Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytasz o OSM Sierpc? To pierwsze słyszę o czymś takim . Sprzedaję mleko parę lat do tej mleczarni i nigdy mi się nie zdarzyło zaliczyć jakiejś wpadki . Nie narzekam na współpracę z OSM Sierpc ,a wręcz jestem zadowolona . Nie wierz takim plotkom ,ponieważ jak ktoś dba o mleko ,to gwarantuje że na OSM Sierpc nie będzie narzekał ,a jak ktoś kombinuje i mu nie wychodzi ,to potem rozsiewa takie bzdury winiąc mleczarnię ,a nie siebie oczywiście .

Edytowane przez Meg5
Gość Robercik1
Opublikowano

nawet jak coś nie wyjdzie w klasach to podanie o rekontrol i musi być dobrze.........

Opublikowano (edytowane)

Pytasz o OSM Sierpc? To pierwsze słyszę o czymś takim . Sprzedaję mleko parę lat do tej mleczarni i nigdy mi się nie zdarzyło zaliczyć jakiejś wpadki . Nie narzekam na współpracę z OSM Sierpc ,a wręcz jestem zadowolona . Nie wierz takim plotkom ,ponieważ jak ktoś dba o mleko ,to gwarantuje że na OSM Sierpc nie będzie narzekał ,a jak ktoś kombinuje i mu nie wychodzi ,to potem rozsiewa takie bzdury winiąc mleczarnię ,a nie siebie oczywiście .

w moim rejonie kilku przeszło do Sierpca w tamtym roku i na początku nie narzekali ale teraz słyszę że są tam podobno problemy z klasami. U mnie był kiedyś przedstawiciel i próbka wyszła dobrze ale nie zdecydowaliśmy się na przejście. Edytowane przez damian40000
Opublikowano

Spytaj się ich czy czasem nie zapłacili kar za mleko poza klasą ,które nie dali na klasy ,tylko przetrzymywali w drugich schładzalnikach i jak wzięli klasy ,to potem szło do mleczarni ? Dotyczyło to parunastu dostawców ,których mleko nie przechodziło na komórki somatyczne . Skażali takim mlekiem całe cysterny i nie było z czego wyprodukować żółtego sera ,ponieważ to mleko jedynie na twarogi się nadawało , mleczarnia o mały włos nie wywiązałaby się z kontraktów . Mleczarnia do nich dotarła i ''wynagrodziła '' ;) Czasem są dodatkowe pobrania klas ,tak by sprawdzić jakość mleka i to może też się Twoim znajomym nie podobać . ;) Tak jak pisałam wyżej ,jestem w tej mleczarni jakiś czas i nie mam z nią problemów . Moi sąsiedzi mają takie samo zdanie .

Gość Robercik1
Opublikowano

zaboli to jak ci antybiotyk znajdą

Opublikowano

Oj tak ,w przypadku antybiotyku ,to średnia cena mleka razy ilość skażonego mleka ,a to już są tysiące .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja za grudzień miałem cenę 1.90 i dlatego podałem taki przykład a teraz w styczniu dopłata stała nie będzie tak jak w grudniu 40 gr tylko 25 gr tak słyszałem ale żadnego cennika nie przeysyłali

Opublikowano

czyli to jednak prawda że płacą lepiej od innych ale i można wpadkę zaliczyć i wtedy miesiąc po kosztach się odstawia. A w razie jak by było pozaklasowe to po ile liczą takie mleko?

To zależy o ile przekroczone były normy. Bo wyliczana średnia jak na somatykie to z 4 prób jak dobrze pamiętam

Opublikowano

Dokładnie tak i naprawę trzeba by sobie pokpić sprawę by zaliczyć pozaklasowe .

Opublikowano

ja za grudzień miałem cenę 1.90 i dlatego podałem taki przykład a teraz w styczniu dopłata stała nie będzie tak jak w grudniu 40 gr tylko 25 gr tak słyszałem ale żadnego cennika nie przeysyłali

ale te 25 groszy to na rękę? czy udziały? czy ktoś już dostał fakturę z mlekpolu?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ale to była mowa o SM Ryki

Opublikowano

W mlekpolu kolega mówił że mu wyszło po 2.03zł przy ilości lekko ponad 3tys litrów a parametrów nie znam

ale to było o mlekpolu, czy już dostał ktoś fakturę?

Opublikowano

powiem tak wpłyneło do Europy sporo masła w bloku i mleka w proszku z Nowej Zelandji i na rynku sie zes...ło w poniedziałem mniejsze mleczarnie prosiły sie zeby sprzedać masło i sery i sie przebijały która da niżej wieć mysle że chwilowo ceny surowca spadną do puki nie sprzedadza tego co wpłyneło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v