Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co może być powodem spadku ciśnienia w pilmecie 412 LM? Jak te 4 sekcje mam wyłaczone przy właczonym zaworze sterujacym to ciśnienie można wyregulować nawet do 10 atmosfer a po właczeniu sekcji w pozycje do oprysku ciśnienie spada do 1 atmosfery i kręcenie pokrętłem nic nie daje

Edytowane przez SAUTER
Opublikowano

Proszę o pomysły na moją usterkę. Opryskiwacz po kilku latach normalnej pracy teraz robi coś takiego że po załączeniu pryskania nabija ciśnienie o 1 bar większe niż ustawione, po czym w trakcie pryskania przez około 3-4 minuty ciśnienie stopniowo spada do ustawionego i już się utrzymuje. Pacjent to TadLen 400 l z  pompą Zefirek, zawór stałociśnieniowy manualny Arag. Pompę rozbierałem membrany i zaworki wydają się dobre. Filtry czyste. Rozdzielacz poroskręcałem niby nic nie zapchane, dźwignia od załączania normalnie chodzi. Wymienić profilaktycznie zaworki w pompie czy szukać przyczyny raczej w rozdzielaczu. 

Opublikowano

Witam przymierzam sie do zakupu opryskiwacza i chciałbym sie dowiedzieć czym różni sie rozdzielacz DURO 5 od FERNO 5? Czy może jest ktoś mi w stanie powiedzieć który z nich jest lepszy?

Pozdrawiam

Opublikowano
9 godzin temu, baksik napisał:

Dzięki, a bardziej obstawiasz na zawór główny z tym zielonym pokrętłem, czy ten z żółtym ? 🙂

20200524_142941.jpg

Zielone pokrętło służy do regulacji ciśnienia maksymalnego. Żółte do regulacji ciśnienia roboczego i od tego miejsca szukałabym problemu aż do rozpylaczy. Wzrost ciśnienia może powodować zatkana końcówka ale u ciebie ono się stabilizuje w czasie i to jest dziwne dlaczego tak się dzieje.

Opublikowano

Kleił ktoś zbiornik w opryskiwaczu 400l promar cieknie na połowie wysokości na zgrzewie, podłożenie w tym miejscu deseczki coś zaciska i nie cieknie, w ogóle nie widać tego pęknięcie czy to szew by puścił, miał ktoś taki przypadek?

Opublikowano (edytowane)

mam Dziekana 450l/12m  , pompa Monsun pp-100  ,  po 15 latach  wymieniłem membrane i rozdizelacz 5 sekcyjny  i napompowałem 2 [jednostki] powietrza,

na pełnym  450litrów ma 5 atmosfer przy obrotach 800 , jak  zostaje  mniej niż 100l to trzeba obroty 1200, jak jest 70-80l  to trzeba np zredukować na z 3 na 2bieg i obroty 1400 zeby cisnienie nie spadało , bo bardzo spada dysze nowe 0.2mm MMat żółte , pryska 220l/ha

PYTANIE co zrobic zeby było bardziej stabilne ciśnienie czy skręcić rozdzielacz na mniej  i jezdzić wiekszym gazem , czy cos inaczej ustawić?

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

mam Dziekana 450l/12m  , pompa Monsun pp-100  ,  po 15 latach  wymieniłem membrane i rozdizelacz 5 sekcyjny  i napompowałem 2 [jednostki] powietrza,

na pełnym  450litrów ma 5 atmosfer przy obrotach 800 , jak  zostaje  mniej niż 100l to trzeba obroty 1200, jak jest 70-80l  to trzeba np zredukować na z 3 na 2bieg i obroty 1400 zeby cisnienie nie spadało , bo bardzo spada dysze nowe 0.2mm MMat żółte , pryska 220l/ha

PYTANIE co zrobic zeby było bardziej stabilne ciśnienie czy skręcić rozdzielacz na mniej  i jezdzić wiekszym gazem , czy cos inaczej ustawić?

Tak się dzieje  też jak są środki mocno pianotwórcze

Opublikowano

Witam mam problem z opryskiwaczem.

Pilmet 1000 litrów na 2 pompy gdy jest pełny to cisnienie jest duże podchodzi pod 6 ATM ale wraz ze spadkiem stanu cieczy ciśnienie stopniowo się zmniejsza. Najgorzej jest na koniec gdy jest już kolo 200 litrów i na zawrotach włączy się na przelew na rozdzielaczu i później na pryskanie to ciężko ma nabić te cisnienie. Zaworki nowe jeden był uszkodzony i trochę się poprawiło, membrany raczej całe bo gdyby coś z nimi było to w oleju była by woda. Czy może być winny rozdzielacz ? Zegar także nowy i bez zmian

Opublikowano (edytowane)

Witam

Nie bede zakladal nowego tematu i tu zapytam

Pryskam 8km/h przy 1500obr/min na silniku. Komputer dobrze trzyma i reguluje dawke. Jedynie nie wiem gdzie wyregulowac "poczatek" oprysku. Czyli staje na poczatku pola. Ruszam i wlaczam oprysk jednoczesnie i od razu daje na 1500obr silnika i wtedy opryskiwacz pryska mi na ponad 5 bar i pryska tak z 5s a potem zaczyma zbijac cisnienie do tego ktoro ma byc (3bary). To przez ten czas przejade juz pewnie ponad 20m. Robi tak tylko przy ruszaniu z miejsca. Jak juz potem wjezdzam z poprzeczki w sciezke i w trakcie jazdy wlaczam oprysk to reguluje od razu bez znaczenia jakie obroty silnika i predkosc. 

Tecnoma z komputerem aventa. Ten poczatek oprysku szukac w komputerze czy moze reguluje sie to jakos na opryskiwaczu? 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Czym miał ktoś problem z pompą Tolveri 120lhttps://agromil.pl/30546-thickbox_default/xpompa-biardzki-p-120.jpg.pagespeed.ic.q0_eN7uhiH.jpg )?
Założyłem taką do opryskiwacza Skotarek 600l 15m z czerwonymi dyszami, bo jak na złość nowy jeszcze nie kupiony, a w oryginalnej pompie ( https://sklep.agropilot.com.pl/267978-thickbox_default/pompa-opryskiwacza-skotarek-115l-pompa-p-115.jpg )poszły membrany i to już po raz 4, czy 5, a po każdej wymianie coraz krócej wytrzymywały, więc mimo wszystko padła decyzja zakupu nowej pompy, z tym że sporo tańszej od oryginału. Wg producentów oryginalna pompa miała wydajność 115l/min, a Tolveri 112-118l/min, czyli różnice raczej nieistotne.
Problem polega na tym, że jednak nowa pompa nie osiąga takiego ciśnienia jak stara. Dopiero jak się zamknie 2 sekcje to jest ok, więc pewnie wymiana dysz na niebieskie by pomogła, ale stara pompa dawała radę. Nie wiem, czy jednak producent Tolveri kłamie z wydajnością, czy może mój egzemplarz ma jakąś wadę?
Oczywiście wszystkie węże i filtry sprawdzone, wyczyszczone i dalej to samo. Dodam, że wymieniłem też zawór główny rozdzielacza, bo na starym było jeszcze gorzej i było widać, że pompa stawia duży opór, ale nadal problem nie jest rozwiązany. Co ciekawe stary zawór działał bez problemu puki stara pompa była sprawna, więc nie wiem kiedy uległ uszkodzeniu.