Skocz do zawartości

Dopłata do materiału siewnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, aro1975 napisał:

nie ma odważnego aby wprowadzić że 500+ dostają rodziny w których przynajmniej jeden rodzic pracuje. Utrzymujemy ogólnie bandę darmozjadów i nierobów, Tych co pracują na 2 czy trzech 3 etatach ma się w du..pie - najważniejsi są nieroby (najważniejszy elektorat) i wierni wierzący nie w Boga tylko w to co powie ksiądz i radio Maryja

Tych co pracują na 2 czy 3 etatach powinno się leczyć

12 godzin temu, soltys48 napisał:

Tak jak i u mnie, weź znajdź kogoś do pomocy/pracy wszyscy maja wijebane bo jest 500+

Byś był człowiekiem a nie burakiem to byś ludzi do pomocy miał na pęczki

Opublikowano

Oczywiście co to jest 15 zł na godzinę w gospodarstwie chyba za strózowanie ae nie za ciężką pracę

Opublikowano (edytowane)

Ja to trochę ograniczyłem powierzchnię i w tej chwili mogę ogarnąć to sam bez siły najemnej a w czasie żniw do pomocy rodzina oczywiście za godziwą zapłatę i za konkretna pomoc ta pomoc to jakieś 250 roboczogodzin w sezon ie za która daję ale to rodzina około 20 tys a siły najemnej nawet za 10 zł na godz nie chcę Niech pobierają nauke,pjia bełty,browary u kogoś innego

Edytowane przez AleksanderX
  • Like 1
Opublikowano
46 minut temu, soltys48 napisał:

to marecek zaljkował bo uważa za OK.

Ciekawe jak sie odniesie do postu Ryśka

Jeśli ktoś uważa,ze 15,-/h na rękę plus wyżywienie jest niską stawką to ciekawi mnie ile on zarabia??

W moim rejonie na teraz stawka na dzień dobry w zakładach to 13,7 brutto z czego trzeba tam dojechać i nikt nie da ci obiadu itd

Widzisz w zakładzie masz etat a u Ciebie dorywczo to ikasa musi by extra zwłaszcza w dni wolne od pracy jak pracownik idzie gdzieś na fuchę to wiadomo że chce ekstra zarobić a nie natyrać się i paść wieczorem do łóżka nieprzytomny

Opublikowano

Znajomi gospodarują na sporej powierzchni mają ok 1000 ogonów do dojenia, oborowy zarabia między 7 a 8 tyś na rękę za 8h w zależności ile wydoją i co??Mało im

w tej chwili synowie właściciela doją bo z 4 oborowych ostał sie jeden.Pracownik na ciągniku dostaje 15 na łapę i też ma ciężko zeby znaleźć

Opublikowano

Ja to Wam powiem tak… ilebyscie nie placili pracownikowi poniewierajac go zawsze bedzie mial Was w "czterech literach". Panowie kasa to nie wszystko… pracownik,ktory czuje,ze jest szanowany przez pracodawce slowem,czynem i zachowaniem wobec niego zawsze odwdzieczy sie tym samym. Biorac do pracy ludzi,ktorym  w zyciu nie powiodlo sie i traktujac ich jako pomagierow nie liczcie na pracownicza lojalnosc… tym ludziom jest potrzebna inna pomoc i wsparcie… zapychajac im lodowke,dajac obiad i wyplate nie zmienicie ich "patrzenia na ten swiat" i nigdy nie zrozumiecie ich postepowania. Wiekszosci z nich pewnie "zawalil sie swiat" badz nie udzwigneli zyciowych problemow,chodz w tym spoleczenstwie jest tez tzw. margines spoleczny, typowe nieroby,cwaniaki i kombinatorki,ktorzy wszystkie rozumy pozjadali… takich sie na podworko nie wpuszcza bo wiecej zajumaja badz zepsuja jak zrobia cos pozytecznego.

Przyznajcie sie ilu z Was zatrudniajacych ludzi w swoim gospodarstwie podejdzie na jakiejs imprezie,np.festyn itp do swojego pracownika poda reke,przywita sie z jego Malzonka,usmiechnie sie do jego dzieciakow,zaprosi do swojego stolika i pogada nie o robocie? Ilu z Was zrobi impreze na zakonczenie sezonu jako podziekowanie za mijajacy rok i ciezka prace.  To nie jest cos niewiarygodnego. Jesli chcecie trzymac sie w sztywnych ramach zasad przyjetych w relacjach typu "ja place wymagam Ty robisz co mowie a po robocie sie nie znamy" to pracownik bedzie trzymal sie swoich zasad " czy sie stoi czy sie lezy,dniowka sie nalezy" a jutro i tak przyjedziesz do mnie prosic zebym przyszedl do roboty.

• Like 1
Opublikowano

Kolego @Narko dobrze napisane tylko nie zawsze to się sprawdza. X lat temu mieliśmy pracownika przy budowie, wypłata zawsze na 2 czy 3 dni do przodu bo brak pieniędzy dostawał jeszcze jakieś mleko, ser czy ciasto dla rodziny. Jak był brak pieniędzy to nawet w niedzielę by pracował i picia nie było ale jak się poprawiło to już pracował kiedy chciał, a najciekawsze z tego to to co dostał to na bimber czasami wymieniał a nie dla rodziny.

Opublikowano
21 godzin temu, Narko napisał:

Ja to Wam powiem tak… ilebyscie nie placili pracownikowi poniewierajac go zawsze bedzie mial Was w "czterech literach". Panowie kasa to nie wszystko… pracownik,ktory czuje,ze jest szanowany przez pracodawce slowem,czynem i zachowaniem wobec niego zawsze odwdzieczy sie tym samym. Biorac do pracy ludzi,ktorym  w zyciu nie powiodlo sie i traktujac ich jako pomagierow nie liczcie na pracownicza lojalnosc… tym ludziom jest potrzebna inna pomoc i wsparcie… zapychajac im lodowke,dajac obiad i wyplate nie zmienicie ich "patrzenia na ten swiat" i nigdy nie zrozumiecie ich postepowania. Wiekszosci z nich pewnie "zawalil sie swiat" badz nie udzwigneli zyciowych problemow,chodz w tym spoleczenstwie jest tez tzw. margines spoleczny, typowe nieroby,cwaniaki i kombinatorki,ktorzy wszystkie rozumy pozjadali… takich sie na podworko nie wpuszcza bo wiecej zajumaja badz zepsuja jak zrobia cos pozytecznego.

Przyznajcie sie ilu z Was zatrudniajacych ludzi w swoim gospodarstwie podejdzie na jakiejs imprezie,np.festyn itp do swojego pracownika poda reke,przywita sie z jego Malzonka,usmiechnie sie do jego dzieciakow,zaprosi do swojego stolika i pogada nie o robocie? Ilu z Was zrobi impreze na zakonczenie sezonu jako podziekowanie za mijajacy rok i ciezka prace.  To nie jest cos niewiarygodnego. Jesli chcecie trzymac sie w sztywnych ramach zasad przyjetych w relacjach typu "ja place wymagam Ty robisz co mowie a po robocie sie nie znamy" to pracownik bedzie trzymal sie swoich zasad " czy sie stoi czy sie lezy,dniowka sie nalezy" a jutro i tak przyjedziesz do mnie prosic zebym przyszedl do roboty.

Myślenie zachodnie ale coś w tym jest na 3 wypady zagraniczne, takie dłuższe, tak było. Nie pracowałem w PL u kogoś w sensie prywaciarza czy rolnika więc nie wiem jak jest u nas.

5 godzin temu, Sadek napisał:

Kolego @Narko dobrze napisane tylko nie zawsze to się sprawdza. X lat temu mieliśmy pracownika przy budowie, wypłata zawsze na 2 czy 3 dni do przodu bo brak pieniędzy dostawał jeszcze jakieś mleko, ser czy ciasto dla rodziny. Jak był brak pieniędzy to nawet w niedzielę by pracował i picia nie było ale jak się poprawiło to już pracował kiedy chciał, a najciekawsze z tego to to co dostał to na bimber czasami wymieniał a nie dla rodziny.

i niestety to jest Polska.

Opublikowano
7 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Myślenie zachodnie ale coś w tym jest

12 lat 

7 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Kolego @Narko dobrze napisane tylko nie zawsze to się sprawdza.

Masz racje,sporo na swiecie ludzi niewdziecznych do ktorych wyciaga sie pomocna dlon.