Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześ . Mam ursusa c-330 i zamierzam kupić do niej przyczepę z kiprem a od nowości w 30-stce nie byłą nigdy podłączana przyczep z kiprem i hamulcami pneumatycznymi więc nie wiem ja to zrobić żeby wszystko dobrze działało .

Opublikowano

Znając życie to hamulec będzie stwarzał problemy jak tyle lat nie był używany pneumat to gniazdo przy ciągniku do wymiany bo skruszały uszczelniacz i do przeczyszczenia zawór.

Opublikowano

Z hydrauliki możesz mieć albo rozdzielacz na błotniku albo wyjście z tego pod siedzeniem. Jeżeli żadnego niema to najłatwiej i najtaniej będzie założyć wyjście pod siedzeniem. Do hamulca wyjście masz nad zaczepem obok haczyka ale jak kolega pisał mogą być problemy

Opublikowano

Rozdzielacz na błotniku mam i wejście do hamulców pod siedzenie . Ale mi o to chodzi że jak mam to zrobić żeby kiprowała przyczepa i żeby miała hamulce bo podłączyć to wiem jak .

Opublikowano

No to niewiem w czym problem jak wiesz jak podłączyć to tylko ręką wjchę na błotniku do przodu i przyczepa kipruje a nogą po hamulcach i hamuje oczywista musi pracować sprężarka i nabite powietrze w baniaku.

Opublikowano

I później jak się założy gniazdo to którą dźwignią się steruje? Czy trzeba to podłączyć przez jakiś osobny rozdzielacz? Z góry przepraszam za głupie pytanie :D

Opublikowano

Witam

Mam taki problem: zapinam przyczepe do rozdzielacza pod siedzeniem. Przyczepe podnise ale opuścić się nie chce.

Po odkręceniu złączy i wciśnieciu kulki w przewodzie przyczepy ona normalnie opada.

Ma ktoś może jakiś pomysł??

Opublikowano

złącze przy przyczepie wymieniłem, przewód też jest nowy :)

złącze przy ciągniku wymienie dziś po południu

zauważyłem tylko, że w pozycji "opuszczanie" na rozdzielaczu z tego wyjścia na zewnętrzny siłownik leci olej

natomiast po przełaczeniu na pozycje "stop" lecieć przestaje

stąd moje podejrzenie, że to chyba jednak rozdzielacz

Opublikowano

Zrób tak - zapal ciągnik , włącz kiprowanie i jak wysunie tłok np do połowy długości wciśnij na chwilę sprzęgło do samej podłogi nie puszczając dźwigni kiprowania - jak zacznie opadać to między rozdzielaczem a tłokiem jest wszystko ok i winy szukaj w rozdzielaczu

Opublikowano

sprawa się wyjaśniła

faktycznie uszkodzone było złącze po stronie ciągnika, po wymianie wszystko działa

w zeszłym roku przy przyczepie wymieniałem przewód i złaczke bo stara ciekła

z tą złączką od samego początku były problemy, nie mogłem jej dobrze dokręcić, dociągałem kluczem na chama żeby wogóle działała

to był okres wykopków potem przyczepa była już nie uzywana i tak zostało

w tym roku przyczepa poszła w ruch i to dociąganie mnie wkurzyło wymieniłem złacze na nowe przy przyczepie

przypuszczam że dociąganiem na chama kuczem uszkodziłem w jakiś sposób złącze po stronie ciągnika

w każdym bądź razie działa i ciesze się że tylko to bo wymiana rozdzielacza mi się nie usmiechała :)

thx za zainteresowanie i wszystkie porady :)

Opublikowano

Witam wszystkich .

W mojej c-330 nie działa wywrot :(

Oleju jest dorsyć a tuz też elegancko podnosi .Co może być ?Żniwa są a ja nie mam czym słomy zwieźć bo widlak ani drgnie :(.Pomocy

Opublikowano

Jak masz podpięty wywrot?

Prawdopodobnie przez rozdzielacz.

zrób na jedno wyjście przez środ wajchye tej od podnoszenia i opuszczania TUZ-u. jest o tym temat i pokazane jak co gdzie podłączyć. Jeśli będzie działało to masz do roboty rozdzielacz.

Opublikowano

Panowie mam kłopot z wywrotem przyczepki jednoosiowej przez c330. Kipruje się dobrze.Tylko jak dzwignią na błotniku zrobie na opuszczanie to nic prawie nie opada.Muszę zgasić silnik to wtedy paka przyczepki opada.Mam inne ciągniki i podczepione pod przyczepkę idzie nimi normalnie kiprowac i opuszczac. Zawor na blotniku wymienilem na nowy-taki dwusekcyjny wloski jak są teraz np. w Greene .Efekt taki sam jak przy starym orginalnym ursusowskim.Caly problem polega na tym ze 30tke uzywam do rozsiewania nawozu ms 500 unii z hydraulicznym otwieraniem . Taka robota to koszmar bo muszę wylatywac z ciagnika i zamykac recznie sekcje "skalą". Czasem ratuje się tym ,że jednoczesnie wduszę sprzęgło i przesunę wajchę rozdzielacza na zamknięcie.Ale to tylko czasem mi zadziała i zamknie rozsiewacz-na zimnym oleju.Na gorącym już nie ma szans na zamknięcie.Pomocy bo oszaleje ;)

Opublikowano

Zrób zdjęcie tegoż rozdzielacza z podpiętymi przewodami. Jakiej jest przepustowości i jakie przewody zastosowałeś.

Podejrzewam, że musisz zrobić dodatkowy powrót z tej sekcji rozdzielacza, by ułatwić olejowi powrót z siłownika. Pompa nie rzezi-buczy pod obciążeniem gdy opuszczasz przyczepę?

Dziwi mnie dlaczego musisz gasić ciągnik, przecież wciśniecie sprzęgła (II stopień) powoduje zatrzymanie napędu pompy, a to to samo.