Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ofertę kupna po 20 zł za belkę 160-170, facet prasuje i zabiera. Dobra cena??? Ile taka belka może ważyć?

Opublikowano

Około 400kg 40zl za taką belkę to minimum

dzięki

Opublikowano

Ja się dogadałem z hodowcą. 15 bel 120x120 za przyczepe 5 ton obornika. On sam presuje i zbierze. Obornik on mi załaduje tylko musze odebrać. Może oferta bez rewelacji. Co mówicie?

Opublikowano

Sprzedam słomę ze 100ha, okolice Siedlec, zapraszam na PW lub w temacie

Z czego ta słoma?

PS nie da Ci się wysłać wiadomości na PW, 

Opublikowano (edytowane)

Z czego ta słoma?

PS nie da Ci się wysłać wiadomości na PW, 

żyto, pszenżyto, jęczmień

wiadomości wyczyszczone, powinno się dać wysłać

Edytowane przez TOME11
Opublikowano

ukaszProcho jak  mam oddac slome za free to wole sciąć.Wtamtym roku  zrobiłem wymiane obornik za słone to do dnia dzisiejszego go nie widze.Okolice Tuszyna Sloma w tamtym roku po 16 pl z pokosu za bele.na wiosne wywozona  autami .W tym rolnicy  po 10 daja 

Opublikowano

Na ile szt stawiasz oborę.Tylko nie na głębokiej

Na ok 30 sztuk bo nie mam zamiaru zwiększać jak wszyscy i tylko w oborze robić. A może za kilka lat mogą być tam opady. A czemu uważasz ze taki system jest zły? Jakie są wady
Gość sylwanow810i
Opublikowano

. A może za kilka lat mogą być tam opady. 

O co chodzi jakie opady radioaktywne  będziesz tam składował ? Pisz po polsku bo jeden wielki bełkot z tego wychodzi.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

A coś Ty się tak uwziął? Literówka, a Ty ciśnienie masz jakby to dyktando na polskim było. A te radioaktywne.... hmm rozumiem, trauma z dzieciństwa :P

Opublikowano

Na ok 30 sztuk bo nie mam zamiaru zwiększać jak wszyscy i tylko w oborze robić. A może za kilka lat mogą być tam opady. A czemu uważasz ze taki system jest zły? Jakie są wady

Słomy idzie od pioruna.Mam byki na głębokiej ściółce.Mam 70ha i musiałem kupować słomę.Też chce zrobić na 30szt,ale płytka ściółka,albo ruszta.

Opublikowano

Chodziło mi o opasy sorki za błąd. No ja na 25 sztuk teraz ze swoich zniż zbieram 650 sztuk bali no i mam na płytkiej oborze to sporo zostaje slomy. A mam gdzie kupić i tanio jakby co. Na płytkiej nie chce obory bo codziennie trzeba się bawić z tym obornikiem i scielaniem recznie a takto ciagnikiem bala wrzucę i to rozwale.

Opublikowano

Chodziło mi o opasy sorki za błąd. No ja na 25 sztuk teraz ze swoich zniż zbieram 650 sztuk bali no i mam na płytkiej oborze to sporo zostaje slomy. A mam gdzie kupić i tanio jakby co. Na płytkiej nie chce obory bo codziennie trzeba się bawić z tym obornikiem i scielaniem recznie a takto ciagnikiem bala wrzucę i to rozwale.

to krowy chcesz luzem  ?

Gość sylwanow810i
Opublikowano (edytowane)

A coś Ty się tak uwziął? Literówka, a Ty ciśnienie masz jakby to dyktando na polskim było. A te radioaktywne.... hmm rozumiem, trauma z dzieciństwa :P

Nom trauma ja dziecko Czarnobyla to rozumiesz  :P

Edytowane przez sylwanow810i
Opublikowano

Ja miałem wszystko na głębokiej teraz opasy luzem i turem wybieram i 12 jalowek w starej tu ręcznie trzeba i powiem tak opasy jak przychodzi pow 20 stopni ile byś nie scielił lgną po kolana upier... po same plecy wstyd na skup jechać. Krowy zdrowe nogi, ale też się brudzily. A w upały się mordują bo obornik się gotuje. Rób płytka sciolke i się nie zastanawiaj ze stropu otwory na korytarz gnojowy, na górze odwijam bele zrzucam i jest porządek

Opublikowano

to krowy chcesz luzem ?

Tak luzem. Bo mam taki układ obory ze wystarczy ze dobuduje legowisko w postaci 8mx25m i mam cała obore gotowa bo paszowy ze stodoły mam która będzie wyżej o 1 m wyżej także super. Teraz mam uwieziowke i musze taczka obornik wozić i ręcami pasze dawać no i mam już dość

Miałyby na dworze okulnik na lato w postaci pół hektara i na paszowym byłoby na płytkiej ściółkce co 3 by było wyworzone. Układ obory to byłoby w literę L. Paszowy prostopadle do legowiskowego. I tutaj jest 4 m korytarz dla krow i paszowy 3,5 m.

Opublikowano

ja mam przy stole ruszta a legowisko na głebokiej i jestem zadowolony ostatnio kupiłem kilka krów z obory na matach to miały nogi popuchniete aż ropa się lała u mnie na sciółce sie wyleczyły i zacieliły za pierwszym a tam nie mogli .głeboka sciółka prcochłonna ale przynosi korzysci . a jak brakuje słomy to się jedzie torfowiska kosi na siano i już jest czym scielic .

Opublikowano

No i gitara,u nas niestety tak dobrze nie jest,siasiad caly czas kupuje bo zboża nie ma to mówił ze jak dzwoni i pyta to za gotowe od 60 do 80zł za 120x120

Opublikowano

No plują bo slomy u nas będzie :) wczoraj wjechaliśmy w jęczmień jary - na oko nie pozorny ledwo do kolan sięga a za kombajnem waly slomy ze sie każdy dziwil :P mialem juz prasować ale deszcz wygonil :/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
    • Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Dodaj nową pozycję...
v