a drugie kukurydza orałem to różnica kolosalna. Po zbożu pedkość 6-7km/h, a po kukurydzy 3-4km/h. Głębokość orki 23-25 cm, a spalanie po kukurydzy 35l/ha.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

Znowu szukasz zaczepki i będziesz marudził że wszyscy dookoła winni a ty święty? Daj sobie trochę luzu.

odpisałem kulturalnie na równie kulturalną wiadomość, nawet nie będę komentował reszty, bo wiadomo jak się to skończy

na tym forum za dużo o osobach je moderujących pisać nie można

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Jęczał w temacie rzepaku, teraz przeskoczył na inny. 

Bo niemam warunków na taki plon?

Płakałeś że rzepak ci się nie udaje, siales na mokrych glebach gdzie rzepak nadmiaru wilgoci boi się bardziej od mrozu. Nie miałeś warunków A chciałeś robić dobre plony? 

tak bo 2 lata mi się nie udał, wcześniej było 4+. a w zeszłym roku gdzie rzepak był tragiczny, przyszedł grad, wymłócił wszystko, z ubezpieczeniem wyszedłem na swoje, a te resztki co wyleciały pokryły kombajn z nawiązką, więc nie narzekam :]  [oczywiście oprócz ogromnej ilości samosiewów] . W tym roku zrezygnowałem jedynie dlatego że podliczyłem koszty i mi się najzwyczajniej nie opłacał.

• Confused 1
Opublikowano

Ma ktos porównanie w nawozeniu kukurydzy siarczanem magnezu?  Jest efekt widoczny? Planuje dać 120 polidapu w podsiewacz + kornkali 250kg 250 mocznika przedsiewem i zastanawiam się czy nie dać 100 kg siarczanu magnezu 

Opublikowano

gnojowica akurat nie wpływa istotnie na plon obornik czy kurzak to co innego a zdjęcie robione pod publikę bo kolby na rogu obrane żeby robiło wrażenie znam jednego co zawsze ma tonę więcej niż inni więc 21280 u niego by było 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał(a):

gnojowica akurat nie wpływa istotnie na plon obornik czy kurzak to co innego a zdjęcie robione pod publikę bo kolby na rogu obrane żeby robiło wrażenie znam jednego co zawsze ma tonę więcej niż inni więc 21280 u niego by było 

Akurat kukurydza to na każde nawożenie organiczne dobrze reaguje. 

Kazdy zna takiego i co z tego? Może była 2 z przodu może nie, nie jesteś w stanie tego ocenić z zdjęcia. 

3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

tak bo 2 lata mi się nie udał, wcześniej było 4+. a w zeszłym roku gdzie rzepak był tragiczny, przyszedł grad, wymłócił wszystko, z ubezpieczeniem wyszedłem na swoje, a te resztki co wyleciały pokryły kombajn z nawiązką, więc nie narzekam :]  [oczywiście oprócz ogromnej ilości samosiewów] . W tym roku zrezygnowałem jedynie dlatego że podliczyłem koszty i mi się najzwyczajniej nie opłacał.

Weź przestań, mazałeś się w temacie rzepaku jak to marny rzepak u ciebie, nawozu nie możesz posiać bo mokro. 

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Akurat kukurydza to na każde nawożenie organiczne dobrze reaguje. 

Kazdy zna takiego i co z tego? Może była 2 z przodu może nie, nie jesteś w stanie tego ocenić z zdjęcia. 

Weź przestań, mazałeś się w temacie rzepaku jak to marny rzepak u ciebie, nawozu nie możesz posiać bo mokro. 

no widzisz, a ostatecznie posiałem, w jednej dawce. Takim jak ty to bym nawet faktury nie pokazał, ja wyszedłem na swoje, ubezpieczalni nie interesowało czy posiałem czy nie, a jak taki pamiętliwy jesteś to przypomnij sobie jak zdjęcie rzepaku wstawiłem po gradzie i deszczu. A ile na plus, czy ile uleciało to już nie twojej głowy problem, płakać nie ma nad czym :] 

Opublikowano

czytacie i słuchacie za dużo reklam procamów i agroloków które wciskają swoje rozwiązania naiwniakom co roku kto inny ma jakiś rekord - tak bez problemu do osiągnięcia zrywając kolby z kilkudziesięciu m2 wyłuskanych i zważonych ziaren -tyle że do kombajnu leci 30-40% mniej czemu tak jest nie wiem ale tak jest i nawet biegli rzeczoznawcy mają tabele korygujące plon oceniany w taki sposób a debile którzy nie wiedzą że tak jest wierzą w te wyniki -to samo tyczy buraków cukrowych zbórz czy rzepaku nie robiłem tak to nie wiem 

Opublikowano
14 godzin temu, v11 napisał(a):

Czyli gnojowica ktorej składniki w ciągu sezonu sa wykorzystane,nie wpływają na plon a obornik który w 30% jest wykorzystany juz tak ? Przestał byś juz głupoty pisać...

Opublikowano

Rekord w plonowaniu qq to 39 ton z hektara. W USA farmer osiągnął taki plon . Plantacja nawadniana , 650 kg czystego azotu, aż się wierzyć nie chce ale to pokazuje potencjał plonotwórczy tego zboża

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, mirekcich napisał(a):

Czyli gnojowica ktorej składniki w ciągu sezonu sa wykorzystane,nie wpływają na plon a obornik który w 30% jest wykorzystany juz tak ? Przestał byś juz głupoty pisać...

trzeba czytać całość -napisał "'stosuje dużo gnojowicy" u nas leją jak durni i gówno z tego wychodzi co jest nie tak nie dociekam ale inni np po pomiocie mają lepsze efekty różnicą jest też czy gnojowica świń czy bydlęca ale utrzymuje swe postrzeganie że to żaden cud na wzrost plonu do 20t 

37 minut temu, Xerkses napisał(a):

Rekord w plonowaniu qq to 39 ton z hektara. W USA farmer osiągnął taki plon . Plantacja nawadniana , 650 kg czystego azotu, aż się wierzyć nie chce ale to pokazuje potencjał plonotwórczy tego zboża

a w słynnym mercosur średnio ledwo 5 ton takie to rekordy a jak w Polsce jest podobnie bo hyba jest 4,7 to na każdy ha 15 t jest 2 ha 0 t a na każdy ha 10 t jest 2 ha 2,5 t ale niech będzie