Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupiona jęczmionka bele 135 po zmiennokomorówce, bele suchutke idealne na pasze po 40 zł za balota z transportem 

Opublikowano

Przeinwestowali, czy zapomnieli inwestować? 

Raczej 500+  oraz na wsiach coraz czesciej zaczyna panowac mentalnosc,ze z rolnika robi sie pan.Ziemia lezy odlogiem,kasa z doplat jest a reszta z marketu.

Opublikowano

Ja nie wiem jak ludzie liczą koszty produkcji.... Kupić słomę 500 zł/ha gdzie z hektara 8 belów to chyba bardziej opłaca się kupić gotowe bele sianokiszonki i nimi scielić. Co to za głupie czasy nastały żeby rolnik z rolnika zdzierał... 

Opublikowano

Facet z wioski, który zawołał ode mnie tydzień temu po 65 z pokosa dziś zmądrzał i po 40 zaproponował... Ale chyba wezmę, połowa (3 ha) to owsianka prawie pół na pół perzówka jalowki zjedzą.
Nie wiem co się dzieje, dużo słomy leży we wsi żądają po 50 z pokosa i nikt nie bierze gdzie w tamtym roku się prawie bili po 50-55

Opublikowano

to się dzieje że większość ludzi zmądrzało, zresztą siana i sianokiszonki jest w bród i to po 60-80 zł więc po co płacić po 50 za słomę 

Gość marekfarmer
Opublikowano

ja płace po 30zl za tonę z pokosu

Opublikowano

Przytrzymaj ich jeszcze, ja się sąsiadowi wstydzę powiedzieć po 20 z pokosu. 

A ma kolega prasę/możliwość wynajęcia i zrobienia przyzwoitych belek plus możliwość załadunku na tira? Potrzebuję 50-70 belek ...

Opublikowano

Czytam i nie ogarniam. Tyle kasy za slome. Mojej za darmo nikt nie chcial jak oglosilam. Dzis koszona byla pszenica dopiero i przyznam,ze troche ciensza niz w ubieglym. Moja hodowla mala to jak zbiore z 2,5h a mam stara jeszcze to wystarczy.

Opublikowano

To potnij ,oddać za darmo ,nie warto sprzedać bo to nawóz ,a wy oddajecie

Opublikowano

Nawóz nawozem aczkolwiek  o ten nawóz trzeba zadbać. Większość rolników nie daje azotu by przyspieszyć rozkład materii. Poźniej na drugi rok narzekają że choroby atakują że słoma nie rozłożona itp.  

A prawda jest taka, że każdy grosz uzyskany za słomę dla rolnika jest ważniejszy niż  próchnicotwórcze działanie słomy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Gość
      Przez Gość
      Witam, po słabych doświadczeniach z wynajmem kombajnu, postanowiłem zakupić swój własny i wybór prawdopodobnie padnie na Deutz-fahr M33.60. Powinien spokojnie wystarczyć na moje 20ha. Mam tylko wątpliwości, jak wygląda sprawa prasowania słomy po tak małym hederze? Czy nie będzie konieczności zgrabiania jej? Będę wdzięczny za odpowiedź. Jeśli ktoś miał do czynienia z tym kombajnem to wszelkie opinie na jego temat też bardzo mile widziane
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
    • Przez mkacper99
      🌾📢 Uwaga rolniku / konsumencie !!! 🚜👨‍🌾

Polskie rolnictwo jest w dużym kryzysie, problemy dotykają praktycznie wszystkie branże rolnicze.
      ⛔Brak realnej walki z ASF
      ⛔Niskie ceny skupu żywca trzody, bydła itp..
      ⛔Niekontrolowany import kukurydzy oraz zbóż z Ukrainy
      ⛔Podwyżka prądu o 30% z nowym rokiem czy chociażby podniesienie stawki VAT na leki weterynaryjne o 16%
      ⛔Tragicze nowe prawo wodne
      ⛔Problemy sadownicze, warzywnicze, drobiu, bydła
      ⛔Bezskuteczne prawo łowieckie
      ⛔Przepisy azotanowe...

⚠️ Jeśli te problemy nie są Ci obojętne...

📅 7 grudnia, piątek godzina 18:00 na sali OSP w Kakawie Starej 62-872 Godziesze Małe odbędzie się spotkanie dla wszystkich ludzi, którzy chcą się jednoczyć, sprzeciwstawić się fatalnej polityce rolnej dla zwykłych gospodarzy oraz konsumentów, którzy w marketach kupują zagraniczne odpadki. Pan Michał Kołodziejczak organizuje spotkania w całej Polsce i zbiera zwykłych ludzi, którzy chcą działać. Powstaje struktura budowy Agrounii! 👨‍🌾 Razem możemy wszystko!
      Niedługo na polskich niedzielnych stołach zabraknie naszej ojczystej wieprzowiny 🐷
      Odebrali nam handel
      Odebrali nam przetwórstwo
      Odebrali nam kontakt z konsumentem
      Odebrali nam po prostu dostęp do naszego własnego 🇵🇱 rynku
      Minister rolnictwa powiedział, że rolnicy nie potrafią się jednoczyć.. Pokażmy mu naszą siłę !
      Unia Warzywno Ziemniaczana Agrounia

Michał jest zwykłym rolnikiem spod Błaszek! NA TĄ CHWILĘ MAMY JUŻ POTWIERDZONYCH OKOŁO 300 hodowców, którzy będą na spotkaniu!!! Zapraszamy i Ciebie!!! ROLNICTWO TO OSTATNI BASTION POLSKOSCI

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
  • Dodaj nową pozycję...
v