Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy czy fendt czy co inne.

A na serio jaki agregat i ile ci traktor spala z nim na 1 ha paliwa?

Myślę że stawka powinna oscylować w granicach 200 zł/ha

Opublikowano

Ile wołać za rozwiezienie obornika z pryzmy po polu , rozrzutnik 3,5 t?

Opublikowano

A psują się i nowe i stare. Nowej to nawet sam nie dotkniesz bo gwarancja i czekasz aż serwis z łaski swojej przyjedzie i dojdzie co poszło, ściągnie część z niemiec na termin 3 dniowy bo przesyłka 24h to drogo by wyszła i będą ściemniać że niby samochód z transportem stoi popsuty pod berlinem i muszą nowy transport wysłać, ale ten dopiero następnego dnia w południe wyjeżdża.

Jak nie wierzycie zadzwońcie do byle jakiego dilera i zapytajcie o byle jaką część jakiej raczej nie mają na magazynie. Padnie odpowiedź, cena na jutro taka, na za tydzień 30% mniejsza.

Kolega chyba dzwoni do serwisu NH:) ale potwierdzam to.

U nas biorą za rozwiezienie wapna 400zł za łódkę z załadunkiem, za obornik 80zł za rozrzutnik z załadunkiem.

Opublikowano

Tak, a później odprowadza Ci rozrzutnik z pogiętymi szczeblami albo bez kilku zębów w agregacie... Po to się inwestuje w sprzęt żeby służył i zarabiał a nie zdzierał po sąsiadach. Miałem taką sytuację że sąsiad pożyczał rozrzutnik kilka lat, jak kupił własny to akurat mój się rozwaliła na dobre, zgadnij czy mi pożyczył...  

Opublikowano

Nie - bo co je Twoje , to i Moje , a co Moje to nie ruszaj :P:D .

Opublikowano

A ja tam pożyczam j jestem dumny z tego by pomóc bliźniemu który jest biedniejszy i nie stać go kupić a on na pewno gdy ja będę w potrzebie mnie wspomoże choć nie oczekuję żadnej pomocy

Opublikowano

Sprawa podobna do czekania na forsę za żniwa - biedny ,biedny, a nowe meble i telewizor kupił albo samochód zmienił, tak samo z maszynami, po co kupować jak sąsiad pożyczy, nasmaruje i elementy robocze zmieni nawet  :)

Opublikowano

NO tak ale mam takich sąsiadów że jak zwraca to zawsze jakiś fant załaczy np. nowy lemiesz,nową redlicę jak jest coś niesprawnego to naprawi a to dlatego że wie bo pieniędzy nie przyjmę

Opublikowano (edytowane)

A ja tam pożyczam j jestem dumny z tego by pomóc bliźniemu który jest biedniejszy i nie stać go kupić a on na pewno gdy ja będę w potrzebie mnie wspomoże choć nie oczekuję żadnej pomocy

Ja również jestem z Ciebie dumny . Jeżeli sąsiad jest OK. to jak najbardziej . Tak na marginesie - Ty icek1 to chłopczyk czy dziewczynka ? , bo piszesz " dumny " , a napisane w nicku że kobieta ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Żebym to ja miał takich sąsiadów dobrych. Ojciec czy ja byliśmy dobrzy póki pomagaliśmy za darmo a potem źle. Jak coś miałbym pożyczyć a zdarza się to raz na kilka lat a właściwie to już nie to staram się coś poprawić, naprawić jak widzę, że można.

Opublikowano

panowie ile kasować za wypożyczenie pługa ? 4 obrotowa kv vario bedzie orał lżejsze ziemie 

Za lemiesze  do KV 20"  dałem 2 tyś za 5 skib, zaorze na nich w normalnym  roku 100 ha i do wyrzucenia. To są normalne lemiesze jeden chyba 120-125 zł plus dłuta i śruby, do tego dochodzi zużycie odkładni, piersi i płuz to przynajmniej 5 zł/ha. W tym roku dłuta wytrzymały  by u mnie nie więcej niż 60 ha, powód to susza.

Więc koszt użytkowanie mojego KV vario 5 skib  to przynajmniej 25 zł/ha, a w tym roku wyszło by z 35 zł

Na lżejszych ziemiach szybciej się wycierają części robocze.

Opublikowano

Jakiś czas temu rozmawiałem z człowiekiem, który orał usługowo. Przyznał, że orka na usłudze to marny zarobek. Ziemie to gliny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez Yaokim
      Witam panowie, ile w tym roku bierzecie za koszenie bizonem z056 od hektara? 
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
  • Dodaj nową pozycję...
v