Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy agencja wymaga żeby auto za premię miało autocasco?  Najlepszy wariant z gwarancją 3 letniej wartości pojazdu salonowego wyliczyli mi ponad 6,5tys 😲 OC 660zl. Będę jeszcze szukał, ale nie mam 30 lat i bez zniżek, po 30scte 3,6tys na full wypasie razem z OC z zachowaniem wartości zakupu. 

Opublikowano

Witam serdecznie. Mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie czekam na pieniążki i mam pytanie w związku z faktem ze wniosek był składany już rok temu planuje zakup maszyn np młotek firmy alfa a w biznesplanie był młotek firmy beta. Koszt podobny Czy mogę tak postępować bez zmiany biznesplanu oby tylko zmieścić się w wyznaczonych kwotach.                   czy muszę trzymać się sztywno firm i modeli narzędzi podanych w biznesplanie 

Opublikowano

Witam dodajecie do wniosku o płatność pierwsze raty oświadczenia  z krus o założeniu działalności gospodarczej lub o dodatkowym ubezpieczeniu czy AMIRR sam sobie to sprawdza.

Opublikowano

Tak dla zainteresowanych- znajomy, który składał wniosek na zakup pojazdu (jakiś suv za ponad 100000 zł) otrzymał  wezwanie do poprawek z jasną informacją, że takie auto nie przejdzie i tyle. Babka oceniająca jasno przedstawiła sytuację, że takiego auta nie zaopiniuje pozytywnie i koniec kropka. Można sobie kupić Dacie za 50000 i też będzie jeździć. Działalność typowo mobilna, bo agent ubezpieczeniowy. A tak na marginesie- szybko się wzięli w tym roku za ocenę.

• Thanks 1
Opublikowano

Co do samochodu to słabo tłumaczenie tej babki, że nie i koniec. A może zapytać babkę o wytyczne lub podstawę prawną na której się opiera i odrzuca? 

Nie ma tu doboru maszyn, urządzeń a dacia nie ma silnika 2.0 TDI to niestety odpada :P

Opublikowano
2 godziny temu, PROMO86 napisał:

Tak dla zainteresowanych- znajomy, który składał wniosek na zakup pojazdu (jakiś suv za ponad 100000 zł) otrzymał  wezwanie do poprawek z jasną informacją, że takie auto nie przejdzie i tyle. Babka oceniająca jasno przedstawiła sytuację, że takiego auta nie zaopiniuje pozytywnie i koniec kropka. Można sobie kupić Dacie za 50000 i też będzie jeździć. Działalność typowo mobilna, bo agent ubezpieczeniowy. A tak na marginesie- szybko się wzięli w tym roku za ocenę.

Chłopak z forum składał na ciągnik i zamiatarkę i dostał, ja ciągnik+ kosiarka do poboczy i  nie dostałem. Z wioski kolegi żona złożyła też w poprzednim naborze na suva za 140tys i 10tys łóżko do masażu i dostała, już miesiąc działa.

, co prowadzący to inna bajka

A na co agent ubezpieczeniowy miałby wydać niby pozostałe 100tys jeśli fura za 50? Na długopisy i kalendarze? 😂

Opublikowano
13 minut temu, melon10641 napisał:

Co do samochodu to słabo tłumaczenie tej babki, że nie i koniec. A może zapytać babkę o wytyczne lub podstawę prawną na której się opiera i odrzuca? 

Nie ma tu doboru maszyn, urządzeń a dacia nie ma silnika 2.0 TDI to niestety odpada :P

Myślę, że jednak dobre tłumaczenie, bo osoby weryfikujące i oceniające wnioski kierują się jakimiś wytycznymi czy nam się to podoba czy nie. A dla ciekawskich tłumaczenie jest takie : "Planowany do zakupu pojazd nie jest racjonalny i nie jest adekwatny do planowanej inwestycji. Koszty mogą zostać uznane za kwalifikowalne  tylko w przypadku, gdy przeprowadzona analiza potwierdzi ich racjonalność, a w ty przypadku stwierdzam jej brak. Planowany standard pojazdu, jego rodzaj i koszt nie są adekwatne do przedsięwzięcia i niezbędne do jego realizacji. Koszt powinien być  uzasadniony pod względem ekonomicznym a także komplementarny z planowaną inwestycją ." Podstawa prawną jest rozporządzenie gdzie jest wskazane, iż koszty powinny być uzasadnione ekonomicznie i racjonalne- a to starczy, aby komuś zakwestionować suva za 120000,00 zł. Bo do Klienta można przyjechać tańszym autem. 

14 minut temu, pedro2 napisał:

Chłopak z forum składał na ciągnik i zamiatarkę i dostał, ja ciągnik+ kosiarka do poboczy i  nie dostałem. Z wioski kolegi żona złożyła też w poprzednim naborze na suva za 140tys i 10tys łóżko do masażu i dostała, już miesiąc działa.

, co prowadzący to inna bajka

A na co agent ubezpieczeniowy miałby wydać niby pozostałe 100tys jeśli fura za 50? Na długopisy i kalendarze? 😂

Dokładnie, zalezy na kogo się trafi. Ale jak sie trafi na kogos komu zakup się nie spodoba to zawsze Cię może uwalić i tyle, a z koniem kopał się nie bedziesz. A jeszcze jak jest ostatni nabór i więcej wniosków niż kasy to trzeba zrobić selekcję. 

Opublikowano

Ja mam decyzję pozytywną, tyle że środki trwałe zmienione całkowicie. 😋 Czy z koniem nie będę się kopał? W tygodniu składam wniosek o płatność i zamierzam się kopać jeśli mi zakwestionują tak jak ciągnik. Już nie mam nic do stracenia, w razie czego będzie jechane jak masełkiem po chlebku

Mogłem się kopać z ciągnikiem, tyle że mieli trochę racji to skuliłem uszy. 

Opublikowano
3 godziny temu, PROMO86 napisał:

Tak, z nowego. Kujawsko- pomorskie. Wezwanie do poprawek- 7 dni oczywiście na korektę. 

Kiedy pan składał wniosek ? Bo ja też kujawsko-pomorskie Toruń i ciekawa jestem czy mają jakąś kolejność datami czy może inne kryteria . 

Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał:

Ja mam decyzję pozytywną, tyle że środki trwałe zmienione całkowicie. 😋 Czy z koniem nie będę się kopał? W tygodniu składam wniosek o płatność i zamierzam się kopać jeśli mi zakwestionują tak jak ciągnik. Już nie mam nic do stracenia, w razie czego będzie jechane jak masełkiem po chlebku

Mogłem się kopać z ciągnikiem, tyle że mieli trochę racji to skuliłem uszy. 

Z tego typu samochodem też niestety mają trochę racji i uszy trzeba skulic, bo między Bogiem, a prawdą można do tej branży kupić tańszy i tyle.  Myślę, że niestety nie wygrasz, bo jeśli się zaczniesz kopać to tak, czy siak coś znajdą żeby móc odrzucić. My się musieliśmy nawet z minikoparki grubo tłumaczyć dlaczego ma dwie linie hydrauliczne i po co i że bez tego jest tańsza i jak to się przełoży na rentowność.. żądali przedstawienia rozwiązań alternatywnych i nie było jak z masełkiem. 

Opublikowano

Witam,jestem tu nowy i chciałbym zapytać o kilka zagadnień odnośnie tego programu.

1.czy wiadomo kiedy bedzie nabór w tym roku 

2.jak to wyglada z składką zus?bo nie bardzo mogę to pojąc,gdyz u nas człowiek na spotkaniu mowil ze przez 5 lat trzeba płacic pełny zus.

Co w przypadku gdy jestem 10 lat na krus ale tez pracuje na umowę zlecenia oczywiście za minimalne pieniądze ale mam możliwość przejścia na umowę o pracę.Czy dobrym pomysłem było by złożyć wniosek o premie i jeśli by się udało wtedy zatrudnić siè na umowe o prace,gdzie miał bym już Zus opłacany.Dobrze to rozumiem?

3.czy po otrzymaniu dofinansowania dalej można prowadzić gospodarstwo i brać dopłaty? 

4.czy przeszkodą jest jeśli brałem młodego rolnika i mgr 2007-13?

Z góry zaznaczam że nie jestem tylko pobieraczem dopłat ,poprostu mam małe gospodarstwo w ktorym pracowałem od urodzenia ale po zeszłorocznej sytuacji z ceną bydla zacząłem robić też co innego.

Z góry dziękuje jeśli ktoś poświęci czas na odpowiedź 

Opublikowano
11 godzin temu, danielek241 napisał:

Witam,jestem tu nowy i chciałbym zapytać o kilka zagadnień odnośnie tego programu.

1.czy wiadomo kiedy bedzie nabór w tym roku                                Nie jest zaplanowany

2.jak to wyglada z składką zus?bo nie bardzo mogę to pojąc,gdyz u nas człowiek na spotkaniu mowil ze przez 5 lat trzeba płacic pełny zus.    To zle mowil. Do momentu zlozenia wniosku o platnosc 2 raty, max przez 2 lata mozna byc na podwojnym krus jezeli spelniasz warunki,  potem maly zus plus. szeroki temat i rozne scenariusze

Co w przypadku gdy jestem 10 lat na krus ale tez pracuje na umowę zlecenia oczywiście za minimalne pieniądze ale mam możliwość przejścia na umowę o pracę.Czy dobrym pomysłem było by złożyć wniosek o premie i jeśli by się udało wtedy zatrudnić siè na umowe o prace,gdzie miał bym już Zus opłacany.Dobrze to rozumiem? dobrze

3.czy po otrzymaniu dofinansowania dalej można prowadzić gospodarstwo i brać dopłaty?  mozna

4.czy przeszkodą jest jeśli brałem młodego rolnika i mgr 2007-13? nie

Z góry zaznaczam że nie jestem tylko pobieraczem dopłat ,poprostu mam małe gospodarstwo w ktorym pracowałem od urodzenia ale po zeszłorocznej sytuacji z ceną bydla zacząłem robić też co innego.

Z góry dziękuje jeśli ktoś poświęci czas na odpowiedź