Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam koledzy nie wiem co robic czy trzymac stare zboze do wrzesnia  czy sprzedawac teraz mam propozycje po 500zl brutto za jeczmien i przenzyto. mam gdzie zmagazynowac, gorzej z kasom na zniwa ale jakos by sie dalo rade...?

Opublikowano

knoro93 za dwa tygodnie to bedzie dawno po rybach. ja bym nawet powiedzial ze w opolskim jeszcze 4-5 dni bez wody i plony w jarych beda na poziomie 2-3 t a ozimych 4-5 co bedzie mniej wiecej polowa tego ile zebrano w tamtym roku. jesli ten scenariusz sie sprawdzi i w rosji, na ukrainie, w niemczech i USA jest podobnie to w styczniu moga powrócic bardzo wysokie ceny zbóż...

Opublikowano

A ten kataklizm na pół świata to jakieś sprawdzone info czy Twoje pobożne życzenia, marzenia? Z tego co piszą to to jedynie centralna Polska ma problem. U mnie cudów się nie spodziewam, południowa Wlkp. Wiadomo było w tamtym roku super to zawsze tak nie bedzie. U ekologicznych zboze z każdym dniem marnieje, reszte niedługo czeka to samo. Deszczu nie widać na najbliższe dni.

Opublikowano

Na Podkarpaciu o ironio nie ma dnia bez deszczu w dzień upał a pod wieczór burza nie ma dnia by nie popaprało, nawet nie mam jak zrobić skracania w jęczmieniu bo w dzień za gorąco a na wieczór coś po papra. U nas ceny przynajmniej po żniwach raczej nie za wesoło się zapowiadają daleko od portu a z Ukrainy dalej będą ciągnąć zboże, chyba że ta susza na Ukrainie to jakieś sprawdzone info.

Opublikowano

a u mnie- północ dolnośląskiego-susza ,połacie pól wyglądają jakbym je lekko zroundupował,wysokość pszenicy ok.20-25cm :( oczywiście na piachach ,mada jeszcze jakoś trzyma.Swoją drogą nie wiadomo co lepsze 7tx715 czy 5x1000.

Opublikowano

a u mnie- północ dolnośląskiego-susza ,połacie pól wyglądają jakbym je lekko zroundupował,wysokość pszenicy ok.20-25cm :( oczywiście na piachach ,mada jeszcze jakoś trzyma.Swoją drogą nie wiadomo co lepsze 7tx715 czy 5x1000.

a naleci Tobie średnio 5 ton przy tej suszy i czy będzie ona w cenie  1000 zł jedno jest pewne ja co mi uleci zostawiam na listopdad grudzień styczeń w tych miesiącach powinno być już wysoko plonów w Polsce nie będzie jednak zagłębiem rzepaczano pszenicznym jest zachód Polski a nie gdzie teraz są opady

Opublikowano

Ja przy planowaniu wydatków na zboża założyłem, że cena na pszenicę paszową może spaść do 550/tona i pod to robiłem limit wydatków na uprawę. Zobaczymy, co wyjdzie, ale raczej szału się nie spodziewam. Poza tym jak zwykle GUS szarżuje , że plony będą mega ekstra, a nie bierze pod uwagę, że na połowie najlepszych gruntów w kraju jest już susza ( z powietrza tego nie widać, a szacowanie jest na podstawie zdjęć lotniczych), poza tym masę gruntów jest obsianych w tym roku wysokobiałkowymi często tylko z wsiewką zbóż. Plonu z tego nie będzie. Chyba zabrakło jakiejś synchronizacji między GUS a ARiMR w tej kwestii. Na giełdach jest stagnacja, raz 5 euro w górę, raz w dół. Jak na Ukrainie mocniej ruszą z wojną, nie będzie stamtąd zboża, a Rosja sama ma problem z wyżywieniem się. 

Opublikowano

Ja wczoraj sprzedałem pszenice po 500zł tone i to z wielkim trudem wynegocjowałam, bo u nas jest 450, pszenżyto 360, jęczmień 420, i większośc sprzedaje i czyszczą magazyny,hodowli nie  ma a nowe zbiory zapowiadaja nie wiele gorzej niż w ubiegłym roku.Po tysiącu pszenica bedzię ale max za 1,5tony.

Opublikowano

Ja wczoraj sprzedałem pszenice po 500zł tone i to z wielkim trudem wynegocjowałam, bo u nas jest 450, pszenżyto 360, jęczmień 420, i większośc sprzedaje i czyszczą magazyny,hodowli nie  ma a nowe zbiory zapowiadaja nie wiele gorzej niż w ubiegłym roku.Po tysiącu pszenica bedzię ale max za 1,5tony.

spokojnie u Was nie będzie ale po 800 zł będzie już końcem października będzie wysoko zobaczycie

obawa była o ruskich ale już nie ma http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2015/06/05/ziarno-niezgody/

Opublikowano

Wygląda na to, że ktoś na MATIF-ie leci w ciula, bo Rosja kontraktuje po 194 dolary za tonę, a u nas wahania koło 180 euro, ziarno z Rosji zawsze było tańsze niż MATIF.

Opublikowano

wczoraj zakonczyłem wywozic pszeniczke po 600 zł 2 tyg wczesniej propozycje miałem na 640 ale lało i nie miałem jak załadowac potem sianokiszonki i ot tak jestem 4 tys w plecy

kolego daj jakis namiar na tego kupca, ktora czesc wojewodztwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v