Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na północy lepiej idzie, z tego co pamiętam kupowałem po 170tona i chętnych było sporo na sprzedaż teraz tylko dopytuje czy by się nie znalazł klient za tyle. To normalna sytuacja że kupujący chce dać jak najmniej, spotkałeś się kiedy kolwiek żeby gość do Cb przyjechał i powiedział że daje więcej niż wystawiłeś ofertę bo to za tanio ?
Opublikowano

Sołtys jakie bele słomy miałeś (wymiar, rodzaj, po jakiej prasie) i po ile poszły?  

U mnie sąsiad żytnią słomę sprzedaje po 50 zł dla kaczek. Waga beli 125kg. Moim zdaniem cena jak najbardziej zadowalająca dla sprzedającego. Sam przyjeżdża i odbiera. 

Opublikowano (edytowane)

@soltys48 wiem tylko że po prasie pasowej nh

@masio513 ja dzisiaj ważyłem po swojej prasie sipmie to żytnia sucha z przykrytego folią stoga180kg oczywiście prasy nie oszczędzałem bo kupowane i prasowane przeze mnie

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano

Moja słoma po 40 się wyprzedaje . Siano po 50 pojechało . 120 bele .

Opublikowano

co Ty pier**lisz, moc nie odpowiada za stopień zgniotu??? dobre

2 godziny temu, masio513 napisał:

Sołtys jakie bele słomy miałeś (wymiar, rodzaj, po jakiej prasie) i po ile poszły?  

U mnie sąsiad żytnią słomę sprzedaje po 50 zł dla kaczek. Waga beli 125kg. Moim zdaniem cena jak najbardziej zadowalająca dla sprzedającego. Sam przyjeżdża i odbiera. 

135/120 po pasowej +koń 123km sprzedawałem po 70/szt

belek nie ważyłem ale w tym roku stosunkowo lekkie

Opublikowano (edytowane)

Jakbys pomyślał to sipma nie da rady zrobić dobrej kulki choćby i koń 200km był. Nią możesz robić do pewnego zgniotu bo inaczej zerwie zabezpieczenia. Dużym ciągnikiem jeździłem szybciej i wychodziło mniej więcej 30-35 kulek na h, a tym mniejszym ciągnikiem max 25 robiłem więc pomysl sobie że jeździłem wolniej niż dużym i stopień zgniotu był na bardzo podobnym poziomie. Jakbym nie ważył kulek po obu traktorach to bym nie wymyślał sobie bajek :) Więc nie pier**l mi tutaj @soltys48 bo znam się na robieniu kulek akurat. Na swoim koncie mam przeprasowane już troszkę ponad 30k kulek (głównie usługi) właśnie kończę zajeżdżać druga sipme :) pierwsza zajechałem właśnie tym małym ciągnikiem i nie myśl że nie dbałem o nią bo ciągle wszystko na czas wymieniane i smarowana była co wyjazd. Jak widac dużo tu zależy od łącznika siedzenia z kierownicą a nie od konia pociągowego. Co innego w prasach zachodnich tam już inna bajka.

Opublikowano
2 minuty temu, rolnik115 napisał:

Jakbys pomyślał to sipma nie da rady zrobić dobrej kulki choćby i koń 200km był. Nią możesz robić do pewnego zgniotu bo inaczej zerwie zabezpieczenia. Dużym ciągnikiem jeździłem szybciej i wychodziło mniej więcej 30-35 kulek na h, a tym mniejszym ciągnikiem max 25 robiłem więc pomysl sobie że jeździłem wolniej niż dużym i też sobie radził jakoś. Jakbym nie ważył kulek po obu traktorach to bym nie wymyślał sobie bajek :) Więc nie pier**l mi tutaj @soltys48 bo znam się na robieniu kulek akurat. Na swoim koncie mam przeprasowane już troszkę ponad 30k kulek (głównie usługi) właśnie kończę zajeżdżać druga sipme :) pierwsza zajechałem właśnie tym małym ciągnikiem i nie myśl że nie dbałem o nią bo ciągle wszystko na czas wymieniane i smarowana była co wyjazd. Jak widac dużo tu zależy od łącznika siedzenia z kierownicą a nie od konia pociągowego. Co innego w prasach zachodnich tam już inna bajka.

Pisząc to , dajesz właśnie poznać sie jaki z Ciebie operator.

Jak można porównywać pasówkę do sipmy???

1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

@soltys48 wiem tylko że po prasie pasowej nh

@masio513 ja dzisiaj ważyłem po swojej prasie sipmie to żytnia sucha z przykrytego folią stoga180kg oczywiście prasy nie oszczędzałem bo kupowane i prasowane przeze mnie

Opublikowano (edytowane)

Pomysl trochę chłopie... Gdzie ja niby porównuje pasowke do sipmy? Akurat druga sipme kupilem tylko i wyłącznie z tego względu że nie miałem jeszcze dużego ciągnika do ciągania zachodniej prasy. Teraz już będę kupować pasowke, bo szkoda mi kupić  i niszczyć 3 sipme przy większym ciągniku. Chciałem się grzecznie spytac czy dużo cięższe są belki po prasie pasowej które wożą handlarze bo brakuje mi słomy i mam praktycznie na miejscu od sąsiada kulki po mnie i równie dobrze może mi handlarz 20 zł drożej przywieźć po pasowce. Ale ktora opcja wyjdzie ekonomiczniej ? Bo jak ktoś na handel robił to i po pasowce mogą być lekkie jak po sipmie

Opublikowano

Proszę przeczytaj swoje posty raz jeszcze

Najpierw piszesz,ze ciagnik niema wpływu na zgnik=ot tylko na prędkość , a w następnym poście wyjeżdżasz z tym,ze pracujesz sipmą.Wybacz co to jest?

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś miał trochę pojęcia to bys wiedzial że im szybciej jeździsz prasa tym więcej ma materiału do przerobienia i nie dość że na prase działa wieksza siła to na ciągnik jeszcze wieksza. Niestety takie są prawa fizyki

@pedro2 dokładnie tak jak mówisz, każdy ma swoje racje

Opublikowano (edytowane)

Nie bo nie mialem okazji. Nawet nie widziałem pasowki w pracy na żywo bo nikt w okolicy u nas nie ma. Jedynie same walcówki i łańcuchowe

Opublikowano

Nie kłóćta się chłopaki . Oba mata rację , Sołtys jaka waga 120 po Twojej pasówce ?

Opublikowano (edytowane)

ok dziękuje za odp wszystko jasne:D@zetorki12 w tym roku nie ważone ostatnio jak ważyłęm belki ok 130/120 po JD 545 +65km w rusku to dwie 520kg ważyły

słoma wtedy była fajna do prasowania.Tegoroczna słoma nie wazy

Edytowane przez soltys48
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Przez matius04
      Jak w tytule. Piszcie po ile kupujecie zbiorniki dwupłaszczowe o jakiej pojemności i jakiej firmy. Wielu osobom to się przyda biorąc pod uwagę że co raz więcej osób szuka zbiorników patrząc na różnicę cenową oleju napędowego między ceną detaliczną a hurtową.
  • Dodaj nową pozycję...
v