Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niedaleko mnie gość kupił na usługi nowy ciągnik 170 km, pług 5 obrotowy, agregat ścierniskowy, uprawowo-siewny aktywny, opryskiwacz, rozsiewacz do nawozu, prasę i kombajn. krzyczy za wszystko 500 zł na godzine :blink: Niektórzy ludzie idą do niego po usługę bo nie mają swojego sprzętu. ale to przecież jest przesada.

My bierzemy od orki 200 zł/ha ciągnikiem DF Agrotron 150 + pług 4 obrotowy.

Opublikowano

sieczkarnia+3 zesztawy odbierające+ciągnik do ugniatania(woziły ok 1,5km w jedną stronę)800,-ha

To nie tak drogo- tylko zależy jaki sprzęt. U nas w okolicy starą Mengelką + 2/3 zestawy do odwożenia + ugniatanie bierze ok. 900zł/ha, Claas Jaguar 860 + podobna ekipa tylko sporo wydajniejsza ok 1000zł/ha a Jaguar 940 z ekipą do wożenia bez ugniatania 1100zł (o ile dobrze pamiętam)

Opublikowano (edytowane)

Tematy połączone

witam

nie wiem czy dobry dział jeśli nie to proszę o przeniesienie. Potrzebuję wiedzieć ile wołać za załadunek łopatą i przewóz na odległość 5km w jedną stronę i rozładunek kilkunastu kubików ziemi, ciągnik to c 330 +2 wozy proszę o pomoc rozładunek też łopatą

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

sieczkarnia+3 zesztawy odbierające+ciągnik do ugniatania(woziły ok 1,5km w jedną stronę)800,-ha

To u mnie za samo skoszenie wolaja 450zl hektar Claas Jaguar 860

Właśnie, też byście wtedy prasowali te belki za 12? w moim przypadku często spotykam się z takimi kawałkam u ludzi, gdzie sam ukręce tylko 4 belki na hektar( a mam sipmę), a szybko jechać też nie da rady, bo nierówne pole, dlatego też od tych biorę nawet 20...

Tak 2 złote na amortyzację sprzętu? to powiedz ile byś musiał ukręcić belek by tak prasa za około powiedzmy 80 tysięcy Ci się zwróciła? a gdzie teraz dodatkowe koszta jakie trzeba ponieść gdy jakąś część trzeba wymienić, i co to są wtedy grosze? a amortyzacja ciągnika? chyba że prasa nie potrzebuje ciągnika sądząc po wypowiedziach takich osób że amortyzacja wynosi 2 złote... a jeszcze jedno 20 złotych za belkę sprasowaną? to ile taka belka waży? i czy materiał w niej jest też oczywiście suchy, a nie jakaś zeszło roczna? Bo jeżeli miałbym możliwość kupić gotowe belki w tej cenie i z takim chociażby zgniotem jak po mojej prasie jakie robię, całą swoją słomę bym pociął i zostawił w polu...

U mnie za slome (120x120) 14zl a sianokiszonka 16zl prasa warfama.

Wczoraj u mnie kosił rekord też 300 złoty godzinka i plon prawie 6t/z ha i w 3,5 godziny wypierdzielił mi 4,80 ha bez sieczkarni

Niemozliwe zeby rekord w godzine przerobil 8.22 ton ziarna. Ja przy 5t kosze hektar 1,5 godziny bo mlocarnia nie potrafi przerobic a nowy pas i cepy.(tez rekord i bez sieczkarni)

Opublikowano

W mojej okolicy(powiat Lubartów) SKR bierze 160/h .Ja biorę 150/h.Moja wydajność to ok. 0,7ha/h na dobrym kawałku.

Opublikowano

Witam oferuję usługę koszenia(rozdrabianie)kosiarką bijakową ściernisk kukurydzy(zapobiega występowaniu omacnicy prosowianki,stonki kukurydzianej,głowni itp.)Cena uzależniona od wielkości pola 160-180zł/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomaszt585
      Witam . Na początku zaznaczam że nie oczekuje od nikogo gotowego biznesplanu a poprostu szukam jakiejkolwiek porady. Mianowicie czekam w tej chwili na ruszenie naborów na prow 2014-2020 poniewaz zamierzam złożyć wniosek na młodego rolnika oraz na modernizacje .Gospodarstwo które będę przejmował to 23 ha z czego 12 jest moją własnoscia reszta to dzierżawa. utrzymuje ok 10 sztuk krów dojnych 4 opasy oraz 8 młodzierzy i około 20 tuczników ( małe zoo) . ziemie mam 3-4 klasy czyli nie najgorsze i 5 też sie trafi .  teraźniejsza produkcja w tym gospodarstwie to raczzej wegetacja .  oczywiście coś tam sie inwestuje ale raczej są to maszyny starszego typu czyli szłu nie ma ae nie o maszyny się tu rozchodzi . chciałbym jakoś ukierunkowac produkcje żeby zacząć zarabiać ponieważ cuż ze wezme dotacje i kupie np. ciągnik jeżeli nie bede miał jak zarobic na jego utrzymanie .zasoby sprzetowe mam ale są to leciwe maszyny dlatego chciałem początkowo jeśli oczywiście sie zakwalifikuje kupić ciągniki najpotrzebniejsz maszyny do nie go . w tej chwili dysponuje ursusami c 330 i c360 . lecz tak jak wspomniałem nie da mi to relatywnego zwrostu produkcji i jednoczesnie zarobków . dlatego teraz myśle nad budową jakiegoś obiektu czli obory . ale nie mam tez przekonania ponieważ barddzo boje sie kredytów a to jednak bedzie spora inwestycja . mógłbym postawić obore na maks 50 sztuk bo więcej cięzko będzie wyżywić . (krowy mleczne ) terazniejsza sytuacja na rynku mleka tez mnie bardzo do tego nie zacheca . W gre oczywiście wchodża też inne zwierzeta czyli świnie czy opasy ale tu własnie pojawia sie problem oplacalności tych kierunków na taka skale . tutaj zwracam sie o jakiekolwiek chodzby najmniejsze porady . moze ktoś z was miał taka sytuacje i jakoś sobie poradził i ukierunkował . wiem że to wszystko brzmi troche dziwnie (jakbym sie wszystkiego bał) ale mam 18 lat prace na wsi bardzo lubie i nawet mi to dobrze wychodzi inaczej nie dostałbym takiego zaufania ze strony Taty. Czyli prosze o jakieś porady w co byscie uderzyi na moim miejscu każda propozycja będzie ciekawa i będę za nia wdzięczny . z góry dzięki .
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez michaloo279
      Witam, przed paroma laty sprowadziłem przyczepę z Niemiec dwuosiową 5t z hamulcami pneumatycznymi. Prawdopodobnie nie była tam zarejestrowana, bo ma max 25 km/h, stąd też brak do niej jakichkolwiek papierów czy też tablicy rejestracyjnej. Czy pójdzie ją u nas zarejestrować? Trzeba robić jakieś homologacje itp.? Bo na internetach da się spotkać wiele różnych zdań na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
  • Dodaj nową pozycję...
v