Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
Pajej napisał:

12 minut temu, yacenty napisał:

i kto zebrał więcej bo już się zgubiłem

Wujaszek o 2,5t

10 minut temu, mirekcich napisał:

Gdybyś dał 250 w podsiewacz miałbyś lepszy efekt niż 400 rzutowo, reszta to kwestia zasobności i klasy gleby

Ale wujaszek też nie dawał nic w podziewasz a gleba nie zasobna a klasa podobna,

i tylko różnicą w tym że ty dałeś rsm a on saletrzak później?

Tomek90 napisał:

1 godzinę temu, yacenty napisał:

znam ludzi co chodzą za operatorem na usłudze i dają w łapę aby zwolnił :P bo jednak 18km/h to za dużo nawet dla najlepszych siewników :P

Nie płaci się za usługę, a nie w łapę daje. Usługa ma być wykonana jak trzeba, jeśli nie to niech buja kika. 

to już problem tych co biorą takie usługi

Opublikowano
5 godzin temu, raszpl napisał:

Witam, co sądzicie o tym systemie korzeniowym? Jest normalny, a może bardziej dobrze lub słabo rozwinięty? 

Ps. Jest to odmiana mas 23m

IMG_20221105_130043.jpg

Mam to samo ledwo zaoralem bez talerzowania, korzenie potęga w mas23m, orka w mokrym torfie jak z perzem, sąsiad zasial zestawem aktywnym i po tym roku z qq ja się będę rozglądał za brona wirową 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pajej napisał:

Wujaszek o 2,5t

Ale wujaszek też nie dawał nic w podziewasz a gleba nie zasobna a klasa podobna,

Jak się sam nie pouczysz i jakichś wniosków nie wyciągniesz to ja Ci czarował nie będę... bo ja na każdym polu mam zmienność, A ty mówisz że z wojkiem tak samo macie ... aha i wojek po ugorze, czyli lepsze stanowisko 

1 godzinę temu, tadi77 napisał:

Jak to możliwe przecież kukurydzy ma  korzenie na całej powierzchni pola

Wcale tak nie jest , im dalej od lodygi tym mniejsze pobranie i najwazniejsze zeby miala pod dostatkiem na początku 

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
52 minuty temu, yacenty napisał:

i tylko różnicą w tym że ty dałeś rsm a on saletrzak później?

to już problem tych co biorą takie usługi

I to że u niego jeden deszcz więcej i on orał na wiosnę 

Opublikowano
5 godzin temu, Pajej napisał:

U mnie średnia wyszła 8.5t, a u wujaszka po ugorze pH 4,5 nawożenie słabsze niż u mnie a plon 11t. 

Różnica taka że u niego orka wiosenna, azot pogłównie i jeden deszcz więcej. A i inna odmiana.

Zastanawiam się co miało największy wpływ na plon.

U mnie w tym roku jak by spadł jeden deszcze mniej to bym prawie nic nie zebrał, chyba tylko na dołkach(deszcz na Boże Ciało ok 50l). A gdyby spadły jeszcze jeden deszcz taki z 50l to bym miał rekordową kukurydzę(Brakło wilgoci końcem sierpnia). Z tego co zauważyłem, to kukurydza przeważnie plonuje jak ma ładne, szybkie, równe wschody.  Jak myślicie, czy siejąc kukurydzę po kukurydzy dobrze jest zmieniać odmiany, czy można siać tą samą odmianę co roku?

Opublikowano

Kuzyn Fosforan w  siewnik 200  kg sól   rozsiany rozsiewaczem.  Bardzo dobre pola .plon 13 

Szwagier  PK 15-30  350 kg/ha połowa w  siewnik druga rozsiewacz. bardzo dobre pola. plon 13,4 

U mnie tylko PK 15-30  w podsiewacz 220 kg może więcej, 2 x mocny pakiet odżywek bo miała bardzo widoczne niedoboru fosforu, Azotopower, ziemia szału nie robi, 4 a i 4 b, połowa żwir plon 14 

U mnie kolby średnie, nie wykształcone z 2-3 cm od góry. 

Wszędzie 350 kg mocznika. 

Opublikowano
13 godzin temu, mirekcich napisał:

No np orka wiosenna ma swoje plusy , ugór ma materię organiczną która jest niezastąpiona,  i czynników może być wiele ...

I szkodniki po ugorze które wyjadają nasiona. 

• Root Admin
Opublikowano

Ja w tym roku będę orał wiosną, teraz pięknie rośnie groch i niech trzyma okrytą glebę aż do marca, wtedy nawóz i uprawa na głęboko, na koniec kwietnia rsm, agregat i siew

Opublikowano
6 godzin temu, ThePerkins napisał:

Jak te 23m sypie ?

Mi rewelacja rekord z tej uprawy 15t pykło za co mnie tu zjedli heh , zostało 2.2 ha jeszcze do skoszenia - 3 rok qq po qq zobaczymy jak tam, bo tam drutowiec z z0.1 ha zrobił spustoszenia.

• Like 1
Opublikowano

Czy Kujawit to dobre wapno węglanowe, żeby teraz rozsypać na zmulczowane ściernisko po kukurydzy? Na wiosnę znów będzie na tym polu kukurydza i chyba lepiej zwapnować teraz, ph ok. 5,5

Opublikowano

Mam pytanie do was, czy praktykował ktoś nawożenie qq opierając się tylko na oborniku? Zawsze co roku starałem się oprócz obornika od opasów wysiać ok 200-250kg soli, 100 kg polidapu i 400 saletrzaku. W przyszłym roku na wiosnę chciałbym w Marcu rozwieść obornik na poplon facelia, gryka, groch, talerzówka i orka i na orkę pod agregat dać ok 10ton kurzaka od bojlera - ten ze słoma, chyba że uda się kupić pomiot to 7-8 ton tego specyfiku. U mnie zagłębie kurników i przy tych cenach nawozów to chyba będzie dobra alternatywa. Kurzak obecnie ok 2500-2700, pomiot ok 3300 - tyle płaciłem za 23t na początku Października.

Opublikowano

Zależy jaka ziemia i jakie będą opady, jak warunki w miarę sprzyjące to na kiszonkę się uda, ja w tym roku miałem qq tylko na oborniku bydlęcym w ilosci ok 60t. A z nawozów to tylko 600kg wapna magnezowego i ok 150kg saletrzaku. Plon qq ok 50t świeżej sieczki. Jeśli na ziarno to @danielhaker jak dobrze kojarzę miał qq tylko na poplonach, oborniku i gnojowicy i plony wydaje mi się że ładne 

Opublikowano

słabo się orientuje w wartości kurzaka, ale za 3 tys to by prawie tona saletry była. saletry na qq 500 kg wystarczy, więc zmieszczę się w 2 tys. czy warto zainwestować w takie rozwiązanie z pomiotem kurzym?