Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, karoloo20 napisał(a):

Witam 

W tym roku zamierzam siać kukurydzę na ziarno, klasa ziemi V, planuje dać Sól potasowa (200 kg/h) kizeryt (100-150kg/h) saletrzak i polidap w podsiewacz 

Ile wcześniej wysiać potas przed siewem? I czy coś poprawić z nawożeniem 

Dzięki 

mój kumpel wczoraj wysiał

Opublikowano
1 godzinę temu, EppS napisał(a):

Przedział to 180-240. Mocznik 300 najczęściej dzielony 70/30, polidap 120-160. Kukurydza przeznaczana na kiszonkę w t nie określę bo nie ważę ale zazwyczaj mam jedną z lepszych. Gleba to V i VI i po kilkunastu latach nie podniosłem tylko zawartości K reszta bardzo fajnie minimum średnie zawartości.

170N na 5-6 klasę? 

Opublikowano
2 godziny temu, karoloo20 napisał(a):

Witam 

W tym roku zamierzam siać kukurydzę na ziarno, klasa ziemi V, planuje dać Sól potasowa (200 kg/h) kizeryt (100-150kg/h) saletrzak i polidap w podsiewacz 

Ile wcześniej wysiać potas przed siewem? I czy coś poprawić z nawożeniem 

Dzięki 

lekka ziemia to sito i moim zdaniem im bliżej dnia siewu tym lepiej od lat stosuje wszystko przy siewie (z wyjątkiem N) ciut dalej od rzędu jak inni i jest dobrze ale ile rolników tyle rozwiązań 

Opublikowano

U jego siałem qq na ziarno, wsypał mi w podsiewacz 150kg mocznika z inhibitorem i 250kg polifoski 6... O dziwo qq  nie była najgorsza z wyglądu.

Drugi magik w podsiewacz sypie sól, saletrzak i lubofoskę...

Opublikowano (edytowane)

Ja kiedyś taki plan miałem żeby zrobić test i dać pod korzeń pk i saletrzaku 100-150kg (mogę wysiewać dwa nawozy pod korzeń) i resztę azotu po wschodach w postaci mocznika lub zaksan. Teoretycznie powinno być lepsze wykorzystanie tego azotu i dopasowany to fazy rozwojowej ale to tylko moje takie przemyślenia  na ten temat 🙂

Edytowane przez Miki7211
Opublikowano
6 godzin temu, EppS napisał(a):

Przedział to 180-240. Mocznik 300 najczęściej dzielony 70/30, polidap 120-160. Kukurydza przeznaczana na kiszonkę w t nie określę bo nie ważę ale zazwyczaj mam jedną z lepszych. Gleba to V i VI i po kilkunastu latach nie podniosłem tylko zawartości K reszta bardzo fajnie minimum średnie zawartości.

Zabierasz na kiszonkę to obornika nie masz? 

Na ziarno twoja technologia jest nie opłacalna raczej. 

Opublikowano

A kto powiedział że nie mam, też daje tylko najczęściej wiosną i to pewnie bardziej już pod roślinę następcza. Opłacalna nie opłacalna wywożąc tyle masy z pola z niska zawartością K inaczej się nie da, na pozostałych nawozach ile zaoszczędzę ? 100 kg mocznika ?

Opublikowano

z jakiego powodu akurat na 8-10 lisciu? qq programuje wydajnosc na poczatku, maj -czerwiec. przeciez azot nawozowy to nie zajac ,nie ucieknie. zanim sie przemiesci, ulegnie nitrifikacji, to troche to trwa. przeciez qq korzenie ma naprawde dlugie. jesli by trzeba bylo nawozic na godzine, to jak wytlymaczyc fakt, ze roslina wyda plon gdzie nawozenie bylo wiosna? albo w poprzednim roku, bo gdy saletra byla po 4 tys nie kupilem ani grama. o dziwo to byl rok jednych z lepszych wydajnosci! pod rzepak sypie raz i nic to nie zmienia. w usa sypia tylko przy siewie mocznik, a jak jest woda to sydajnosci ,ze nam sie nie sni. jakich duzych opadow potrzeba by Wam ten azot uciekl poza system korzeniowy??? oczywiscie to tylko moje rozwazania, mozecie sie z tym nie zgadzac. podobnie jest z pytaniem, czy mozna dac krowie ciastko? mozna, ale po co! 😃

Opublikowano

Ja myślę 100% dać RSM z tydzień po siewie. W tamtym roku jak tak zrobiłem to najlepszy plon wyszedł. Ale też i te pole najlepiej było zadbane.

Normalnie 200 mocznik i reszta jakieś 200 litrów RSM.

Na nowej dzierżawie gdzie rzepak wcale nie powschodził  i przed siewem dałem po 13 ton wapna to plon wyszedł 11,5 t. 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

z jakiego powodu akurat na 8-10 lisciu? qq programuje wydajnosc na poczatku, maj -czerwiec. przeciez azot nawozowy to nie zajac ,nie ucieknie. zanim sie przemiesci, ulegnie nitrifikacji, to troche to trwa. przeciez qq korzenie ma naprawde dlugie. jesli by trzeba bylo nawozic na godzine, to jak wytlymaczyc fakt, ze roslina wyda plon gdzie nawozenie bylo wiosna? albo w poprzednim roku, bo gdy saletra byla po 4 tys nie kupilem ani grama. o dziwo to byl rok jednych z lepszych wydajnosci! pod rzepak sypie raz i nic to nie zmienia. w usa sypia tylko przy siewie mocznik, a jak jest woda to sydajnosci ,ze nam sie nie sni. jakich duzych opadow potrzeba by Wam ten azot uciekl poza system korzeniowy??? oczywiscie to tylko moje rozwazania, mozecie sie z tym nie zgadzac. podobnie jest z pytaniem, czy mozna dac krowie ciastko? mozna, ale po co! 😃

po to ze to jest dawka dzielona, połowa przed siewem, połowa na 8-10 lisciu i pod samą rośline. przy 8 lisciach rośliny sa na tyle sztywne ze trzymają węże przy sobie.

Tyle teorii zasłyszanej.

Póki co daje dzień przed siewem cały rsm z inhibitorem ureazy, mieszam glebe i w to sieje

Opublikowano

to i tak rozlozona jest fajnie jego dostepnosc. ja daje saletre od 3 lat i o dziwo wydajnosc nie spadla. szkod ze tak u nas malo pada, bo nie dlugo bedziemy mieli sawanne! nie, sawanne juz mamy! teraz juz tylko abu-zabi 🤕

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, tomek73 napisał(a):

Ja myślę 100% dać RSM z tydzień po siewie. W tamtym roku jak tak zrobiłem to najlepszy plon wyszedł. Ale też i te pole najlepiej było zadbane.

Normalnie 200 mocznik i reszta jakieś 200 litrów RSM.

Na nowej dzierżawie gdzie rzepak wcale nie powschodził  i przed siewem dałem po 13 ton wapna to plon wyszedł 11,5 t. 

A jak deszczu nie będzie to co z tego rsm zostanie ? Przecież często jest tak że suszy w tym czasie🤔

Opublikowano
31 minut temu, EppS napisał(a):

A kto powiedział że nie mam, też daje tylko najczęściej wiosną i to pewnie bardziej już pod roślinę następcza. Opłacalna nie opłacalna wywożąc tyle masy z pola z niska zawartością K inaczej się nie da, na pozostałych nawozach ile zaoszczędzę ? 100 kg mocznika ?

Dobre i 100kg mocznika, nie wiadomo czy te nawożenie opłacalne czy nie bo nie wiesz jaka ilość zbierasz. Też miałem mega ładne kukurydze 15-20t kurzaka 70kg fosforanu białoruskiego i bakterie fosforowe oraz azotowe. 

I co jak ziarna wyszło niecałe średnio 9t wtedy. 

Opublikowano
42 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Dobre i 100kg mocznika, nie wiadomo czy te nawożenie opłacalne czy nie bo nie wiesz jaka ilość zbierasz. Też miałem mega ładne kukurydze 15-20t kurzaka 70kg fosforanu białoruskiego i bakterie fosforowe oraz azotowe. 

Pod pszenicę więcej dają a tu skąd miał być plon ?

Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Susza? Czy jakiegoś składnika jej brakło ?

14 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

To nic azotu qq nie dostała i wydała zadowalający plon?

Opublikowano

rzepak dostal 100 kg N ,a plon mialem ok. 4.5 t, pszenica dostala tez ok 100 kg n albo mniej ,juz nie pamietam, wydala ok. 7.5 , qq na 2.5 ha dostala nie wiecej niz 100 N, bo juz nic nie mialem, kupic nie moglem bo nie mialem pieniędzy. qq oddala okolo 10 t. w duzej suszy. nie myslcie, ,ze to bez nawozu uroslo. w poprzednich latach to ja sypalem azotu ogromne ilosci, saletra byla tania, wiec naprawde nie oszczedzalem. jedyna uprawa, ktora w nast roku zareagowala na ikosc azotu byla pszenica. bo juz w nast. roku nie dalem azotu na jesien, wiosna poszla saletra ok 120 kg i porobily sie takie okregi gdzie wyginela. byla susza jak to w centralnej polsce bywa, plon pszenicy - 6 t. jak na nasze warunki to malo. dlatego w tym roku znowu jesienia dostala 100 kg mocznika. wydaje mi sie ,ze pszenicy nadmiar nie szkodzi, najwyzej zostanie na nast rok, ale juz brak owszem.

Opublikowano

W pszenicy dajesz azot na jesień? Wiosna ile idzie oprócz jesiennej dawki?

To qq ładnie wydała jak dostała tylko 40 N. Pewnie w glebie było dużo azotu.

Opublikowano
56 minut temu, pasio napisał(a):

Susza? Czy jakiegoś składnika jej brakło ?

To nic azotu qq nie dostała i wydała zadowalający plon?

Nie odpowiem. Były okresy suszy, ale potem ładnie wyglądała. Może przy takim nawożeniu jej limit?