Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

I jakie dawki N dawałeś w tamtym roku, a jakie w tym?

odpowiednio 130 i 180

11 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

Moim zdaniem jesteś w błędzie. Zrób próbę N i powtórz ją dokładnie z tego same miejsca dwa trzy tygodnie później, zrozumiesz dlaczego.

jeżeli bierzesz 15 prób z różnych kawałków i wszędzie wychodzi nisko to co mana celu powtarzanie a rok wcześniej wszędzie wysoko -jeżeli leje deszcz bez końca jesień zima  to co ma w glebie pozostać ? A to samo tyczy wczesnej aplikacji N pod QQ jak leży w ziemi 2 miesiące  

12 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

Moim zdaniem jesteś w błędzie. Zrób próbę N i powtórz ją dokładnie z tego same miejsca dwa trzy tygodnie później, zrozumiesz dlaczego.

A różnice będą nawet w tym samym dniu ale nie o 100 kg/ha 

• Haha 1
Opublikowano

W zeszłym roku 150 azotu w glebie i dałeś 130N

W tym tylko 40 i dałeś 180 🤔

Też nie rozumiem po co te badanie 

Chyba dla świadomości ...

A z tego co pamiętam tanie nie jest 

Opublikowano
32 minuty temu, v11 napisał(a):

dla was nie zrozumiałe a dla mnie normalne mając mniejszą zawartość dajesz więcej  wyższą dajesz mniej -czego tu nie rozumiesz ?

Nie rozumiem czemu dałeś w ubiegłym roku kukurydzy do dyspozycji 280N a w tym "tylko" 220 

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał(a):

dla was nie zrozumiałe a dla mnie normalne mając mniejszą zawartość dajesz więcej  wyższą dajesz mniej -czego tu nie rozumiesz ?

Nie wiesz ile kuku potrzebuje, ja laik zapraszam na szkolenie powiem co i jak, sporo zaoszczędzisz bez tych badań mimo których masz pola nawożone nie efektywnie azotem

Opublikowano
2 godziny temu, mirekcich napisał(a):

Kiedyś pisałes ze będziesz dawał w tym roku 240 ... Więc takie to twoje pisanie...

a co mam się przyznawać do 240 żeby mi pier**lili o przepisach 

Opublikowano

Śmiem podważyć twoją tezę skoro żyję dobrze od 20 lat z QQ

3 godziny temu, pawel885 napisał(a):

W zeszłym roku 150 azotu w glebie i dałeś 130N

W tym tylko 40 i dałeś 180 🤔

Też nie rozumiem po co te badanie 

Chyba dla świadomości ...

A z tego co pamiętam tanie nie jest 

co do 100% dostępności tego glebowego to mam wątpliwości a dawkę liczy program a piszę o średniej  bo gdzie niegdzie było dużo więcej 

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, v11 napisał(a):

Śmiem podważyć twoją tezę skoro żyję dobrze od 20 lat z QQ

co do 100% dostępności tego glebowego to mam wątpliwości a dawkę liczy program a piszę o średniej  bo gdzie niegdzie było dużo więcej 

Co znaczy dobrze żyjesz? 

Śmieć twierdzic że nie 🤪

Opublikowano

a takie porównanie z początku sierpnia przez 4 lata i co nie warto 

mix 24.png

7 minut temu, pasio napisał(a):

Osad

tyż ale rzadko i niechętnie

15 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ile? to co ci kukurydza po 18 suchej oddaje że przy dobrym roku wychodzisz na plus?

po co 18 jak wystarczy  średnio połowa tego plus dobre parametry i dobra cena 

3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Co znaczy dobrze żyjesz? 

Śmieć twierdzic że nie 🤪

tym śmieć chcesz mnie obrazić ?

Opublikowano

I co z tych mapek? Też mam takie z satagro nic nowego do zmiennego dawkowania. Rok rokowi nie równy. 

Możesz i mieć 18t, ale przy takim nawożeniu azotowym to lekko przegryw jesteś. 

Coś bladzisz w tym nawożeniu. 

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

I co z tych mapek? Też mam takie z satagro nic nowego do zmiennego dawkowania. Rok rokowi nie równy. 

Możesz i mieć 18t, ale przy takim nawożeniu azotowym to lekko przegryw jesteś. 

Coś bladzisz w tym nawożeniu. 

wyrównanie 

Opublikowano
31 minut temu, v11 napisał(a):

wyrównanie 

Na przestrzeni lat mało to mowi. Przygląda mam pole mozaike, gdzie rzepak potrafi być ładny po całości, a np w tym roku łaty w pszenzycie z czasem się robiły, na liściu flagowy już spalone i mapki na czerwono w tym miejscu. 

Opublikowano
20 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Na przestrzeni lat mało to mowi. Przygląda mam pole mozaike, gdzie rzepak potrafi być ładny po całości, a np w tym roku łaty w pszenzycie z czasem się robiły, na liściu flagowy już spalone i mapki na czerwono w tym miejscu. 

akurat 20 lat QQ a nie będę wklejał całej historii ale dla mnie wnioski jednoznaczne -pierwsza istotna  zmiana nastąpiła po wprowadzeniu ST a druga po zmiennym nawożeniu i każdy robi po swojemu i każdy popełnia błędy i każdy stara się rozwijać .Oczywiście wraz z wiekiem zmieniają się priorytety a oczywiście pogoda ma znaczenie a zdjęcia satelitarne nie pokrywają się z mapowaniem plonu  jednak wzrost średniego plonowania wzrasta i to jest wystarczające 

• Haha 1