Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, VonVegans napisał:

Sypcie polidap bo tylko 200% podrożał😁

Ja daję pół na pół z Poli 6 wymieszam razem i w podsiewacz pójdzie bo została mi z jesieni Polifonia.

100 kg Polidap, 100 kg  Polifoska 6

Do tego jeszcze 150 kg Soli Potasowej która była kupiona wcześniej na zaś. I mocznik 150 kg .

2 godziny temu, Raptus902 napisał:

Co za różnica czy saletra czy salerzak.

Saletrzak dłużej się będzie rozkładał.

A doglebowo to chyba najlepszy saletrosan. Parę stron wcześniej o niego pytałem.

Opublikowano
32 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Saletrzak dłużej się rozpuszcza i są przez to dużo mniejsze straty, po za tym na kwaśnej glebie powinien lepiej działać niż silnie zakwaszająca saletra czy mocznik.

U mnie ph 7.2-7.5 gleby weglanowe

Zamierzam dac całość  przedsiewnie i wymieszać z glebą 

1 godzinę temu, VonVegans napisał:

Sypcie polidap bo tylko 200% podrożał😁

Podrożał jak wszystko...był czas przywyknąć

Ogólnie koszty kukurydzy z moich wyliczeń wzrosną  około 40% w tym sezonie

Opublikowano (edytowane)

38 minut temu, sylwek23111 napisał:

Ostanio rozkminiam efekt struwitu, który szczególnie widoczny jest na zasadowych glebach, może nawet coś przetestuje: http://www.ks-minerals-and-agriculture.com/plpl/fertiliser/advisory_service/kali-akademie/struvit-effekt.html   Ktoś coś praktykował w tym temacie?

U mnie wyjdzie 

Azot 155

Fosfor 46

Postas 100

Magnez 15

Siarka 17.5 S = 31.25 SO3

Jakbym dorzucił 40kg Kizerytu to miałbym takie  proporcje

Spróbuje, zaciekawiło mnie to też 

Edytowane przez Waaak
Opublikowano

SIARCZAN WAPNIA  ASX 500kg big-bag - Skład chemiczny: Tlenek wapnia (CaO) całkowity (31%); Tlenek wapnia (CaO) rozpuszczalny w wodzie (30%) Trójtlenek siarki (SO3) całkowity (45%) Trójtlenek siarki rozpuszczalny w wodzie (43% myślałem o czymś takim za 500 zł tona superfosfat super ale cena jest nie do zaakceptowania

Opublikowano
2 minuty temu, maciej napisał:

SIARCZAN WAPNIA  ASX 500kg big-bag - Skład chemiczny: Tlenek wapnia (CaO) całkowity (31%); Tlenek wapnia (CaO) rozpuszczalny w wodzie (30%) Trójtlenek siarki (SO3) całkowity (45%) Trójtlenek siarki rozpuszczalny w wodzie (43% myślałem o czymś takim za 500 zł tona superfosfat super ale cena jest nie do zaakceptowania

Przecież to gips robiony z oczyszczania spalin w elektrowni  

Opublikowano

Ja nie podaje, Mg mam na średnim poziomie chociaż nigdy go nie podawałem, a siarke tylko tyle co w wieloskładniku, raz jakoś dałem na próbe ale nie podbiło mi plonu. A w tym roku przy tych cenach nawozu tym bardziej tylko to co niezbędne żeby przyzwoicie urosło ale napewno nie bedzie nawożenia na rekordy.

Opublikowano

Takie pytanie, kukurydza na kiszonkę. Przedplon pszenżyto na oborniku (40t) i teraz jesienią dane 60t. Co można ograniczyć lub z czego zrezygnować w nawożeniu? Npk czy azot. Czego brak będzie miał mniejszy wpływ na wzrost roślin 

Opublikowano

Trzeba by było zrobić badanie gleby to by było wiadomo , tak to trochę wróżenie z fusów. No alee 60 ton obornika to około 300 kg azotu całkowitego , z tego jeszcze trzeba by było wyliczyć azot działający i pamiętać ,że wykorzystany będzie po mineralizacji czyli rozłożeniu obornika w glebie. Z kolei fosfor ulega częściowej sorpcji i nie jest w pełni wykorzystany a to bardzo ważny składnik w przypadku kukurydzy.

Opublikowano
28 minut temu, rocco0987 napisał:

Ja nie podaje, Mg mam na średnim poziomie chociaż nigdy go nie podawałem, a siarke tylko tyle co w wieloskładniku, raz jakoś dałem na próbe ale nie podbiło mi plonu. A w tym roku przy tych cenach nawozu tym bardziej tylko to co niezbędne żeby przyzwoicie urosło ale napewno nie bedzie nawożenia na rekordy.

w sumie mam dawać obornik po wierzchu więc coś tam tej siarki jest no ale sam nie wiem ...

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Takie pytanie, kukurydza na kiszonkę. Przedplon pszenżyto na oborniku (40t) i teraz jesienią dane 60t. Co można ograniczyć lub z czego zrezygnować w nawożeniu? Npk czy azot. Czego brak będzie miał mniejszy wpływ na wzrost roślin 

wszystko zależy od tego jakie pH gleby masz bo w kwaśnej to ten obornik za wiele nie pomoże składniki są słabo dostępne dla roślin a jeżeli pH ok to możesz dać 150 kg mocznika 200 polifoski 6 i też powinien być spoko plon

Opublikowano

Będziesz siał siewnikiem z podsiewaczem ?

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

Z tego co sobie wyliczyłem to przez ten czas obornik "odda" ok. 160kg N

40kg P i 65kg K 

I według tych danych co znalazłem w internecie to do średniego plonu sieczki brakuje mi ok. 50kg N no i 80kg P

Opublikowano
13 minut temu, damianzetor9540 napisał:

@superfarmer02 jak to pszenżyto sypalo? Będzie wiadomo jakiej wartości gleba 

Nie chcę operować jakimiś wartościami ale z 60ar była czubata przyczepa 4.5t. na oko blisko 6t/ha. Ziemia 4b,5 praktycznie co roku obornik w dawce średnio 40t z roczną przerwa max co 3 lata 

3 minuty temu, maciej napisał:

wszystko zależy od tego jakie pH gleby masz bo w kwaśnej to ten obornik za wiele nie pomoże składniki są słabo dostępne dla roślin a jeżeli pH ok to możesz dać 150 kg mocznika 200 polifoski 6 i też powinien być spoko plon

pH raczej dobre, w lata temu był tam jęczmień ozimy i wyglądał pięknie 

3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Będziesz siał siewnikiem z podsiewaczem ?

Ma mi siać sąsiad ale niewiem czy ma podsiewacz bo siewnik widziałem tylko z daleka 🙈 ale i tak jakieś nawozy będę dawał bezpośrednio przed siewem 

Opublikowano

Kup sobie płytkę i płyn helliga , mniej więcej określisz tym ph , lepiej tak niż na oko

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Ma mi siać sąsiad ale niewiem czy ma podsiewacz bo siewnik widziałem tylko z daleka 🙈 ale i tak jakieś nawozy będę dawał bezpośrednio przed siewem 

Jeżeli ma podsiewacz to daj tam fosforan amonu , kukurydza potrzebuje na start dobrego kopa fosforu i nawóz w tej formie robi robotę. Azot pobiera dopiero później dlatego dobrze jest go stosować w formie amidowej (mocznik) gdyż nie działa od razu tylko po czasie i jego działanie jest dłuższe.

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Kup sobie płytkę i płyn helliga , mniej więcej określisz tym ph , lepiej tak niż na oko

Jeżeli ma podsiewacz to daj tam fosforan amonu , kukurydza potrzebuje na start dobrego kopa fosforu i nawóz w tej formie robi robotę. Azot pobiera dopiero później dlatego dobrze jest go stosować w formie amidowej (mocznik) gdyż nie działa od razu tylko po czasie i jego działanie jest dłuższe.

Zrobiłem sobie tak wstępny plan nawożenia i według niego jeśli bym coś dawał to 300kg Poli 6 i 300kg saletrzaku (nie opłaca mi się kupować niecałych 100kg mocznika)  ale zawsze można go zmienić. Słyszałem też że nawet jeśli potas jest na odpowiednim poziomie to i tak warto go dorzucić. Prawda to? 

Opublikowano

Potas wpływa na prawidłową gospodarkę azotem , tzn gdy będą niedobory tego składnika to również i azot nie będzie w pełni wykorzystany więc coś tam dorzucić możesz. (cały czas miej na uwadze to ,że z obornika w pierwszym roku stosowania masz tylko bodajże 30-40 % wykorzystania składników) Co do azotu to musisz sobie wyliczyć cenę czystego składnika , mocznik fakt ,że drogi ale ma 46 % N , saletrzak tylko 27 a jego cena też oscyluje w granicach 3 tys/ tonę więc to też nie tanio.

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Potas wpływa na prawidłową gospodarkę azotem , tzn gdy będą niedobory tego składnika to również i azot nie będzie w pełni wykorzystany więc coś tam dorzucić możesz. (cały czas miej na uwadze to ,że z obornika w pierwszym roku stosowania masz tylko bodajże 30-40 % wykorzystania składników) Co do azotu to musisz sobie wyliczyć cenę czystego składnika , mocznik fakt ,że drogi ale ma 46 % N , saletrzak tylko 27 a jego cena też oscyluje w granicach 3 tys/ tonę więc to też nie tanio.

Wiem że składniki uwalniają się stopniowo. Te wartości które wcześniej pisałem to teoretyczna wartość składników uwolniona w przeciągu tych 2 lat. 

A ile wy dostarczacie składników aby uzyskać plon powiedzmy 50t sieczki z ha?