Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Azot z mocznika już po kilku dniach jest dostępny gdy jest ciepło.

Opublikowano

Jak dasz 200kg polidapu i 300kg mocznika przedsiewnie to na 100% jej azotu nie zabraknie

Opublikowano

mocznika nie dajemy z tego powodu że zakwasza ziemie za bardzo i jeszcze cos powoduje w kukurydzy i znajomy co mocznik stosowal kilka lat to mu kukurydza zaczeła duzo slabiej plonowac 

Opublikowano

warchest ty na poważnie? Uwierzyłeś znajomemu w te bajki na słowo?

Opublikowano
kukurydza skladniki pokarmowe z gleby zaczyna pobierać w 4-5 tygodniu ( wtedy zaczyna sadzić,) wiec stosowanie saletry przedwschodowo to nie najlepszy pomysł chyba że lubimy dokarmiać chwasty
Opublikowano
4 godziny temu, warchest napisał:

mocznika nie dajemy z tego powodu że zakwasza ziemie za bardzo i jeszcze cos powoduje w kukurydzy i znajomy co mocznik stosowal kilka lat to mu kukurydza zaczeła duzo slabiej plonowac 

Tak nie dajemy mocznik ,nie dajemy obornika,nie używamy chemi ,bo mój znajomy miał gorsze plony przez takie niesłychane praktyki....jak się wali nawóz byle jaki ,w dawkach maxymalnych a nie pilnuje się ph gleby ,to jak ma być wysoki plon,nie wina nawozów a po prostu złych proporcji.

Opublikowano

Super N 46 z Agrii jest ok. Przerzuciliśmy się na granulat  , bo przez to jest mniej przypaleń. Oczywiście daje tez azot z fosforanem i saletrosan. 

Opublikowano

Dobrałem kilka ha, w których część to ugór, co myślicie o tym by posiać tam kukurydzę? Warto stosować wiosną kredę w celu choć trochę doprowadzenia działek do kultury? Podstawową wiedzę mam na temat tej uprawy aczkolwiek nie wiem czy tym samym nie zaszkodził bym roślinkom i czy w ogóle to wapnowanie wiosną przyniesie jakikolwiek rezultat. 

Kukurydzę kiedyś trochę sialiśmy ale była straszna plaga dzików i zrezygnowaliśmy, ale planuję powrót do tej rośliny. 

Opublikowano
10 godzin temu, popo73 napisał:

Panowie cena  mocznika idzie mocno do góry i myślę czy nie zastosować rsm-32 przed siewem QQ.co o tym myślicie?.

Ja od zawsze stosuję rsm przedsiewnie do gleby mocznik później pogłównie jeszcze sypnę i tyle

Opublikowano
1 godzinę temu, sznajdik napisał:

Ja od zawsze stosuję rsm przedsiewnie do gleby mocznik później pogłównie jeszcze sypnę i tyle

Ile lejesz rsm-u na HA.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Za sezon lub dwa zamierzam wejść w uprawę kukurydzy. Aktualnie uprawiam głównie pszenicę, rzepak oraz okazyjnie jęczmień, na dość małym areale stąd kukurydza byłaby dobrym urozmaiceniem. Rocznie w planach jest zasiać 3-6 ha na klasach II-V, ale może się to zmienić, jak dojdzie ziemi. Czy na taki areał opłaca się kupić jakiś mniejszy siewnik do kukurydzy, czy lepiej wziąć usługę, i w jakich pieniądzach waha się dobrze poprowadzona agrotechnika kukurydzy(Nasiona,ŚÓR i nawozy) ? Z góry dzięki wielkie.

Edytowane przez Audi213
Opublikowano (edytowane)

Ja mam pytanie trochę innej natury. Mam trochę V-VI klasy ziemia bardzo lekka, pH 5,5 PK niskie Mg wysokie dotychczas przez xx lat żyto z incydentalnym siewem owsa. Aktualnie robię tak, że nie lecę "po bandzie" tylko nawożę moim zdaniem "z rozsądkiem" jak na taką ziemię, co roku ok 40-60P; 50-70K plus 100N w 2 dawkach na wiosnę i jeden zabieg fungicydowy. Jak pada to miałem 5,5 tony żyta z hektara, a tak jak w tym roku to niecałe 4 tony.

W 2020 chcę spróbować swoich sił w uprawie qq na ziarno, zachęca do tego często wyższy plon oraz ilość materii organicznej pozostawionej w glebie. Na razie zaczynam dokształcać się w kwestii uprawy, wstępnie nawet mam ogarniętą osobę, która wykona usługę siewu, zbioru i suszenia ziarna.

Pytanie jest takie, czy jest sens takie "cięcie ilości nawozu" stosować w kukurydzy licząc się z tym, że w mokrym roku nie będzie wykorzystany pełen potencjał odmiany, ale za to w suchym nie będę miał aż tak dużych strat finansowych? Szczerze mówiąc po przeczytaniu postów z ostatniego roku to podawane przez Was ilości zaaplikowanego nawozu mnie zatrważają. 

Edytowane przez misio3p
literówka
Opublikowano
12 godzin temu, misio3p napisał:

Ja mam pytanie trochę innej natury. Mam trochę V-VI klasy ziemia bardzo lekka, pH 5,5 PK niskie Mg wysokie dotychczas przez xx lat żyto z incydentalnym siewem owsa. Aktualnie robię tak, że nie lecę "po bandzie" tylko nawożę moim zdaniem "z rozsądkiem" jak na taką ziemię, co roku ok 40-60P; 50-70K plus 100N w 2 dawkach na wiosnę i jeden zabieg fungicydowy. Jak pada to miałem 5,5 tony żyta z hektara, a tak jak w tym roku to niecałe 4 tony.

W 2020 chcę spróbować swoich sił w uprawie qq na ziarno, zachęca do tego często wyższy plon oraz ilość materii organicznej pozostawionej w glebie. Na razie zaczynam dokształcać się w kwestii uprawy, wstępnie nawet mam ogarniętą osobę, która wykona usługę siewu, zbioru i suszenia ziarna.

Pytanie jest takie, czy jest sens takie "cięcie ilości nawozu" stosować w kukurydzy licząc się z tym, że w mokrym roku nie będzie wykorzystany pełen potencjał odmiany, ale za to w suchym nie będę miał aż tak dużych strat finansowych? Szczerze mówiąc po przeczytaniu postów z ostatniego roku to podawane przez Was ilości zaaplikowanego nawozu mnie zatrważają. 

Jakie ilości nawozu? 

Ja u siebie po 200 kg saletrzaku, polidapu i soli. Za ten rok 10.5 tony. Na żadnym zbożu się tak nie wyjdzie jak na qq. 

Opublikowano

No trafiały się wypowiedzi, że dają po 350kg mocznika, 200 superfosfatu, 200 soli potasowej i jeszcze 150 kg polidapu w podsiewacz. Twoje posty o uprawie kukurydzy jakiś czas obserwuję, podobają mi się, są sensowne i to nawożenie wygląda całkiem całkiem. Rozumiem, że tylko 200kg saletrzaku pod korzeń i pogłównie już nic?  Co z nawożeniem organicznym? 

Opublikowano (edytowane)

Nasypać to można i tonę nawozów tylko kwestia czy ktoś uprawia żeby bić rekordy, na pokaz czy może dla zysku?

Organiczne to obornik. Zależy ile jest ale tak z 60m3 fajnie jak się poda. W 2019 ziarnowa idzie na tych samych polach co była w tym roku, ilość nawozu taka jak wyżej napisałem ale bez obornika, uznaje że resztki po niej zastąpią mi obornik. Tym bardziej że masy było dość sporo bo nie była aż taka niska. MOŻE podam gnójowki ale to jeszcze wątpliwa sprawa. Pogłównie nawozu już nic, za to odżywianie dolistne 3 krotnie. 

Najważniejszy jest przede wszystkim deszcz, potem odmiana a nawożenie na samym końcu. Łatwo to zaobserwować, zastosować takie same nawożenie, i porównać słabe odmiany kiszonkowe vs. dobre odmiany ziarnowe. Różnica kolosalna. 

Ktoś powie zaraz że przy ubogim nawożenie qq rośnie dobrze bo ma zapasy w glebie, u siebie sieje w monokulturze i na badaniach nie zauważyłem spadku ilości składników w glebie. 

Z tego co widzę to qq aż tak bardzo nie reaguje na niskie pH, co na niską zawartość magnezu. Dlatego często sypie dolomit z Siewierza (Ty też chyba go stosujesz) i widzę że robi on robotę.  

Pewnie będą hejty że azot w Saletrzaku najdroższy i lepiej mocznik, ja raz zastosowalem mocznik i qq była bardzo słaba mimo że warunki były optymalne. Dlatego mocznik był raz i nigdy więcej. A co kto sieje to jego sprawa, nikogo nie namawiam ani nie zabraniam. 

Edytowane przez damianzetor9540