Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
O jakiej przyjemności kolego mowisz o wstawaniu o 4 rano albo i wcześniej i dojeniu krów przez pare godzin i wieczorem to samo ?

A ja powiem tak prowadzę gospodarstwo 60 ha i mam 70 sztuk bydła w tym 33 krowy i nie wstaje o czwartej rano tylko o siódmej , to zależy jak kto przyzwyczai bydło, a wyniki są dobre bo wydajność 9000 litrów. I co można ?

A co do opłacalności to przede wszystkim trzeba liczyć skrupulatnie koszty. W produkcji mleka najwięcej oszczędności trzeba szukać w paszach.

Edytowane przez rafcik18
Opublikowano

A ja powiem tak prowadzę gospodarstwo 60 ha i mam 70 sztuk bydła w tym 33 krowy i nie wstaje o czwartej rano tylko o siódmej , to zależy jak kto przyzwyczai bydło, a wyniki są dobre bo wydajność 9000 litrów. I co można ?

A co do opłacalności to przede wszystkim trzeba liczyć skrupulatnie koszty. W produkcji mleka najwięcej oszczędności trzeba szukać w paszach.

Ty wstajesz o 7 a matka z ojcem o 5. Szkoła się zaczęła to do nauki a nie bzdety pisać.

Opublikowano

yyyy pracownik przychodzi o 5:30, zadaje pasze, generalnie wszystko przygotowuje. Ja ide o 7 i doimy równą godzine 36 sztuk (dojarka przewodowa 6 aparatow). CO w tym dziwnego ? Obora stara bo stara ale dostosowana, 0 kredytów, mam czas na wszystko.

Opublikowano

Ty wstajesz o 7 a matka z ojcem o 5. Szkoła się zaczęła to do nauki a nie bzdety pisać.

Mam 120 sztuk w tym 60 doinych krów. Mam jednego pracownika który przychodzi o 6 rano i robi fizyczna robote. Ja wstaje o 6.45 i do 8.15doje krowy z bratem więc nie pisz że się nie da bo spokojnie mozna wstac i o 7 rano

Opublikowano

Jak ktoś ma mase nowego sprzetu, traktory maszyny hale itp a nie ma pracownika to swiadczy tylko o pazernosci i przeinwestowaniu. Ja nie po to zatrudniam pracownika by robil za mnie a po to by mi bylo lzej i byl po 30 garbu nie dostał.Ja sobie nie wyobrazam hodowli bydla mlecznego i wstawania o 4 czy 5 przez 365 dni w roku.

Opublikowano

Do mnie po mleko przyjezdza po 9 rano zawsze dzien przd ustawiam zbiornik na ok 2 stopnie i po ranym udoju jest w miare schodzone. Jak by do mnie mieli przyjezdzac przed 7 rano to bym wolal pracownikowi umyc zbiornik i ranny uduj dac na kolejny odbior. inaczej musialbym po 4 rano wstawac a az taki ranny to ja nie jestem zwlaszcza ze lubie z narzeczona wychodzic na noc.

Opublikowano

To już od Ciebie zależy. Chcesz w super fajnym ciągniku to wstawaj o 4 rano codziennie. Inni zamiast ciągnika z bajerami, wybrali pracownika więc mogą spać dłużej i pozwolić sobie na pracownika. Twój wybór sposobu rozwoju gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)

fajne forum http://rolniku.pl/forum/

ciekawa strona o rolnictwie

Jest już forum gdzie wszyscy są i nie ma sensu nas dzielić

U mnie po mleko jest o 3 w nocy więc o 5 mycie zbiornika i o 6 udój, na 22 jestem w domu chyba że trzeba trawę kosić to nie śpię dwa dni

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Mamy ponad 50 sztuk bydła w tym 30 krów dojnych rodzice wstają o 7 na dojenie a ja z żona 8-8.30 zależy:) zależy jak komu pasuje mam znajomych co doją o 2 w nocy i w dzień o 14 i mówią że nie zamienili by godziny na żadną inna wiec jak komu pasuje.....

Opublikowano

^ a wieczorem o której doicie? Jak też zaczynacie o 19 to ja dziękuję, wolę wcześniej wstać i wieczorem też wcześniej skończyć, można gdzieś wyjść wieczorem albo skoczyć na piwko czy do pizzerii a nie siedzieć w oborze, ale co kto lubi, u mnie w wiosce wszyscy w miarę wcześnie wstają i wieczorem wcześnie kończą, a w sąsiedniej gminie to o 19-20 jeszcze wszyscy w oborach siedzą.

Opublikowano

rozmawialem teraz ze znajomym i powiedzial ze rypin placi za mleko 80gr ze tak cena spada?

za lipiec bylo 1,35 zl w rypinie a obecnie jeszcze nie dostalem faktury ale wiem ze ma teraz byc okolo 1,10-1,15. Kwestia jaki jeszce kto ma litrarz

Opublikowano

ja dzis słyszałem ze prezes mlekovity chciał podobno 26 gr obnizki ale rada sie nie godziła i tymczsowo jest narazie tylko 6 gr. to są tylko plotki ale jakas prawda w tym jest

Opublikowano

Czytałem w Chów i hodowla bydła że kary za ten rok mogą wynieść od 0,80 do 1 zł... masakra , mam kilka jałówek chciałem zwiększyć obsadę ale teraz to sie zaczynam zastanawiać czy warto. Nie lepiej sprzedać i za rok zwiększyć stado? Co mówicie? na logikę to lepiej sprzedać i zarobić na nich a z drugiej strony one się cielą dopiero w listopadzie grudniu, podoją 3-4 miesiące na poczet kary ale od kwietnia już będą doić dalej, dadzą mi cielaka, obsada wzrośnie i będę rok do przodu jeśli chodzi o obsade. Jakie macie zdanie jak to u was wygląda zwiększacie stada??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v